Ονομάστηκε από τους Ενετούς ως «η Νάπολη της Ρωμανίας». Οι ντόπιοι το αποκαλούσαν Ανάπλι. Στη συνείδηση των περισσοτέρων το Ναύπλιο έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς της χώρας. Εμείς διαπιστώσαμε ότι είναι και ιδιαίτερα baby friendly καθώς με το καρότσι καταφέραμε να μετακινηθούμε με ευκολία σχεδόν παντού. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους σε σαγηνεύει από την πρώτη στιγμή! Καλώς ήλθατε στην πιο instagrammable πόλη της χώρας…

Πολύχρωμες βουκαμβίλιες σκαρφαλώνουν στους τοίχους, πλακόστρωτα στενά σε προσκαλούν να τα διαβείς, νεοκλασικά αρχοντικά κλέβουν το βλέμμα σου, μεσαιωνικά κάστρα δημιουργούν μια μυστηριακή ατμόσφαιρα. Στο Ναύπλιο θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε μια άλλη εποχή… Βυζαντινοί, Ενετοί, Φράγκοι, Οθωμανοί, Βαυαροί έχουν αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα τους στην πόλη σε ένα πάντρεμα που την κάνει μοναδική!

Αν νομίζεις ότι σε ένα Σαββατοκύριακο προλαβαίνεις να τα δεις όλα, γελιέσαι. Πέραν του ότι το Ναύπλιο είναι ανεξάντλητο, σε κοντινή απόσταση από αυτό υπάρχουν αναρίθμητα μνημεία που αξίζει να εξερευνήσεις, όπως οι Μυκήνες, η Επίδαυρος, η Τίρυνθα, το Άργος. Πάμε, όμως, να τα δούμε όλα αναλυτικά.

Ναύπλιο

Με τη βοήθεια και την εξαιρετική δουλειά που κάνουν τα παιδιά του Discover Nafplio περιηγηθήκαμε στα κυριότερα σημεία της πόλης αλλά και σε μερικές κρυφές-μη τουριστικές γωνιές για τις οποίες θα σου μιλήσουμε παρακάτω. Γενικά, στο Ναύπλιο αξίζει να χαθείς στα στενά της παλιάς πόλης και να τα περπατήσεις ξανά και ξανά. Για να μη περιπλανιέσαι άσκοπα, όμως, ακολούθησε το πλάνο μας.

Βασιλέως Κωνσταντίνου

Από αυτή την οδό (γνωστή και ως “Μεγάλος Δρόμος”) θα ξεκινήσεις τη βόλτα σου. Είναι η πιο πολυσύχναστη οδός της πόλης με αφετηρία τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Με κατεύθυνση προς το κέντρο θα συναντήσεις δυο πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια, το Δικαστικό Μέγαρο (δωρεά του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού) και το Δημαρχείο του Ναυπλίου που στέγασε το πρώτο Γυμνάσιο. Δίπλα του βρίσκεται και το πρώτο Φαρμακείο  του Ιταλού φιλέλληνα Mπονιφάτσιο Mποναφίν, το οποίο είναι στη φάση της αναπαλαίωσης. Η πλατεία μπροστά σου ονομάζεται τριών Ναυάρχων και στο μέσο της βρίσκεται ο τάφος του Δημήτριου Υψηλάντη. Ακολουθεί το Τριανόν-παλιό τζαμί (υπήρξε Αλληλοδιδακτικό Σχολείο) και η ιταλικού στυλ Πλατεία Συντάγματος. Στην πλατεία δεσπόζει το ιδιαίτερα αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο (βρίσκεται σε κτίριο που κατασκεύασαν οι Ενετοί το 1713 για τα πυρομαχικά του στόλου) και το Βουλευτικό (τζαμί που στέγασε την πρώτη Βουλή των Ελλήνων). Εκεί βρίσκονταν κάποτε και τα σπίτια των σπουδαίων αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, Νικηταρά και Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Πίσω από το Βουλευτικό θα δεις τον Τουρκικό Μεντρεσέ. Ένα αυστηρό οθωμανικό κτίριο που στέγασε κατά καιρούς οθωμανικό ιεροδιδασκαλείο, το Εκτελεστικό (την πρώτη κυβέρνηση 1824-1825) και κατόπιν τις παλιές φυλακές. Σήμερα στεγάζει εργαστήρια και αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Οδός Πλαπούτα

Εδώ θα δεις το μέγαρο του αντιβασιλέα Άρμανσμπεργκ (Ενετικής περιόδου, φιλοξένησε πάμπολλες δεξιώσεις και χοροεσπερίδες) και τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου με τις τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, μια εκ των οποίων μάλιστα αποτελεί αντιγραφή του Μυστικού Δείπνου του Ντα Βίντσι. Συνέχισε στην οδό Σταϊκοπούλου για να θαυμάσεις μερικά από τα πιο γραφικά αρχοντικά του Ναυπλίου.

Οδός Παπανικολάου

Στην αρχή της θα συναντήσεις την Πύλη της Ξηράς η οποία αποτελούσε τη μοναδική είσοδο στην πόλη και περιβαλλόταν από θαλάσσια τάφρο. Η πύλη έκλεινε στη δύση του ηλίου και όσοι δεν προλάβαιναν να εισέλθουν διανυκτέρευαν εκτός των τειχών. Εκεί που σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο Δίας, βρισκόταν το σπίτι του αγωνιστή Δημήτριου Υψηλάντη και απέναντι της Μαντώς Μαυρογένους. Εκεί εικάζεται ότι ξεκίνησε και το ειδύλλιο μεταξύ τους. Ακολουθεί ο ιστορικός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου δολοφονήθηκε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας. Στην είσοδο του ναού υπάρχει ακόμα το σημείο όπου μια από τις σφαίρες σφηνώθηκε στον τοίχο. Παρατήρησε στο δάπεδο του ναού τα διάφορα τεκτονικά σύμβολα που κρύβουν ιστορίες μυστηρίου και μύθους του παρελθόντος.

Λεωφόρος Βασίλισσας Αμαλίας

Ίσως η μεγαλύτερη οδός της παλιάς πόλης όπου οι Ενετοί είχαν κατασκευάσει το θαλάσσιο τείχος της πόλης περί τον 15ο αιώνα. Αυτό κατεδαφίστηκε το 1867 και πανέμορφα αρχοντικά άρχισαν να κατασκευάστηκαν. Σε περίοπτη θέση δεσπόζουν το Πρώτο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου και το κτίριο του Πολεμικού μουσείου, το οποίο λειτούργησε ως η πρώτη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Αξίζει να το επισκεφτείς για να γνωρίσεις την ιστορία της Σχολής, αλλά και για ενημερωθείς για τη συμμετοχή των κατοίκων της Αργολίδας στους αγώνες του έθνους. Στον κάθετο δρόμο απέναντι από το μουσείο θα συναντήσεις το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» το οποίο πραγματικά είναι ένα κόσμημα για την πόλη. Στεγάζει περίπου 50.000 αντικείμενα του νεότερου ελληνικού πολιτισμού με σημαντικά κειμήλια, φορεσιές, προσωπικά αντικείμενα, έπιπλα κ.α.

Παραλιακή οδός – Γύρος Αρβανιτιάς

Η βόλτα στην παραλιακή οδό (Μπουμπουλίνας) είναι κάτι το οποίο σου προτείνουμε να κάνεις κατά το ηλιοβασίλεμα. Θα ξεκινήσεις τη βόλτα σου από το παλιό Τελωνείο και την πλατεία Φιλελλήνων, με το μνημείο που ανεγέρθηκε το 1903 στη μνήμη των Γάλλων Φιλελλήνων που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό. Θα συνεχίσεις προς τον προμαχώνα Πέντε Αδέλφια, που πήρε το όνομά του από τα πέντε κανόνια που έλεγχαν την πρόσβαση στο λιμάνι. Από εκεί ξεκινά μια πανέμορφη βόλτα γνωστή στους Ναυπλιώτες ως ο “Γύρος της Αρβανιτιάς”. Πρόκειται για μια ειδυλλιακή διαδρομή γύρω απ’ την Ακροναυπλία, ανάμεσα σε ψηλά βράχια και τον Αργολικό κόλπο που οδηγεί στην παραλία της Αρβανιτιάς. Υποτίθεται ότι η διαδρομή αυτή απαγορεύεται λόγω της πτώσης βράχων, όμως όπως θα δεις οι περισσότεροι δεν μπορούν να αντισταθούν στο κάλεσμά της!

Ψαρομαχαλάς – Ακροναυπλία

Ο Ψαρομαχαλάς είναι η πιο παλιά και η πιο γραφική συνοικία του Ναυπλίου! Πήρε το όνομά της από τους Έλληνες ψαράδες που ζούσαν εκεί κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Μια περιήγηση εκεί θα σου δώσει απίθανα φωτογραφικά κλικ και θα νιώσεις ότι μεταφέρεσαι νοερά σε μια άλλη εποχή! Θα οδηγηθείς στη συνοικία από τις διάφορες δρομόσκαλες που θα συναντήσεις στην παλιά πόλη, ενώ αξίζει να προσέξεις τα ανακαινισμένα κτίρια του Πρώτου Ελεγκτικού Συνεδρίου (Grand Sarai Hotel), το Εκτελεστικό (πρώτη έδρα της Κυβέρνησης), όπως  Ξενοδοχείο Ήλιον (ένα από τα παλιότερα κτίρια του Ναυπλίου), όπου διέμενε ο Νομάρχης-Δήμαρχος του Ναυπλίου.

Ακροναυπλία ορίζεται ως η βραχώδης χερσόνησος που κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και αποτέλεσε την Ακρόπολη του Ναυπλίου. Πάνω στα Κυκλώπεια τείχη, Ενετοί, Φράγκοι, Οθωμανοί και Έλληνες προσέθεταν τη δική τους κατασκευαστική σφραγίδα, με φρούρια, οχυρώσεις και παρατηρητήρια. Μπορείς να την επισκεφτείς είτε με το αυτοκίνητο είτε από τη δρομόσκαλα της Καθολικής Εκκλησίας.

Παλαμήδι

Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και καλοδιατηρημένα ενετικά κάστρα στην Ελλάδα! Θα νιώσεις ότι μεταφέρθηκες ξαφνικά στον Μεσαίωνα και στην εποχή των ιπποτών. Μπορείς να ανέβεις τόσο από τα σκαλιά (999 ίσως και λίγα λιγότερα) είτε με το αυτοκίνητο σου μέσω τοπικών οδών. Είναι τεράστιο και θα χρειαστείς αρκετή ώρα να το γυρίσεις. Οι καλύτερα διατηρημένοι προμαχώνες, που δεν πρέπει να προσπεράσεις, είναι του Μιλτιάδη (εκεί φυλακίστηκε για ένα διάστημα ο Θ. Κολοκοτρώνης) και του Αγίου Ανδρέα με το ομώνυμο εκκλησάκι.

Μυκήνες

Σε απόσταση μισής ώρας από το Ναύπλιο βρίσκονται οι “Πολύχρυσες Μυκήνες” όπως τις αναφέρει ο Όμηρος, το μυθικό βασίλειο του Αγαμέμνονα, που κατοικείται από το 2500 π.Χ! Είναι απαραίτητο να επισκεφτείς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου ένα από τα λαμπρότερα κέντρα της ελληνικής προϊστορίας και να θαυμάσεις τα Κυκλώπεια τείχη, την Πύλη των Λεόντων, τους θολωτούς τάφους της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου, το Θησαυρό του Ατρέως, τον ταφικό κύκλο, το Μυκηναϊκό Ανάκτορο αλλά και το ιδιαίτερα σημαντικό αρχαιολογικό μουσείο. Η ιστορία των Μυκηνών θα σε σαγηνεύσει!

Αρχαιολογικός χώρος Επιδαύρου

Μπορεί να είναι γνωστός για το ξακουστό σε όλο τον κόσμο αρχαίο θέατρο, όμως εδώ υπήρξε κατά το παρελθόν κάτι πολύ μεγαλύτερο! Το Ασκληπιείο. Tο σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο όλου του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου… Ο χώρος έχει αναμφίβολα μια ενέργεια που ίσως να οφείλεται στο εξαιρετικό μικροκλίμα, στη χλωρίδα αλλά και στα ιαματικά νερά που υπήρχαν κατά το παρελθόν. Όταν περπατήσεις στον αρχαιολογικό χώρο, θα νιώσεις μια απίστευτη ηρεμία και γαλήνη. Ο Θόλος, ο Ξενώνας, το Εστιατόριο, το Στάδιο, τα Λουτρά, το Άβατον, το Ασκληπιείο είναι μόνο μερικά από τα μνημεία που πρέπει να δεις.

Αναμφισβήτητα θα εντυπωσιαστείς από το καλύτερα διατηρημένο θέατρο του αρχαίου κόσμου, χωρητικότητας  13.000 θεατών με τη θαυμάσια ακουστική και την απαράμιλλη συμμετρία του. Φεύγοντας κάνε μια στάση στο μικρό αλλά αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο με τα ιατρικά εργαλεία και τις ιατρικές συνταγές της αρχαιότητας!

Tips:

– Αξίζει να επισκεφτείς το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο που αποτέλεσε νοσοκομείο και έδρα της χωροφυλακής. Οι συλλογές του αφορούν τον Αγώνα του ’21 με γνωστά έργα των Βρυζάκη, Γύζη, Λύτρα και άλλων.

– Αν έχεις περισσότερες ημέρες στη διάθεσή σου, κάνε μια στάση στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας,  που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco (βρίσκεται έξω απ’ το Ναύπλιο), το κάστρο και το βυζαντινό μουσείο του Άργους ή μυήσου σε μια εμπειρία οινογνωσίας σε ένα από τα πολλά οινοποιία της Νεμέας.

– Για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας υπάρχει συνδυαστικό εισιτήριο στην τιμή των 20 ευρώ και περιλαμβάνει τον Αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο των Μυκηνών, το Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας στο Άργος, την Ακρόπολη της Τίρυνθας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, το Φρούριο του Παλαμηδίου και τον Αρχαιολογικό χώρο της Ασίνης στο Τολό.

– Το καλοκαίρι οι κοντινές παραλίες σε Αρβανιτιά, Τολό, Ασίνη και Καράθωνα ενδείκνυνται για κολύμπι και διαθέτουν beach bar αλλά και σημεία για να καθίσεις με την ηρεμία σου και να απολαύσεις τη θάλασσα.

– Το θαλάσσιο φρούριο Μπούρτζι είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Ναυπλίου. Αυτή την περίοδο, όμως, είναι κλειστό λόγω εργασιών συντήρησης.

– Αν επισκεφτείς την περιοχή το καλοκαίρι, φρόντισε να βρίσκεσαι στους αρχαιολογικούς χώρους νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα καθώς η ζέστη κάνει την περιήγηση σε αυτούς ιδιαίτερα εξουθενωτική.

Closing

Το Ναύπλιο, σε κάθε του γωνιά, εκπέμπει μια διαχρονική γοητεία που δεν μπορεί παρά να τη νιώσεις κι εσύ. Η μακραίωνη ιστορία που κουβαλά και οι αναρίθμητες ομορφιές του θα σε κάνουν να μη το χορταίνεις όσες φορές και αν το επισκεφτείς! Κάθε φορά που θα το εξερευνάς, θα ανακαλύπτεις και κάτι διαφορετικό. Στο τέλος θα αναρωτηθείς γιατί δε μετακόμισες ακόμη εδώ!

Δες και το βίντεο από την περιήγησή μας σε Ναύπλιο, Μυκήνες, Επίδαυρο: