Τα ταξίδια με το αυτοκίνητο είναι ένας υπέροχος τρόπος να εξερευνήσεις νέα μέρη, κάνοντας το δικό σου πρόγραμμα και επιλέγοντας πού θα σταματήσεις και τι θα δεις. Η δυνατότητα να κινείσαι με το δικό σου μέσο σού δίνει ελευθερία κινήσεων αλλά και προσθέτει μερικούς προβληματισμούς στο θέμα της οργάνωσης που μπορεί να μοιάζουν…βουνό. Δες σ’ αυτό τον οδηγό μερικά tips που εφαρμόζουμε στα road trips μας που θα κάνουν τη ζωή σου εύκολη και το ταξίδι διασκεδαστικό!

✅  Οργάνωσε σωστά τη διαδρομή σου. Ψάξε στο Google Maps σημεία ενδιαφέροντος για να σταματήσεις κατά τη μετάβασή σου από την αφετηρία μέχρι τον τελικό προορισμό.

✅  Αν διασχίσεις σύνορα, φρόντισε να έχεις προμηθευτεί την ειδική πράσινη κάρτα αυτοκινήτου.

✅  Φρόντισε να έχεις κάνει πρόσφατα τα απαραίτητα σέρβις και τους καθιερωμένους ελέγχους στο αυτοκίνητό σου (ΚΤΕΟ – κάρτα καυσαερίων)

✅  Τσέκαρε αν το αυτοκίνητό σου διαθέτει κουτί πρώτων βοηθειών, προειδοποιητικό τρίγωνο, γιλέκο που φωσφορίζει, πυροσβεστήρα, φακό, γρύλο, κλειδί και φουσκωμένη ρεζέρβα (την οποία να ξέρεις να την αλλάζεις αν χρειαστεί)!

✅ Έλεγξε τον αέρα στα λάστιχα, το νερό στο δοχείο πλύσης του παρμπρίζ, τα λάστιχα στους υαλοκαθαριστήρες.

✅  Να έχεις το Manual του αυτοκινήτου. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση που σου ανάψει κάποιο λαμπάκι στο ταμπλό και δε θυμάσαι τι συμβολίζει ή για οδηγίες σχετικά με πιθανές βλάβες.

✅  Χάρτες. Φόρτωσε τουλάχιστον 2 εφαρμογές στο κινητό σου (που θα δουλεύουν και offline).

✅  Είδη προσωπικής χρήσης. Μωρομάντηλα, hand sanitizer. Θα τα χρειαστείς σίγουρα!

✅  Φορτιστής αυτοκινήτου, stand για το κινητό.

✅  Μπουκάλια με νερό και κάποια σνακ για να μη χρειαστεί να σταματάς για προμήθειες κάθε τρεις και λίγο.

✅  Μουσική. Πολύ σημαντικό στοιχείο για να περάσει ο χρόνος της οδήγησης ευχάριστα. Φτιάξε στο cd ή το φλασάκι σου μια μεγάλη λίστα με τραγούδια που αγαπάς.

✅  Τσίχλες και ενεργειακά ποτά. Είναι πολύ σημαντικά για σε να κρατάνε σε εγρήγορση και να μη νυστάζεις.

✅  Σακουλάκια σκουπιδιών και εμετού. Επειδή είσαι ευσυνείδητος και δε σου αρέσει να αφήνεις σκουπίδια, θα σου χρειαστούν.

✅ Κράτα το εσωτερικό του οχήματός σου όσο το δυνατόν πιο καθαρό. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να ταξιδεύεις σε ένα βρώμικο περιβάλλον με άσχημες οσμές.

✅ Μαξιλαράκι αυχένα, για εκείνους που θέλουν να πάρουν έναν υπνάκο στο πίσω κάθισμα.

✅  Αν σταματήσεις σε κάποιο πάρκινγκ ή αξιοθέατο στον δρόμο, φρόντισε να μην αφήσεις τσάντες ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα σε κοινή θέα. Ένα σπασμένο τζάμι από κάποιον επίδοξο κλέφτη είναι το λιγότερο που χρειάζεσαι σε ένα road trip.

Αν ταξιδεύεις χειμώνα: Κουβέρτα, ομπρέλα, πτυσσόμενο φτυάρι χιονιού, γάντια, ξύστρα πάγου, αλυσίδες (σε κάποιες χώρες απαγορεύονται και θα πρέπει να έχεις χειμερινά ελαστικά)

Αν ταξιδεύεις καλοκαίρι: Αντικουνουπικό, ηλιοπροστασία, έξτρα ζευγάρι γυαλιών ηλίου, φορητό ψυγειάκι.

Όσο καλά προετοιμασμένος κι αν είσαι, πάντα στον δρόμο υπάρχουν απρόοπτα που μπορεί να σου αλλάξουν τον προγραμματισμό. Καθυστερήσεις σε σύνορα – διόδια, έργα ή ατυχήματα που μπορεί να έχουν κλείσει τον δρόμο, μια απότομη αλλαγή του καιρού, ένα σκασμένο λάστιχο κ.α. Το ζητούμενο σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο είναι να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και την καλή σου διάθεση.

Και πάνω απ’ όλα μη βιάζεσαι! Εάν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον, που θα ήθελες να σταματήσεις και να δεις, να το κάνεις. Είναι όλα μέρος της εμπειρίας…

Καλό δρόμο!