Είναι μια σημαντική παράμετρος και όμως την παραβλέπουμε πολλές φορές στα ταξίδια μας είτε από αμέλεια είτε γιατί πιστεύουμε-ελπίζουμε ότι τίποτα δε θα μας συμβεί. Όταν, όμως, συμβαίνει είμαστε απροετοίμαστοι και… τρέχουμε και δε φτάνουμε! Φαντάσου, λοιπόν, να βρίσκεσαι στο εξωτερικό (ή ακόμα και στην Ελλάδα) και να χρειαστείς αργά το βράδυ το πιο απλό. Ένα λευκοπλάστη ή ένα παυσίπονο. Τότε θα εύχεσαι να είχες προνοήσει και να έπαιρνες μαζί σου τα απολύτως βασικά.

Το περιεχόμενο του ταξιδιωτικού φαρμακείου βέβαια εξαρτάται πάντοτε από τον προορισμό. Επιπρόσθετα πριν ταξιδέψεις σε συγκεκριμένες χώρες μάθε αν χρειάζεται να εμβολιαστείς. Τα φάρμακα που θα πάρεις μαζί σου πρέπει να βρίσκονται στη συσκευασία τους και σε ισοθερμικό κουτί, που θα μπορέσεις να το πάρεις μαζί στο αεροπλάνο σε περίπτωση που χαθούν οι βαλίτσες. Φάρμακα σε υγρή μορφή καλό είναι να αποφεύγονται.

Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας  αλλά και με τις εμπειρίες που αποκομίσαμε ταξιδεύοντας όλα αυτά τα χρόνια σου προτείνουμε να έχεις μαζί σου τα εξής:

✅ Παυσίπονα – αντιπυρετικά (π.χ. Panadol, Depon, Ponstan)

✅ Αντισταμινικά για αλλεργίες, κνησμούς (π.χ. Clarytine, Xozal)

✅ Αποσυμφορητικά (π.χ. Physiomer, Otrivin)

✅ Φάρμακα για τη ναυτία – αντιεμμετικά

✅ Λευκοπλάστ, γάζες, επίδεσμο, βαμβάκι,

✅ Αντικουνουπικά – εντομοαπωθητικά (σε κάποιες χώρες είναι απαραίτητα αυτά με το συστατικό deet)

✅ Αντιδιαρροϊκά (π.χ. Tasectan, Imodium)

✅ Αντηλιακό – κρέμα για εγκαύματα

✅ Κορτιζονούχα κρέμα για δερματοπάθειες, τσιμπήματα, ερεθισμούς (π.χ. Celestoderm, Fusidin, Fenistil)

✅ Θερμόμετρο

✅ Κολλύριο – οφθαλμολογικές σταγόνες

✅Αντισηπτικό

✅ Αντιόξινα για το στομάχι (π.χ. Maloox, Simeco)

Άλλα φάρμακα

Σε κάποιες χώρες (ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες) χρειάζονται κάποιες ιδιαίτερες προφυλάξεις λόγω του κλίματος και των ιδιαίτερα τοπικών συνθηκών. Έτσι μπορεί να χρειαστεί να έχεις επιπλέον μαζί σου:

✅ Ανθελονοσιακά, φάρμακα για την πρόληψη συμπτωμάτων λόγω υψομέτρου, ταμπλέτες αποστείρωσης νερού, σπασμολυτικά, αντιβιοτικά, αδρεναλίνη.

Σε κάθε περίπτωση επικοινώνησε με τον προσωπικό σου γιατρό πριν ταξιδέψεις  και προμηθεύσου με επαρκείς ποσότητες φαρμάκων για το διάστημα του ταξιδιού. Αν έχεις κάποιο χρόνιο νόσημα, έχε μαζί σου ένα ιατρικό σημείωμα με την νόσο αυτή και το φάρμακο για την αντιμετώπισή της (μεταφρασμένα). Σε κάθε περίπτωση σου προτείνουμε να έχεις κάνει πάντα πριν ταξιδέψεις μια ταξιδιωτική ασφάλιση και να έχεις ενημερωθεί για τις υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης στη χώρα προορισμού σου.