Υπάρχουν κάποιες στιγμές που αποζητάς μια σύντομη απόδραση στη φύση σε συνδυασμό με χαλάρωση, τοπία, δραστηριότητες (για να μη βαρεθείς κιόλας) και φυσικά…καλό φαγητό! Λοιπόν, όλα αυτά θα τα βρεις απλόχερα στη λίμνη Πλαστήρα, έναν ιδανικό προορισμό τεσσάρων εποχών που θα περάσεις ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο και θα αναζωογονηθείς.

Αντικρίζοντας τη λίμνη η σκέψη μας αμέσως πηγαίνει στο πώς μπορεί να ήταν η περιοχή εδώ πριν δημιουργηθεί! Και πώς μια ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να “αναγεννήσει” μια ξεχασμένη περιοχή στους πρόποδες των Αγράφων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η λαϊκή παράδοση θέλει τον επιφανή στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα να επισκέπτεται τη γενέτειρά του το Μορφοβούνι Καρδίτσας το 1935. Αγναντεύοντας το  οροπέδιο, όπου λειτουργούσε επί Κατοχής ένα πρόχειρο συμμαχικό αεροδρόμιο, συλλαμβάνει την ιδέα της δημιουργίας της λίμνης, η οποία θα δημιουργούνταν με εκτροπή των νερών του ποταμού Μέγδοβα (ή Ταυρωπού). Η κατασκευή των έργων του φράγματος ξεκίνησε το 1950 με χρήματα από τις πολεμικές επανορθώσεις της Ιταλίας και ολοκληρώθηκε το 1959.

Τι να κάνεις

– Η λίμνη είναι συνώνυμη με τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις τόσο σ’ αυτή όσο και γύρω της. Πεζοπορία, ποδηλασία, κανό – καγιάκ, ιππασία, τοξοβολία, υδροποδήλατο αλεξίπτωτο πλαγιάς κ.α. Αν δεν έχεις τον δικό σου εξοπλισμό, μπορείς να νοικιάσεις στο Sallon (βρίσκεται στο βόρειο άκρο της λίμνης) και στο Tavropos Activities στα Καλύβια Πεζούλας. Μάλιστα παράλληλα με τη λίμνη υπάρχει μια όμορφη ποδηλατική διαδρομή μήκους 5 χιλιομέτρων η οποία μπορεί να γίνει από όλους!

 

Γύρος της λίμνης. Θα κάνεις περίπου 55 χιλιόμετρα για να τον ολοκληρώσεις με το τοπίο να εναλλάσσεται ανάμεσα στο πράσινο και το μπλε. Θα σταματήσεις σε πολλά σημεία για τις απαραίτητες φωτογραφίες, θα θαυμάσεις τα φιόρδ της λίμνης και το νησάκι της λίμνης, τη Νιάγκα.

 

Πλαζ  Πεζούλας και πλαζ Λαμπερού. Αν και βρίσκονται σε τελείως αντίθετα σημεία, προσφέρουν την καλύτερη πρόσβαση στη λίμνη. Διαθέτουν χώρους για περίπατο, αναψυχή και αναψυκτήριο. Το καλοκαίρι μην παραξενευτείτε αν δείτε πολλούς να κάνουν μπάνιο εκεί!

Πλαζ Πεζούλας

 

– Μπορεί κάθε λίμνη να έχει το “στοιχειό” της και να τη συνοδεύουν διάφορες ιστορίες, εδώ όμως θα συναντήσεις κάτι διαφορετικό! Την Κοιμωμένη των Αγράφων. Αν σηκώσεις το βλέμμα σου και κοιτάξεις δυτικά προς το βουνό, οι ντόπιοι λένε ότι θα αντικρίσεις μια μορφή ξαπλωμένης γυναίκας. Με λίγη φαντασία θα τη δεις!

 

– Σκαρφαλωμένη στους βράχους των Αγράφων και σε μικρή απόσταση από το χωριό Καρίτσα βρίσκεται η Μονή Παναγιάς Πελεκητής, σε υψόμετρο 1400μ. Κτίστηκε τον 15ο  αιώνα και θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής. Η θέα στη λίμνη και την ευρύτερη περιοχή είναι μοναδική και, αν οι συνθήκες ευνοούν, το μάτι σου μπορεί να αγναντέψει τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο!

 

Παρατηρητήριο. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι εκεί θα βρεις την καλύτερη θέα στη λίμνη. Δε θα διαφωνήσουμε! Θα το συναντήσεις ανάμεσα στον οικισμό Μπελοκομύτη και τον δρόμο για το φράγμα. Το τελευταίο 1,5 χιλιόμετρο είναι χωματόδρομος αλλά σε αρκετά καλή κατάσταση.

 

Φράγμα. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή τοξωτή κατασκευή μήκους 220 μ. και ύψους 83 μέτρων. Χάρη στο φράγμα παράγει ενέργεια ο υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ, αρδεύονται πολλές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου και υδροδοτείται η Καρδίτσα και άλλοι 38 οικισμοί.

 

Μονή Κορώνης. Σε μικρή απόσταση από την πλαζ Λαμπερού βρίσκεται ένα μοναστήρι – φρούριο με θέα στον θεσσαλικό κάμπο. Η ιστορία του ξεκινά τον 12ο αιώνα και μέσα θα δεις ανεκτίμητης αξίας κειμήλια και αγιογραφίες.

Μονή Κορώνης

 

Πού να φας και να μείνεις

Ό,τι κι αν κάνεις κατά την περιήγησή σου στην περιοχή, θα περάσεις οπωσδήποτε για καφέ ή φαγητό από το μοναδικό Kazarma Lake Resort & Spa. Το νεόδμητο resort έχει γίνει το σημείο αναφοράς του νομού Καρδίτσας με ένα εξαιρετικό εστιατόριο σε ένα όμορφο περιβάλλον. Πολύ καλές επιλογές για φαγητό είναι επίσης το “Μανιτάρι”, λίγο μετά τα Καλύβια Πεζούλας, και η “Χρυσοπέλεια” στο Νεοχώρι.

Η περιοχή φημίζεται για ντόπια κρέατα και ιδιαίτερα για το χωριάτικο λουκάνικο, το τσαλαφούτι (ένα κρεμώδες τυρί που παρασκευάζεται στην περιοχή), γλυκά του κουταλιού και τα εξαιρετικά κρασιά από τον Μεσενικόλα.

Γενικά θα σου προτείναμε και για τη διαμονή σου να προτιμήσεις το Νεοχώρι ή τα Καλύβια Πεζούλας καθώς είναι οι δυο μεγαλύτεροι οικισμοί στην περιοχή, όπου θα βρεις φούρνο, βενζινάδικο, φαρμακείο αλλά και τα περισσότερα καταστήματα.

Closing

Όπως γνωρίζετε στα άρθρα που δημοσιεύουμε στο blog δε μας αρέσει να ωραιοποιούμε αλλά να παρουσιάζουμε τα πράγματα όπως έχουν… Στους διάφορους οδηγούς που θα βρεις στο διαδίκτυο για τη λίμνη Πλαστήρα θα διαβάσεις για αξιοθέατα όπως ο Βοτανικός κήπος, το Δασικό χωριό, το Εκπαιδευτικό δάσος κ.α. Ίσως κάποτε αυτά να υπήρχαν και κάποιος να τα φρόντιζε. Αυτή τη στιγμή, όμως, βρίσκονται σε εγκατάλειψη και δεν αξίζουν τον χρόνο σου. Επίσης, μπορεί να διαβάσεις για γραφικά χωριά και όμορφους οικισμούς. Ούτε αυτό ισχύει. Όμως…

Η λίμνη Πλαστήρα είναι ένα πανέμορφο μέρος με εκπληκτικό φυσικό τοπίο  ό,τι πρέπει για δραστηριότητες, αλλά και για στιγμές ηρεμίας και γαλήνης. Κι αυτό αρκεί!! Τα πρόσθετα “φτιασίδια” και οι “σάλτσες” περιττεύουν. Ένας πραγματικός προορισμός τεσσάρων εποχών που θα τον αγαπήσεις για όσα αληθινά σου προσφέρει και για την απόλυτη πρωταγωνίστρια του… τη λίμνη!

Η λίμνη το χειμώνα