Καιρό είχαμε να κάνουμε ένα mini road trip στην Ελλάδα. Και ποια καλύτερη ευκαιρία από το τριήμερο της Αποκριάς; Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι, όλα κανονίστηκαν και… φύγαμε! Προορισμός το Γαλαξίδι και οι γύρω περιοχές, που είχαμε διαβάσει ότι τις ημέρες αυτές είχαν και διάφορα έθιμα. Κάποιες παιδικές μνήμες μαζί με σκόρπιες εικόνες από παλιές διακοπές ξύπνησαν στον νου.

Με ορμητήριό μας ,λοιπόν ,το Γαλαξίδι κάναμε μια «βουτιά» στην ιστορία, τα έθιμα και τα ήθη του τόπου μας και όλα αυτά μέσα σε τρεις ημέρες, που εδώ που τα λέμε ήταν αρκετές για να «ρουφήξουμε» τις ομορφιές της μικρής μας χώρας!

Άμφισσα

Αν και διαφεύγει απ’ τους must προορισμούς, η Άμφισσα αποτελεί μια πόλη έκπληξη καθώς έχει κάποια ιδιαίτερα στοιχεία τα οποία δεν μπορείς να παραβλέψεις. Βρίσκεται σε μια άκρη του μεγαλύτερου συνεχόμενου ελαιώνα της Ελλάδας και διαθέτει μια σειρά από αξιοθέατα που ακόμα και εμείς αγνοούσαμε!

Στην πόλη μπορείς να δεις: Το Κάστρο των Σαλώνων ή Κάστρο της Ωριάς, που βρίσκεται στην κορυφή της, τη διατηρητέα συνοικία της Χάρμαινας που βρισκόταν τα παλιά βυρσοδεψία, το Μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης, στην οικία του οπλαρχηγού Πανουργιά, τα διατηρητέα κτίρια γύρω απ’ την πλατεία Κεχαγιά και ιδιαίτερα το Δημαρχείο και το Μεγάλο Καφενείο (εκεί γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία “Ο Θίασος” του Αγγελόπουλου).

Μεγάλο Καφενείο 1929

Εκείνο, όμως, για το οποίο η Άμφισσα ξεχωρίζει είναι το δρώμενο που πραγματοποιείται το Σάββατο το βράδυ, πριν από την Κυριακή της Αποκριάς. Πρόκειται για το «Στοιχειό της Χάρμαινας» ή «Νύχτα των Στοιχειών» που ζωντανεύει την ιστορία αγάπης του Κωσταντή και της Λενιώς. Στην πλατεία Κεχαγιά τα φώτα σβήνουν και εκκωφαντικοί ήχοι ακούγονται από την συνοικία της Χάρμαινας και τρία Στοιχειά έρχονται για να αναμετρηθούν. Εκατοντάδες άνθρωποι ντυμένοι με προβιές ζώων, νεράιδες,  αχυρένιοι και αράπηδες, συνοδεύουν τα στοιχειά και χορεύουν μέχρι τελικές πτώσης με τον ήχο απ’ τους ζουρνάδες, τα κουδούνια και τους αλαλαγμούς ξορκίζοντας το κακό, όπως θέλει το έθιμο.

Όταν το έθιμο ολοκληρωθεί και όλοι αποχωρήσουν απ’ την πλατεία, πιες το ποτό σου στο “Μεγάλο Καφενείο 1929” και στο “Παλιό Ποτοπωλείο”. Θα νιώσεις σαν να έχεις μεταφερθεί ξαφνικά στις αρχές του αιώνα! Για φαγητό σου προτείνουμε την «Ελλαδογραφία» και τις «Αριστογεύσεις», όπου τα κρεατικά έχουν την τιμητική τους.

Δελφοί

Ο ομφαλός της Γης με το σημαντικότερο μαντείο των αρχαίων χρόνων! Ο μύθος λέει ότι ο Δίας άφησε δυο αετούς, έναν προς τη Δύση και έναν προς την Ανατολή και αυτοί συναντήθηκαν στους Δελφούς. Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί θα δεις  τον Ναό του Απόλλωνα, το Αρχαίο Θέατρο Δελφών, τον Θησαυρό των Αθηναίων, την Ιερά Οδό, τον Θόλο της Αθηνάς Προναίας κ.α.

Αφού περιπλανηθείς στον αρχαιολογικό χώρο μην παραλείψεις να επισκεφτείς και το  Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών (ενιαίο εισιτήριο 6 ευρώ). Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον ελλαδικό χώρο, όπου εκτίθενται ένα πλήθος εξαιρετικών αρχιτεκτονικών γλυπτών, αγαλμάτων και έργων με κυριότερα τη Σφίγγα, τα αγάλματα του Κλεόβη και του Βίτωνα, τις κόρες της Ιωνίας και φυσικά τον Ηνίοχο. Tip: Για να δεις το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο υπολόγισε ότι θα χρειαστείς τουλάχιστον ένα τρίωρο. Να έχεις μαζί σου καπέλο και νερό. Θα σου χρειαστούν κι ας μην είναι ακόμα καλοκαίρι.

Στους Δελφούς αξίζει ακόμα να επισκεφτείς το Μουσείο Δελφικών Εορτών, που στεγάζεται στο σπίτι του κορυφαίου ποιητή Άγγελου Σικελιανού, ενώ από πολλά μέρη του οικισμού αξίζει να σταθείς και να απολαύσεις το «Δελφικό τοπίο» και τη θέα στον Κορινθιακό και την Πελοπόννησο.

Την Κυριακή της Αποκριάς στις έξι το απόγευμα διαδραματίζεται το έθιμο «Οι Αρχοντοχωριάτες και ο Γκαβόγιαννος». Πρόκειται για ένα δρώμενο με στοιχεία των διονυσιακών γιορτών, της τοπικής λαογραφίας και της τοπικής κοινωνικής εξέλιξης. Οι συμμετέχοντες σ’ αυτό το σύγχρονο διονυσιακό θίασο φορούν από την μέση και κάτω παλιές παραδοσιακές φορεσιές και τσαρούχια, που αντιπροσωπεύουν την προέλευση και τις ρίζες τους και στο επάνω μέρος σακάκι και καπέλο, θέλοντας να σατιρίσουν τη γρήγορη μετάλλαξη της κοινωνίας.

Αφού παρακολουθήσεις το έθιμο οι Δελφοί διαθέτουν πλήθος από ταβέρνες και εστιατόρια με τοπικά εδέσματα. Σου προτείνουμε «Το Πατρικό μας» όπου θα δοκιμάσεις  ντόπιο κόκορα με χυλοπίτες και κατσικάκι καπαμά.

Γαλαξίδι

Το επονομαζόμενο και «νησί της Ρούμελης» δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο! Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της πάλαι ποτέ ακμάζουσας ναυτικής πολιτείας με τη γοητευτική ατμόσφαιρα του παρελθόντος σε συναρπάζει. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος από το 1967 κάτι που έδρασε ευεργετικά στο να διατηρηθούν τα παλιά νεοκλασικά σπίτι και να μην ανεγερθεί ούτε ένα μοντέρνο κτίριο ή πολυκατοικία. Το Γαλαξίδι δείχνει τον δρόμο στο πως θα έπρεπε να είχαν παραμείνει όλες οι ιστορικές κωμοπόλεις της χώρας μας, κάτι που θα έδινε άλλη υπόσταση στον τουρισμό της.

Περιηγήσου στα στενά σοκάκια του οικισμού και θαύμασε τα Καπετανόσπιτα διακοσμημένα με ακρόπρωρα και καμπανάκια πλοίων στις πόρτες. Ανηφόρισε τα καλντερίμια για να βρεθείς στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου με τα δύο καμπαναριά και το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Το Ναυτικό – Ιστορικό Μουσείο του Γαλαξιδίου είναι ένα κόσμημα! Πρόκειται ίσως για ένα από τα καλύτερα στο είδος του στη χώρα και πρέπει να το επισκεφτείς. Κάνε τη βόλτα σου στα δυο φυσικά λιμάνια του οικισμού και περπάτησε μέχρι το άλσος Πέρα Πάντα, όπου δεσπόζει το μνημείο της Γυναίκας του Ναυτικού.

Καλομαγειρεμένα ψαρικά θα δοκιμάσεις στον «Ζυγό» και στη «Μαρίτσα», ενώ στην «Αιολίδα» θα πιεις τον καφέ σου με θέα τον Κορινθιακό και τον Παρνασσό , δοκιμάζοντας ένα μοναδικό μιλφέιγ!

Την Καθαρά Δευτέρα διαδραματίζεται το γνωστό έθιμο του Αλευρομουτζουρώματος. Κουδουνοφόροι και μασκαρεμένοι κάθε ηλικίας μετατρέπονται σε ένα πολύχρωμο παζλ, που χορεύει ασταμάτητα στην προκυμαία του Γαλαξιδιού. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία και συνεχίζεται ακατάπαυστα από τότε. Για όσους θέλουν να το δουν χωρίς να συμμετάσχουν μπορούν να πιάσουν θέση στην απέναντι πλευρά του λιμανιού όπου θα είναι προστατευμένοι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και αν δεν ταξιδέψεις στο Γαλαξίδι και την ευρύτερη περιοχή το τριήμερο της Αποκριάς, αξίζει να διαθέσεις ένα οποιοδήποτε τριήμερο σ’ αυτά τα τόσο όμορφα μέρη της χώρας μας, γεμάτα ιστορία, χρώματα και νοσταλγία από παλιότερες εποχές.