Ήρθε, λοιπόν, η ώρα το λιλιπούτειο πλασματάκι σου να βγάλει το πρώτο του διαβατήριο γιατί αποφάσισες να του δείξεις τον κόσμο! Πέρα από τη μεγάλη ανυπομονησία για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, χρειάζεται μια σειρά από πράγματα που πρέπει να κάνεις για να μπορέσει να ταξιδέψει. Το πρώτο από αυτά είναι η έκδοση διαβατήριου καθώς κανένα άλλο έγγραφο δε γίνεται δεκτό . Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και δε χρειάζεται πολύ χρόνο. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι θα χρειαστείς:

Φωτογραφίες διαβατηρίου. Γνωρίζουν όλοι οι επαγγελματίες φωτογράφοι τις διαστάσεις και τις απαιτήσεις φωτισμού, στάσης σώματος κ.λ.π. οπότε αφήνεσαι στα χέρια τους. Προσοχή όταν πάρεις τις φωτογραφίες να μην κάνεις δαχτυλιές γιατί τις βγάζει άκυρες το μηχάνημα της Διεύθυνσης Διαβατηρίων.

Παράβολο 73,60 ευρώ. Μπαίνεις στο e-Paravolo και το αναζητάς με τον κωδικό 1863. Πληρώνεις online, το εκτυπώνεις και είσαι έτοιμος.

Άλλα δικαιολογητικά. Πλέον οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί και δε χρειάζεται να έχετε τίποτα μαζί σας καθώς τα αναζητούν όλα αυτόματα στο γραφείο Διαβατηρίων. Αν θέλετε όμως, καλό είναι να έχετε μαζί σας το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού.

Παρουσία. Εξυπακούεται ότι για την έκδοση του διαβατηρίου απαιτείται η παρουσία του παιδιού και των δυο γονέων του με τις ταυτότητές τους ή εξουσιοδότηση του ενός γονέα προς τον άλλο για τη συγκατάθεση έκδοσης διαβατηρίου. Η εξουσιοδότηση αυτή μπορεί να γίνει είτε σε ένα ΚΕΠ είτε μέσω του gov.gr με τους κωδικούς του TAXIS.

Ισχύς. Το διαβατήριο για τους ανήλικους έχει ισχύ για τρία χρόνια, ενώ για τους ενήλικες πέντε χρόνια. Για να μπορείς να ταξιδέψεις, όμως, οι κατά τόπους αρχές ζητούν το κάθε διαβατήριο να μη λήγει μέσα στους επόμενους έξι μήνες από την ημέρα πραγματοποίησης του ταξιδιού.

Έκδοση. Η έκδοση του διαβατηρίου γίνεται μέσα σε 4 έως 6 ημέρες και μπορείς να το παραλάβεις με την ταυτότητά σου.

Αβάπτιστο. Αν το βρέφος σας είναι αβάπτιστο, μπορείτε να κάνετε τη λεγόμενη «πράξη ονοματοδοσίας» η οποία γίνεται στο ληξιαρχείο που δηλώθηκε η γέννηση του παιδιού με την παρουσία και των δυο γονέων ή με την εξουσιοδότηση του ενός προς τον άλλο. Πολλές φορές η διαδικασία αυτή γίνεται ήδη από το μαιευτήριο όταν εκδίδεται και το ΑΜΚΑ του μωρού.

Όπως βλέπεις η διαδικασία είναι απλή και δε χρειάζεται να αγχώνεσαι γι’ αυτό. Πλέον είσαι έτοιμος να δημιουργήσεις έναν ακόμη μικρό traveler που θα σε συνοδεύει στις περιπέτειές σου!