Σε μια χώρα με την 11η μεγαλύτερη ακτογραμμή στον κόσμο (13.676 χιλιόμετρα) και περίπου 2.500 νησιά και βραχονησίδες, το να κάνεις διακοπές με ιστιοπλοϊκό είναι must! Δεν πρόκειται βέβαια για απλές συνηθισμένες διακοπές αλλά για μια εμπειρία ζωής. Το ιστιοπλοϊκό σου δίνει τη δυνατότητα να «κουβαλάς» το σπίτι σου σε όποιο νησί-παραλία-μέρος θέλεις, να νιώθεις τη μοναδική αίσθηση ελευθερίας που σου προσφέρει και αυτή η μοναδική επαφή με τη φύση, τον άνεμο και τη θάλασσα.
Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι το κόστος για την ενοικίαση σκάφους είναι αποτρεπτικό. Όμως τα βάλεις κάτω είναι αρκετά πιο οικονομικό και ξεκούραστο καθώς ξεχνάς το κλασσικό πακέτο διακοπών: αυτοκίνητο-καράβι-ξενοδοχείο-μετακινήσεις. Εδώ είναι όλα σε ένα. Γι’ αυτό και σου δίνω εδώ μερικά tips για να οργανώσεις αυτού του είδους τις διακοπές σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Συμβουλές
1) Η παρέα είναι το Α και το Ω. Επειδή θα περάσετε αρκετό χρόνο μέσα σε… λίγα τετραγωνικά μέτρα θα πρέπει η επιλογή της συντροφιάς να είναι κατάλληλη. Να αποτελείται, δηλαδή, από ευχάριστους ανθρώπους που θα είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν στις δουλειές που απαιτούνται σε ένα ιστιοπλοϊκό (θέματα πλεύσης, καθαριότητας, μαγειρέματος).
2) Επιλογή skipper. Αν έχεις δυο φίλους με δίπλωμα ιστιοπλοϊκού, δεν τον χρειάζεσαι. Στην αντίθετη περίπτωση, όμως, μάθε πληροφορίες από κάποιον που έχει ήδη ταξιδέψει με τον άνθρωπο αυτόν και πέρασε καλά.
3) Καλή προετοιμασία της διαδρομής. Σε συνεννόηση με τον ή τους skipper επιλέγεις την καλύτερη και ασφαλέστερη διαδρομή για να δεις αυτά που θέλεις με την παρέα σου. Αυτό σε βοηθά και να μη χάνεις άσκοπα τον χρόνο σου ταξιδεύοντας και να έχεις ήδη αποφασίσει για τα σημεία που θα διανυκτερεύεις και θα ανεφοδιάζεσαι.
4) Προμήθειες. Επειδή ο ανεφοδιασμός ίσως να μην είναι πάντα εύκολη υπόθεση, φρόντισε να έχεις μαζί σου ό,τι θα χρειαστεί για τις ημέρες που θα είστε στο σκάφος. Κάνε μια λίστα με ψώνια και πήγαινε με τους φίλους να τα πάρεις. Και δεν εννοώ μόνο τρόφιμα, αλλά είδη πρώτης, αντηλιακά, αντικουνουπικά κλπ.
5) Καιρός. Δες την πρόγνωση του καιρού και αν είναι αναγκαίο άλλαξε το πρόγραμμα του ταξιδιού έτσι ώστε να εκμεταλλευτείς τον άνεμο ή…την άπνοια. Πάντως αν μείνεις από αέρα, μη φοβάσαι γιατί το σκάφος διαθέτει μηχανή. Μπορεί να μην είναι η πιο γρήγορη του κόσμου αλλά θα σε πάει.
6) Πριν αποπλεύσεις, κάνε επισταμένο έλεγχο του σκάφους μαζί με τον skipper. Τσέκαρε τις δεξαμενές νερού – βενζίνης, την καλή λειτουργία της άγκυρας, την ύπαρξη φαρμακείου και σωστικών μέσων, τα όργανα του σκάφους, φωτοβολίδες κ.α. Έτσι θα είσαι ήσυχος και δε θα βρεθείς προ εκπλήξεων εν πλω.
7) Ένα ακόμη πλεονέκτημα του ιστιοπλοϊκού είναι ότι εκτός από το πλωτό σπίτι σου μπορεί να αποτελέσει τη βάση σου για πολλές θαλάσσιες δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, το windsurf-kitesurf-SUP, καταδύσεις κ.α. Εξασφάλισε ότι το σκάφος σου διαθέτει τους αντίστοιχους χώρους για τον εξοπλισμό σου.
Πόσο θα σου κοστίσει:
Εδώ η διακύμανση είναι πολύ μεγάλη. Κι αυτό γιατί παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες όπως η παλαιότητα του σκάφους, το μέγεθος του, ο αριθμός των καμπίνων, η ύπαρξη skipper, η περίοδος του καλοκαιριού που θα το νοικιάσεις, η επιλογή λιμανιού και νησιών που θα ταξιδέψεις κ.α. Από μια έρευνα που κάναμε το εύρος τιμών που βρήκαμε ήταν τόσο μεγάλο που δεν αξίζει να σου δώσω νούμερα αν και ανακαλύψαμε ό,τι οι τιμές γενικά ξεκινάνε από 80 ευρώ το άτομο/μέρα. Ενδεικτικά, όμως, θα σου πω ότι το ιστιοπλοϊκό συμφέρει πολύ όταν έχεις μια παρέα 6-8 ατόμων και θέλετε να γυρίσετε 3-4 νησιά μέσα σε μια βδομάδα. Αν το κάνεις αυτό με αυτοκίνητο-καράβι-ξενοδοχείο, θέλεις τουλάχιστον τα διπλάσια χρήματα.
Πού να ταξιδέψεις:
*Στις Βόρειες Σποράδες. Η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος είναι εύκολα προσβάσιμες λόγω τις μικρής απόστασης μεταξύ τους ενώ με λίγες παραπάνω ημέρες μπορείς να γυρίσεις και τα Ερημονήσια (Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Γιούρα, Πιπέρι, Περιστέρα) που θα ανακαλύψεις θαλάσσια σπήλαια, αρχαία ναυάγια και μοναδικά ηφαιστειογενή τοπία.
*Στον Αργοσαρωνικό. Ο Πόρος, η Αίγινα και η Ύδρα μπορούν να σου αποκαλύψουν παράλιες που ούτε φαντάζεσαι.
*Στα Δωδεκάνησα, με την Κω, τη Νίσυρο, την Σύμη και την Ρόδο να κυριαρχούν, ενώ μπορείς εύκολα να βάλεις ρότα και για τα παράλια της Τουρκίας.
*Στο Ιόνιο, όπου οι Παξοί, οι Αντίπαξοι, η Κεφαλονιά, o Σκορπιός, το Μεγανήσι και η Ιθάκη αποτελούν τους ιδανικότερους προορισμούς.
*Στις Κυκλάδες, με τις ατελείωτες επιλογές αλλά και τις μεγάλες αποστάσεις.