Στη σκιά του μυθικού Μάτερχορν (4.478 μ.) και ανάμεσα σε περίπου 40 κορυφές που φτάνουν τα 4.000 μέτρα, το Ζερμάτ (Zermatt) αποτελεί μια εμπειρία που δύσκολα θα συναντήσεις οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Γι’ αυτό και τα τελευταία 2 χρόνια ψηφίζεται ως το καλύτερο χιονοδρομικό του κόσμου.

Κι όχι άδικα! Με ένα σύστημα πιστών που φτάνει τα 365 χιλιόμετρα, με το ψηλότερο λιφτ στον κόσμο και με ένα χωριό στολίδι, το Ζερμάτ είναι πραγματικά ο καλύτερος ορεινός προορισμός που έχουμε επισκεφθεί!

Το χωριό

Απ’ όλες σχεδόν τις πλευρές του χωριού το μάτι σου μπορεί να ατενίσει το βουνό «μύθο» του αλπινισμού, το Μάτερχορν (Matterhorn). Σίγουρα το έχεις δει στο περιτύλιγμα της γνωστής ελβετικής σοκολάτας Τομπλερόνε (Toblerone). Το βουνό στέκει αγέρωχο σαν πυραμίδα στα σύνορα Ιταλίας – Ελβετίας και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα brand name της χώρας. Θεωρείται το πιο φωτογραφημένο βουνό στον κόσμο!

Εκτός όλων των άλλων, το χωριό είναι car-free. Τα μοναδικά οχήματα που κυκλοφορούν είναι ηλεκτρικά βανάκια, ποδήλατα και άλογα με άμαξες! Η όλη ατμόσφαιρα σου δημιουργεί ένα αίσθημα πρωτόγνωρης ηρεμίας και γαλήνης.

Πώς θα φτάσεις

Ο καλύτερος τρόπος είναι με τρένο απ’ τη Ζυρίχη. Η διαδρομή είναι πανέμορφη και πίστεψέ με δεν έχεις ξαναζήσει παρόμοια εμπειρία σαν και αυτή που σου προσφέρει ο Ελβετικός Σιδηρόδρομος! Ποιότητα, χρονική ακρίβεια, τοπία και παροχές που δε συναντάς εύκολα αλλού.

© Glacier Express

Πότε να πας

Το Ζερμάτ είναι πανέμορφο όλο τον χρόνο. Αν σ’ ενδιαφέρει το σκι, αναμφίβολα η καλύτερη περίοδος είναι από τα μέσα Ιανουαρίου ως τα μέσα Μαρτίου (αν και λόγω του παγετώνα, σκι μπορεί να κάνει κανείς 365 μέρες τον χρόνο). Προσφορές σε διαμονή θα βρεις μετά τα Φώτα και μέχρι 15 Ιανουαρίου και την άνοιξη.

Τι θα δεις στο χωριό

– Το Μουσείο Μάτερχορν. Σε αυτό το κρυστάλλινο state-of-the-art μουσείο θα βρεις πληροφορίες για τους πρώτους ορειβάτες που κατέκτησαν το Μάτερχορν το 1865 καθώς και για τον τουρισμό στην περιοχή από τις αρχές του 19ου αιώνα.

– Το παλιό χωριό. Μια βόλτα εκεί αξίζει καθώς διατηρούνται ακόμα τα παλιά ξύλινα σπίτια που έμεναν κάποτε οι κάτοικοι.

– Περπάτησε παράλληλα στον ποταμό Vispa. Η διαδρομή είναι πανέμορφη και θα συναντήσεις μια σειρά από γεφυράκια που αξίζει να σταθείς και να απολαύσεις τη θέα.

– Απ’ το Ζερμάτ ξεκινούν πολλές πεζοπορικές διαδρομές. Μπες στο επίσημο site για πληροφορίες.

– Κάνε σπα σε ένα απ’ τα πολυτελή ξενοδοχεία. Το Parkhotel Beau Site και το ξενοδοχείο Eden αποτελούν πολύ καλές επιλογές. Το καλύτερο βέβαια είναι το Grand Hotel Zermatterhof! Μπορεί να χρειαστεί να κλείσεις τηλεφωνικά.

– Την εκκλησία του Αγ. Μαυρίκιου που χτίστηκε σε αυτή τη μορφή το 1913, πάνω στα ερείπια της προηγούμενης που υπήρχε απ’ τον 16ο αιώνα.

Καφέ θα απολαύσεις στο Edward’s Bar στο Hotel Monte Rosa και στο μπαλκόνι του ξενοδοχείο Cervo.

– Για live μουσική και après ski party θα πας στο Alex Lounge Bar, στο Paperla και στο Harry`s Bar από το μεσημέρι και μετά.

Ποτό θα πιεις στο Ruden Bar του Grand Hotel Zermatterhof και στο ξενοδοχείο Mont Cervin. Όποιος διάσημος και αν βρίσκεται στην περιοχή, θα είναι εκεί!

Σκι και παιχνίδια στο χιόνι

 Πραγματικά ακόμη κι αν δεν είσαι σκιέρ, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να κάνεις στο Ζερμάτ που το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα βαρεθείς. Κλείσε την κάρτα για τα λιφτ ιντερνετικά για να πετύχεις την καλύτερη δυνατή τιμή!

– Όταν ανέβεις στο Klein Matterhorn (εκεί είναι το ψηλότερο λιφτ στον κόσμο στα 3883μ.) να μπεις οπωσδήποτε στο Glacier Palace που βρίσκεται 15 μέτρα κάτω από τον παγετώνα. Γλυπτά στον πάγο, σχισμές στον παγετώνα και ένα παγοδρόμιο δημιουργούν μια ατμόσφαιρα παραμυθιού. Επιστρέφοντας με τα σκι στο χωριό θα συναντήσεις το Hennu Stall που μετά το μεσημέρι η διασκέδαση παίρνει φωτιά! Σταμάτα για ζεστό κρασί και après ski. Tip: Το Klein Matterhorn να είναι η πρώτη σου επιλογή, όταν φτάσεις γιατί μπορεί να μη λειτουργεί πάντα λόγω καιρού.

– Μην παραλείψεις να κατέβεις με τα σκι στην Ιταλική πλευρά μέχρι τη Cervinia και το Valtournence.

– Αν πετύχεις πανσέληνο όσο θα είσαι εκεί, διεξάγονται διάφορα events στο βουνό με μετάβαση στο Gornergrat με το τρένο και σκι μέχρι το χωριό με πυρσούς.

– Επιστρέφοντας στο χωριό από την κορυφή Rothorn θα συναντήσεις το Champagne Bar που έχει διάφορα πάρτι και το ξενοδοχείο Cervo. Κάνε στάση για καφέ ή ποτό στο μπαλκόνι και απόλαυσε την υπέροχη θέα του Μάτερχορν και του Ζερμάτ.

– Απαραίτητη και η στάση για καφέ ή cocktail στο lounge deck του Adler Hitta στην πλαγιά Fideln.

– Στην κορυφή του Gornergrat ανεβαίνεις με το τρένο! Το μοναδικό χιονοδρομικό στον κόσμο που σου προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Εκεί υπάρχει το ξενοδοχείο “3100 Kulmhotel Gornergrat” με μοναδική θέα, εστιατόρια και ένα αστεροσκοπείο! Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Igloo Village. Μην το χάσεις είναι ένα μοναδικό μικρό χωριό με μπαρ, σπα, ξενοδοχεία σε…ιγκλού!

Heli-ski

Αν το επίπεδό σου το επιτρέπει και νιώθεις άνετα στο σκι και το snowboard εκτός πίστας, εδώ μπορείς να ζήσεις μια εμπειρία μοναδική! Το heli-ski αφορά εκτός πίστας κατάβαση, μόνο που αντί για λίφτ, στην κορυφή σε οδηγεί ένα….ελικόπτερο. Η Air-Zermatt είναι οι μετρ του είδους, ενώ για όσους δεν επιθυμούν την κατάβαση με σκι μπορούν να κλείσουν ένα πακέτο για μια βόλτα γύρω απ’ το Μάτερχορν ή στην ευρύτερη κοιλάδα του Καντονιού του Βαλαί.

Διαμονή

Υπάρχουν πολλά καταλύματα για όλα τα βαλάντια, όμως δε θα τα βρεις στο booking ή κάποιο άλλο site. Είναι όλα συγκεντρωμένα στο site του Ζερμάτ. Επειδή πρόκειται για έναν ακριβό προορισμό σου προτείνουμε να κλείσεις διαμονή σε χώρο που θα διαθέτει μια υποτυπώδη κουζίνα για να μπορείς να μαγειρέψεις κάτι εύκολο. Θα με θυμηθείς όταν δεις τις τιμές στα εστιατόρια!

Δες εδώ μερικές ακόμα φωτογραφίες από αυτό το πανέμορφο μέρος: