Τόσο κοντά και τόσο απλά! Παίρνεις το πλοίο από Λαύριο και σε μια ώρα βρίσκεσαι στο πιο κοντινό κατοικήσιμο κυκλαδονήσι στην Αττική. Την Κέα ή Τζια οι περισσότεροι την επιλέγουν ως προορισμό τριημέρου καθώς η κοντινή πρόσβαση την καθιστά ιδανική ακόμα και για Σαββατοκύριακο. Αν όμως έχεις χρόνο και διάθεση, αξίζει να αφιερώσεις λίγες ημέρες παραπάνω (όχι πολλές) για να γεμίσεις με εικόνες και αισθήσεις από ένα νησί που σε εκπλήσσει ευχάριστα.

Μην περιμένεις βέβαια τους κλασσικούς οικισμούς των Κυκλάδων με τα ολόλευκα σπίτια και τα γραφικά χωριά. Εδώ το σκηνικό διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή. Αλλού θα συναντήσεις την ευρέως διαδεδομένη ξερολιθιά κι αλλού σπίτια με κεραμοσκεπή. Παρ’ όλα αυτά το τοπίο δεν απογοητεύει, το αντίθετο μάλιστα. Σε βάζει σε ένα κλίμα διακοπών και νησιωτικής ζωής, ό,τι χρειάζεται δηλαδή για να ξεφύγεις έστω και για λίγο.

Αν και η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις είναι ότι πρόκειται για ακόμη ένα άγονο νησί, στην ενδοχώρα του θα συναντήσεις δάση βελανιδιάς και βλάστηση που δε συνηθίζεται στις Κυκλάδες!

Πού να μείνεις

Οι επιλογές είναι πολλές καθώς κάθε χρόνο νεόδμητα Airbnb, βίλλες αλλά και boutique hotel κάνουν την εμφάνισή τους σε όλο το νησί. Αν σ’ ενδιαφέρει η εύκολη πρόσβαση και η δυνατότητα να έχεις μαζί το αυτοκίνητό σου, θα σου προτείναμε να ψάξεις στην Κορησσία, το Βουρκάρι και τον Οτζιά. Αν πάλι σ’ ενδιαφέρουν οι βόλτες το βράδυ, τα γραφικά ταβερνάκια και μια πιο αυθεντική εμπειρία νησιού επίλεξε να μείνεις στη Χώρα του νησιού, την Ιουλίδα. Έχε κατά νου όμως ότι η θέση στάθμευσης εκεί είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις, ενώ για να πας στο κατάλυμά σου το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί να περπατήσεις αρκετά.

Ιουλίδα
Τι να δεις

Κορησσία – Βουρκάρι

Η Κορησσία, το κύριο λιμάνι του νησιού, είναι ένας όμορφος φυσικός κόλπος με καταστήματα και εστιατόρια, που συγκεντρώνει και αρκετή από τη νυχτερινή ζωή του νησιού. Στο ίδιο στυλ κινείται και ο γειτονικός οικισμός το Βουρκάρι, απ’ όπου ξεκινά κι ένα βατό μονοπάτι που φτάνει μέχρι τον φάρο της Κέας. Ο φάρος αυτός βρίσκεται δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και είναι χτισμένος από τη Γαλλική Εταιρία Φάρων, πλάι στα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα. Είναι ο πρώτος φάρος που άναψε στις Κυκλάδες το 1831 (και ο δεύτερος στην Ελλάδα) και έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο.

Ιουλίδα

Δε θυμίζει σε τίποτα Χώρα Κυκλάδων καθώς οι κεραμοσκεπές δίνουν μια διαφορετική νότα. Παρ’ όλα αυτά μόνο αδιάφορη δεν τη λες καθώς τα γραφικά στενά και τα παραδοσιακά σπίτια δίνουν τον τόνο της νησιωτικής ζωής κατά το παρελθόν. Κάθισε στην πλατεία της Πιάτσας και ψάξε να βρεις τις σκεπαστές στοές φιλοτεχνημένες από τον γνωστό ζωγράφο Αλέκο Φασιανό. Περιηγήσου στα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και δες απέναντι από τον οικισμό τους μύλους που έδιναν πνοή στην οικονομική δραστηριότητα της Τζιάς κατά το παρελθόν.

Θα δεις οπωσδήποτε το κτίριο του Δημαρχείου και του Ιστορικού Δημαρχείου, έργα του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνεστ Τσίλερ. Το σημερινό Δημαρχείο ήταν το σχολείο του νησιού, ενώ το Ιστορικό Δημαρχείο (ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο  του 1902) κοσμούν ευρήματα από διάφορους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

Ιστορικό Δημαρχείο

Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι και το Αρχαιολογικό μουσείο με μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα μαρμάρινα πρωτοκυκλαδικά ειδώλια και τα πήλινα αγάλματα γυναικείων μορφών, οι περίφημες Κόρες, που μοιάζουν σαν να είναι έτοιμες να πιαστούν στον χορό.

Αρχαιολογικό μουσείο

Ο «Λέοντας της Κέας» στέκει άγρυπνος φρουρός πάνω απ’ την Ιουλίδα και μας ταξιδεύει στον μύθο του. Πρόκειται για ένα αρχαϊκό γλυπτό του 600 π.Χ. λαξευμένο σε έναν συμπαγή βράχο σχιστόλιθου μήκους περίπου 8 μέτρων. Θα τον συναντήσεις παίρνοντας το μονοπάτι που ξεκινάει από την περιοχή του Άγιου Σπυρίδωνα και καταλήγει στον Οτζιά. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο λέοντας στάλθηκε από τους αρχαίους θεούς για να διώξει τις νύμφες που έβγαιναν από τη θάλασσα και έπαιρναν τις κοπέλες του νησιού. Tip: Επίλεξε να πας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα γιατί σκιά δεν πρόκειται να συναντήσεις. Η πιο εύκολη διαδρομή είναι να πας μέχρι ένα σημείο με το αυτοκίνητο και μετά να περπατήσεις το υπόλοιπο μονοπάτι.

Ο Λέων της Κέας

Μυλοπόταμος

Σε κοντινή απόσταση από την Ιουλίδα βρίσκεται ο Μυλοπόταμος. Μια ενδιαφέρουσα περιοχή μέσα στα δένδρα, που μαρτυρά την ύπαρξη ποταμού κατά το παρελθόν, με ένα μικρό αλλά πολύ όμορφο Λαογραφικό Μουσείο. Τα εκθέματα έχουν μαζευτεί με μεράκι από τους κατοίκους του νησιού, ενώ στον εξωτερικό χώρο υπάρχει παιδότοπος, αναψυκτήριο και αμφιθέατρο όπου φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μονή της Παναγίας Καστριανής

Ο μύθος λέει ότι κάπου στο 1700 βοσκοί βρήκαν την εικόνα της Παναγίας στο σημείο αυτό και έχτισαν την πρώτη μικρή εκκλησία η οποία με τα χρόνια εξελίχθηκε σε ένα αιθέριο μοναστήρι στην άκρη του βράχου. Το τοπίο είναι εκστατικό και η απόκοσμη θέα στο Αιγαίο θα σε αποζημιώσει.

Αρχαία Καρθαία

«Αυτόν τον στενό βραχώδη κόρφο γης, την Καρθαία, δε θα τον άλλαζα ούτε με τη Βαβυλώνα», έγραψε ο αρχαίος ποιητής Πίνδαρος και δεν είχε άδικο! Σε ένα τοπίο ανυπέρβλητης ομορφιάς υπήρξε μία από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις – κράτη της Κέας (κατοικήθηκε συνεχόμενα για 1300 χρόνια), με ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια των Κυκλάδων. Η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως τον ναό του Πυθίου Απόλλωνα, τον ναό της Αθηνάς, το Πρόπυλο, ένα αρχαίο θέατρο χωρητικότητας 900 ατόμων και άλλα κτίσματα της αρχαίας πόλης, που συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Στην παραλία που βρίσκεται κάτω ακριβώς από την αρχαία πόλη αξίζει να κάνεις μια βουτιά να δροσιστείς κι αν έχεις και μια μάσκα θα δεις ερείπια του αρχαίου λιμανιού. Tip: Για να φτάσεις στην αρχαία Καρθαία θα ακολουθήσεις τον χωματόδρομο μέχρι τον οικισμό Χαβούνα και μετά θα ακολουθήσεις για περίπου μια ώρα το σηματοδοτημένο μονοπάτι νο 6. Ο πιο εύκολος τρόπος για να πας όμως είναι μέσω θαλάσσης. Στο λιμάνι της Κορησσίας μπορείς να ρωτήσεις για σκάφη ιδιωτών, που αν οι συνθήκες ευνοούν, μπορούν να σε μεταφέρουν στην Καρθαία κάνοντας παράλληλα στάσεις και σε διάφορους όμορφους κολπίσκους για βουτιές.

Ναυάγια

Αν είσαι λάτρης του καταδυτικού τουρισμού, η Κέα είναι “the place to be”! Γύρω απ’ το νησί βρίσκονται λοιπόν τα εξής ναυάγια: Το νοσοκομειακό πλοίο «Βρετανικός» (αδελφό πλοίο του Τιτανικού), το γαλλικό υπερωκεάνειο «Burdigala», το ατμόπλοιο «Citta di Tripoli», το επιβατηγό   «Théophile Gautie»”, το ατμόπλοιο «Πατρίς» και ένα γερμανικό αεροπλάνο Junkers 52 του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και το βάθος που βρίσκονται τα περισσότερα από αυτά τα ναυάγια είναι σχεδόν αποκλειστικά για πολύ έμπειρους δύτες, εν τούτοις υπάρχουν και άλλα μικρότερα ναυάγια, ξέρες, κοραλλιογενείς ύφαλοι και σπηλιές στις οποίες ακόμη κι ένας αρχάριος δύτης μπορεί να απολαύσει, με την καθοδήγηση των πολύ έμπειρων Kea Divers.

© Kea divers
Παραλίες

Μικρές, μεγάλες, απομονωμένες, κοσμοπολίτικες…στη Τζιά θα βρεις απ’ όλα σε ό,τι αφορά τις παραλίες! Οι περισσότερες έχουν ψιλή άμμο και αλμυρίκια για σκιά! Εμείς σου κάναμε μια λίστα με τις πιο όμορφες (κατά τη γνώμη μας).  Οι προσβάσιμες με ασφαλτοστρωμένο δίκτυο είναι το Γιαλισκάρι (η πιο κοντινή στην Κορρησία), ο Κούνδουρος, το Κουνδουράκι , οι Ποίσσες και το Καμπί. Όλες τους είναι απάνεμες στον βοριά, διαθέτουν beach bar αλλά και χώρο για τη δική σου ομπρέλα και ψάθα. Προσβάσιμος με άσφαλτο είναι και ο Οτζιάς, μια επίσης πολύ καλή παραλία την οποία όμως σου προτείνουμε να επισκεφτείς μόνο αν δε φυσάει βοριάς.

Όμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά και χωρίς πολύ κόσμο είναι τα Ξύλα, το Σπαθί και η Συκαμιά. Η πρόσβαση όμως σ’ αυτές γίνεται από χωματόδρομο.

Διασκέδαση – Φαγητό

Μπορεί κάθε χρόνο να υπάρχουν και νέες προσθήκες στο νησί όμως εμείς σου αναφέρουμε εδώ κάποια must. Στην Ιουλίδα θα πιεις ποτό στον  Λέων, ενώ για καφέ- γλυκό ή brunch με θέα θα πας στο Πανόραμα. Για φαγητό θα καθίσεις στον Παπαρούνα ή στο Γεύση και Απόλαυση.
Στην Κορησσία δε θα παραλείψεις να δοκιμάσεις λιχουδιές από τον φούρνο του Βασιλώνη και μαγειρευτά απ’ τον Σίμο.
Ιδανικό σημείο για να δεις το ηλιοβασίλεμα συνοδεία ενός γευστικού κοκτέιλ το Aigis Sunset bar resto πάνω απ’ το Βουρκάρι.

Τι να δοκιμάσεις:

Τσίγαρα. Παραδοσιακό πιάτο χοιρινού με το λίπος του, που προέκυψε από τη μέθοδο διατήρησης του κρέατος κατά το παρελθόν.
Τσιγαρόπιτα. Η αυθεντική τζιώτικη πίτα με τσίγαρα, αυγά, γάλα, μαγιά, γλυκάνισο και σουσάμι.
Λόζα. Ένας κλασσικός κυκλαδίτικος μεζές από παστό χοιρινό.
Ξυνό και Κοπανιστή. Τοπικά τυριά με την ιδιαίτερη κυκλαδίτικη γεύση .
Πασπαλάς. Ένα κατεξοχήν τζιώτικο πιάτο με χοιρινό κρέας μαγειρεμένο με τομάτα και αυγά.

Closing

Αν ψάχνεις λοιπόν για ένα εύκολο και κοντινό στην Αττική νησί στο οποίο να μπορεί να αφιερώσεις από ένα Σαββατοκύριακο μέχρι και μία εβδομάδα, η Κέα ή Τζια είναι αυτό που ζητάς. Χωρίς να διεκδικεί δάφνες γραφικότητας ή να διαθέτει τους οικισμούς με τα ολόλευκα σπίτια που έχεις συνηθίσει στις υπόλοιπες Κυκλάδες, είναι ένας προορισμός στον οποίο θα απολαύσεις όμορφες παραλίες, αρχαιολογικούς θησαυρούς, ατελείωτες βόλτες και θα γεμίσεις εικόνες καλοκαιριού! Τι περιμένεις λοιπόν;