Αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι, Εβραίοι, Βυζαντινοί, Νορμανδοί, Οθωμανοί, Μικρασιάτες άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους σε μια πόλη που αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών για πάνω από δυόμισι χιλιάδες χρόνια! Για πολλούς η Καβάλα αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό Σαββατοκύριακου, αλλά και μια διέξοδο στις παραλίες της ανατολικής Μακεδονίας.

Αναμφίβολα η πόλη κρύβει πολλούς μικρούς θησαυρούς και σε καλεί να τους εξερευνήσεις. Επιβλητικά κτίρια, αρχιτεκτονικά αξιοθέατα, αξιόλογα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι δε θα σε κάνουν να πλήξεις, ενώ αν την επισκεφτείς καλοκαίρι, οι παραλίες της γύρω περιοχής θα σου προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης.

Τι να δεις
Οδός Κύπρου

Μπροστά από τον Δημοτικό Κήπο των Ηρώων επί της οδού Κύπρου βρίσκονται μερικά από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης (τα περισσότερα κτισμένα στις αρχές του 20ου αιώνα) και αντικατοπτρίζουν την οικονομική άνθιση κατά το παρελθόν λόγω της καπνεμπορίας. Εκεί λοιπόν θα συναντήσεις τα Μέγαρα Ζάχου και Τόκου, δύο ξακουστών καπνεμπόρων του παρελθόντος, και τη Μεγάλη Λέσχη (δείγμα αυστριακού μπαρόκ και αντίγραφο της Musikverein της Βιέννης). Ακριβώς από πίσω βρίσκεται το παλιό Παρθεναγωγείο (σήμερα στεγάζει το 10ο  Δημοτικό Σχολείο).

Ακολουθεί το Δημαρχείο ένα κτίριο ρομαντικού και γοτθικού ρυθμού που ανήκε στην ιδιοκτησία του Ούγγρου καπνέμπορου βαρόνου Pierre Herzog. Δίπλα του το Μέγαρο του Γερμανού Bαρόνου υποπρόξενου Adolf Wix, που στεγάζει κι αυτό Υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας. Αρχιτεκτονικό νεοκλασικό κόσμημα αποτελεί και η Καθολική Εκκλησία της Καβάλας (Μονή Λαζαριστών), η οποία είχε κατασκευαστεί για τις ανάγκες των πολυάριθμων καθολικών της πόλης.

Καπναποθήκες

Η Καβάλα στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρξε η «Μέκκα του Καπνού» και τα σημάδια αυτής της εποχής είναι ακόμα φανερά. Πίσω από  την πλατεία Καπνεργάτη δεσπόζει η Δημοτική Καπναποθήκη, ένα κτίσμα με έντονα στοιχεία νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που άνηκε στον Τούρκο καπνέμπορο Kiazim Emin. Μετά την ανακαίνισή του χρησιμοποιείται ως πολυχώρος πολιτισμού.

Απέναντί του βρίσκεται το Εμπορικό Κέντρο Καβάλας, μια ακόμη παλιά καπναποθήκη του 1885 η οποία μετά από εκτεταμένη αναπαλαίωση στεγάζει εμπορικά καταστήματα, καφέ και boutique σε έναν όμορφο χώρο με αίθριο και γυάλινη οροφή.

Σε κοντινή απόσταση και κατά μήκος των οδών Δαμιανού, Μακαρίου Νίκης και Κλείτου θα συναντήσεις αρκετά αξιόλογα βιομηχανικά κτίρια που κατασκευάστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτέλεσαν καπναποθήκες και χώρους επεξεργασίας.

Μοναδικό στο είδος του είναι το Μουσείο Καπνού με μια πλούσια συλλογή αντικειμένων και αρχειακού υλικού που σχετίζονται με την καλλιέργεια, την παραγωγή και την εμπορία του καπνού. Θα το βρεις στην οδό Παλαιολόγου σε ένα βιομηχανικό κτίριο του 1950.

Ιμαρέτ

Μέσα στα τείχη της παλιάς πόλης βρίσκεται ένα εντυπωσιακό κτίσμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής, που είναι κατά τη γνώμη μας το κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης! Κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και λειτούργησε ως ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο και συγκρότημα δημόσιων κτιρίων. Πλέον λειτουργεί ως πολυτελές ξενοδοχείο και στους αισθαντικούς  χώρους του πραγματοποιούνται ξεναγήσεις έναντι αντιτίμου από το ερευνητικό κέντρο MOHA. Η περιήγηση στους 3 περίκλειστους κήπους του με τα εσπεριδοειδή υπό τον ήχο των νερών που στριφογυρίζουν στα περίτεχνα σιντριβάνια, προσφέρει μια μοναδική αίσθηση αγαλλίασης.

Παλιά πόλη

Δε θα παραλείψεις να κάνεις μια βόλτα στην παλιά πόλη η οποία αποτελεί από μόνη της ένα ψηφιδωτό από πολιτισμούς που χάνονται στα βάθη της ιστορίας. Τα διατηρητέα κτίρια, τα πλακόστρωτα στενά και οι ανθισμένες αυλές σε μεταφέρουν νοερά στο παρελθόν.

Οικία Μωχάμετ Αλή

Ο Μοχάμεντ Αλή πασάς γεννήθηκε στην Καβάλα και ανελίχθηκε σε Βαλή (αντιβασιλέα της Αιγύπτου). Το σπίτι στο οποίο έζησε ήταν το μεγαλύτερο στην πόλη κατά την περίοδο που κτίστηκε (1780) και μια επίσκεψη εκεί αξίζει. Λειτουργεί ως μουσείο και σ’ αυτό μπορεί κανείς να αντιληφθεί την ιδιαίτερη κοινωνική θέση και την οικονομική ευμάρεια του ιδιοκτήτη.

Τζαμί Χαλίλ Μπέη

Ένα ακόμη αξιόλογο κτίριο των αρχών του 16ου  αιώνα είναι και το τζαμί του Χαλίλ Μπέη. Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε ότι στη θέση του τεμένους υπήρχε η παλαιοχριστιανική βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (φαίνεται από το γυάλινο δάπεδο). Μετά το 1929 στέγασε τη Φιλαρμονική του Δήμου γι’ αυτό και έχει επικρατήσει το όνομα «Η Παλιά Μουσική».

Φρούριο – Ακρόπολη

Σε περίοπτη θέση της χερσονήσου της Παναγιάς βρίσκεται το φρούριο της Καβάλας, το οποίο ήταν στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της Εγνατίας Οδού. Χτίστηκε στη θέση αμυντικών οχυρώσεων που υπήρχαν από την αρχαιότητα και ενισχύθηκαν κατά τη βυζαντινή περίοδο. Αξίζει κανείς να ανεβεί στον κεντρικό πύργο που αποτελούσε τον τελευταίο χώρο άμυνας, να δει τους κοιτώνες των αξιωματικών, τη φυλακή, τη δεξαμενή νερού και να αγναντέψει τη θέα της πόλης.

Υδραγωγείο

Οι γνωστές «Καμάρες» της Καβάλας είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Κτισμένο τον 16ο αιώνα προφανώς στα απομεινάρια ρωμαϊκού υδραγωγείου, είχε σαν στόχο την υδροδότηση της άνυδρης χερσονήσου της Παναγιάς. Μετά την ολοκλήρωσή του έδωσε νέα πνοή στην περιοχή η οποία μετατράπηκε σε μεγαλούπολη.

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων 

Σε μικρή απόσταση από την πόλη της Καβάλας βρίσκεται ένας αρχαιολογικός χώρος με μεγάλη ιστορία, που πλέον ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η κατάκτησή της από τον Φίλλιπο το Β’ (πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου) την καθιστά μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας, ενώ η κατασκευή της αρχαίας Εγνατίας μέσα από αυτή της δίνει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Εδώ όμως ιδρύθηκε και η πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη από τον Απόστολο Παύλο το 50 μ.Χ. δίνοντας νέα αίγλη στην περιοχή.

Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας Φιλιππησίας

Άλλη μια πρωτιά όμως συντελέστηκε λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Στα νερά του ποταμού Ζυγάκτη, σ’ έναν κατάφυτο ειδυλλιακό χώρο, βαπτίζεται η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή από τον Απόστολο Παύλο. Δίπλα στο υπαίθριο βαπτιστήριο έχει κτισθεί ένας περίτεχνος ναός στον οποίο κυριαρχεί το μάρμαρο, ενώ στο ψηφιδωτό του δαπέδου απεικονίζεται η πορεία του Αποστόλου Παύλου.

Παραλίες

Η Καβάλα διαθέτει ένα όμορφο παραλιακό μέτωπο το οποίο μπορείς να διασχίσεις με τα πόδια ή ποδήλατο/πατίνι κάθε στιγμή. Έχει όμως και την τύχη να βρίσκονται κοντά της εντυπωσιακές αμμουδιές για βουτιές το καλοκαίρι αλλά και όσο κρατά ο καιρός το φθινόπωρο. Μέσα στην πόλη και δυτικά βρίσκεται η Ραψάνη και η Καλαμίτσα, ενώ ανατολικά είναι το Περιγιάλι. Λίγο πιο μακριά ο Μπάτης, η Τόσκα και το Παληό, ενώ μακρύτερα βρίσκονται η Νέα Ηρακλείτσα, η Νέα Πέραμος, το ακρωτήρι Βρασίδα και οι εντυπωσιακοί Αμμόλοφοι. Ανατολικά η Αμμόγλωσσα της Κεραμωτής είναι must για τους λάτρεις της φωτογραφίας λόγω του πευκοδάσους και του ανάγλυφου του εδάφους.

Closing

Η Καβάλα λοιπόν είναι ένας all time classic προορισμός, που όποια περίοδο κι αν τον επισκεφτείς, δεν πρόκειται να σε απογοητεύσει. Έχει πάντοτε κάτι να δεις και να κάνεις και σίγουρα θα σε βάλει να ψάξεις λίγο περισσότερο την ιστορία της περιοχής, που ισορροπεί αρμονικά μεταξύ ανατολής και δύσης, κουβαλώντας στο σήμερα το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν της.