Με τον ερχομό του καλοκαιριού έρχεται και το μεγάλο δίλημμα…. Πού να πάω το καλοκαίρι; Ελλάδα ή εξωτερικό; Κι αν για κάποιους η απάντηση είναι προφανής, για κάποιους άλλους αυτό αποτελεί σπαζοκεφαλιά! Αν κι εσύ αντιμετωπίζεις το ίδιο πρόβλημα, στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να σε βοηθήσουμε δίνοντας μερικά στοιχεία υπέρ της μιας ή της άλλης περίπτωσης. Στο τέλος, βέβαια, η επιλογή θα είναι δική σου!

Διακοπές στην Ελλάδα

Λίγο οι παιδικές αναμνήσεις, λίγο η ζωή στο νησί, λίγο οι μυρωδιές του ελληνικού καλοκαιριού (γιασεμί, φρέσκο ψάρι, θάλασσα) είναι ικανές από μόνες τους να σε κρατήσουν εδώ. Άλλωστε ας μην κρυβόμαστε, η Ελλάδα συνδυάζει τόσες πολλές ομορφιές, που δύσκολα θα βρεις συγκεντρωμένες σε τόσα λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα! Οι παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά της πατρίδας μας δύσκολα συναντώνται σε άλλες χώρες, ακόμα και στην ίδια τη Μεσόγειο. Έτσι, λοιπόν, στην Ελλάδα θα ταξιδέψεις αν:

– Είσαι λάτρης των παραλιών και της θάλασσας.

– Είσαι καλοφαγάς και δεν μπορείς χωρίς την ελληνική κουζίνα.

– Δεν είσαι τόσο εξοικειωμένος με τα ταξίδια στο εξωτερικό.

– Χρειάζεσαι ψυχική και σωματική ξεκούραση με το μάτι σου να ατενίζει το γαλάζιο της θάλασσας.

– Το χρώμα και την αύρα του νησιού δεν την αλλάζεις με τίποτα.

– Έχεις συνδυάσει τις καλοκαιρινές διακοπές με πλοίο και όχι αεροπλάνο.

– Δεν έχεις σχέση και ψάχνεις την περιπέτεια σε ένα νησί.

– Σου αρέσει να βλέπεις τα αρχαιοελληνικά μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα παντού στην Ελλάδα.

Διακοπές στο εξωτερικό

Πάντα ήθελες να πας εκείνο το ταξίδι στη βόρεια Ευρώπη, αλλά λίγο το ότι δεν είχες άδεια, λίγο το ότι δε σου αρέσει το κρύο, το ανέβαλλες συνεχώς. Μήπως ήρθε η ώρα να το τολμήσεις; Αν όχι τώρα, πότε; Στο εξωτερικό θα ταξιδέψεις αν:

– Βαρέθηκες το τρίπτυχο: ήλιος, θάλασσα, παραλία.

– Σου αρέσει να δοκιμάζεις ξένη κουζίνα.

– Σου αρέσει η περιπέτεια και να ανακαλύπτεις καινούργιους προορισμούς.

– Δεν έχεις άλλη άδεια εκτός του καλοκαιριού.

– Θέλεις να γνωρίσεις και άλλους πολιτισμούς, κουλτούρες και ανθρώπους άλλων χωρών.

– Στόχος σου είναι να επισκεφθείς όσο το δυνατόν περισσότερες ξένες χώρες.

– Δε σου αρέσει να ταξιδεύεις τον χειμώνα στην Ευρώπη (και ιδίως τη βόρεια) λόγω του κρύου.

Παράγοντας “οικονομικό

Τώρα θα με ρωτήσεις «Μα οι διακοπές στο εξωτερικό δεν κοστίζουν παραπάνω από εκείνες στην Ελλάδα;» Ταξιδεύοντας τόσα χρόνια, λοιπόν, ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια εκείνο που μπορώ να σου πω είναι ότι εξαρτάται απ’ τον προορισμό. Αν ταξιδέψεις με μια low cost αεροπορική εταιρεία, μπορεί να πετάξεις και με 35 ευρώ με επιστροφή σε προορισμούς όπως η Ρώμη, το Βερολίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, η Βαρσοβία κλπ. Εκεί, αν μείνεις σε Airbnb, μπορεί να βρεις αξιοπρεπέστατο δωμάτιο και με 40 ευρώ τη βραδιά.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο με επιστροφή κοστίζει κατά μέσο όρο γύρω στα 45 ευρώ, ενώ για ένα δωμάτιο θα χρειαστούν σίγουρα 50 ευρώ (κι αυτά σίγουρα όχι σε  high season). Άρα οι τιμές είναι περίπου ίδιες. Στην τελική, αν πάρεις μαζί σου αυτοκίνητο, το κόστος αυξάνεται κατά πολύ, ενώ στο εξωτερικό (μιλώντας πάντα για Ευρώπη) το δίκτυο των συγκοινωνιών είναι τόσο ανεπτυγμένο που μόνο αν κάνεις roadtrip θα χρειαστείς αυτοκίνητο.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, η απόφαση είναι δική σου!