Διακοπές στη Μύκονο με το μωρό; Χάθηκαν τόσα ήσυχα μέρη να πάτε; Πού θα το τρέχετε το καημένο; Αφού το νησί δεν είναι για οικογενειακές διακοπές, τι θα πάτε να κάνετε εκεί;
Αυτά και άλλα πολλά ακούγαμε πριν ταξιδέψουμε στο διασημότερο νησί των Κυκλάδων από φίλους και γνωστούς! Η ελληνική κοινωνία δυστυχώς βάζει αβίαστα ταμπέλες και δημιουργεί στερεότυπα. Είναι όμως έτσι όπως οι haters τα παρουσιάζουν;
Μπορεί η Μύκονος να έχει δημιουργήσει γύρω της έναν μύθο (ο οποίος συντηρείται από τα Μέσα Ενημέρωσης που ψάχνουν απεγνωσμένα για λίγα κλικ) από τους διάσημους που την επισκέπτονται και από τις ορδές των wannabe infuencers, το νησί όμως είναι για όλους! Για οικογένειες, για φοιτητές, για ζευγάρια, για party animals και για όσους ψάχνουν την εκστατική ομορφιά του κυκλαδίτικου τοπίου.
Στο “νησί των ανέμων” πρέπει να πας αφήνοντας πίσω τις γενικεύσεις και το παραμύθι του σημερινού ψευδεπίγραφου lifestyle. Να το δεις με τα μάτια που το είδαν και το ύμνησαν ο Καζαντζάκης, ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Καραγάτσης, η Μέλπω Αξιώτη, ο Καμύ, ο Λε Κορμπιζιέ και πολλοί άλλοι.
Σίγουρα θα διαπιστώσεις και εσύ ότι ο πλούτος, η επίδειξη και η υπερβολή είναι παντού. Ο τουρισμός της χώρας μας όμως τα έχει ανάγκη κι αυτά. Αφού μπορούν κάποιοι να τα διαθέσουν, ας το κάνουν εδώ. Αν δεν τα προσφέρεις εσύ ως περιοχή, θα βρεθεί κάποια άλλη να τα προσφέρει (βλέπε Ίμπιθα, Γαλλική Ριβιέρα, Κάπρι, Μαρμπέγια κ.α).
Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δε θα βρεις οικονομικές προτάσεις ή ότι δε θα απολαύσεις ένα από τα ωραιότερα νησιά με μερικές από τις καλύτερες παραλίες της χώρας μας. Το αυθεντικό κυκλαδίτικο τοπίο είναι πάντα παρόν και το ενεργειακό πεδίο της Δήλου, για το οποίο έχουν γράψει πολλοί, θα σε κερδίσει από τη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου.
Για εμάς η Μύκονος υπήρξε φέτος μια συνειδητή επιλογή καθώς η Χώρα της είναι σχεδόν επίπεδη και ιδανική για βόλτες με το καρότσι! Και μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να την επισκεπτόμασταν solo, ήρθε όμως και η ώρα να την ζήσουμε παρέα με τον μικρούλη μας. Πάμε, λοιπόν, να δούμε αναλυτικά τι αξίζει να δεις και να κάνεις στο νησί, αλλά και μερικά tips για την καλύτερη παραμονή σου εκεί.
Πώς θα μειώσεις το κόστος της διαμονής σου
1) Ψάξε για κατάλυμα έγκαιρα. Μην περιμένεις να μπει το καλοκαίρι για να αρχίσεις την αναζήτηση. Σε έναν προορισμό παγκοσμίου φήμης η διαθεσιμότητα των οικονομικών καταλυμάτων εξαντλείται νωρίς. 2) Μην πας την υψηλή περίοδο (high season) καθώς οι τιμές των καταλυμάτων αυξάνονται κατακόρυφα. Επίσης δε θα απολαύσεις βόλτες στα στενά της Χώρας από την πολυκοσμία. 3) Πήγαινε με μεγάλη παρέα. Αν είστε οικογένειες, μαζευτείτε 2-3 μαζί ή αν είστε solo ή ζευγάρια, οργανωθείτε και κλείστε μια βίλα 8-10 ατόμων (υπάρχουν πολλές στο Booking και το Airbnb) που θα σας βγει αρκετά οικονομικά. Επίσης μην ξεχνάς ότι η Μύκονος διαθέτει από κάμπινγκ μέχρι και hostel (αν είσαι τέτοιου είδους ταξιδιώτης).
Τι θα δεις στη Χώρα
Ο Ν. Καζαντζάκης είχε πει: «Αν δε δεις την Ιερουσαλήμ, την Αγία Πετρούπολη και τη Χώρα Μυκόνου δεν ξέρεις πώς είναι μια ωραία πόλη». Και είχε απόλυτο δίκαιο! Η Χώρα της Μυκόνου είναι μια κούκλα που δε χορταίνεις να την περπατάς! Απαστράπτουσα απ’ άκρη σ’ άκρη αντανακλά το εκτυφλωτικό λευκό των σπιτιών στο βαθύ μπλε του Αιγαίου. Δε χαρακτηρίστηκε άδικα μνημείο σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στα πολυάριθμα στενά της ανθισμένες βουκαμβίλιες ξεπροβάλουν ανάμεσα στα μπλε, κόκκινα ή πράσινα παράθυρα.
Τα δαιδαλώδη σοκάκια της χτίστηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο στο παρελθόν για να μπερδεύονται οι πειρατές κατά τις επιδρομές τους και για να μπορούν οι κάτοικοι να στήνουν ενέδρες. Θα χαθείς ευχάριστα μέσα τους πολλές φορές και θα περιπλανηθείς αμέριμνος στην ασύγκριτη ομορφιά τους. Σε κάθε γωνιά θα ανακαλύπτεις κάτι ξεχωριστό που θα ζητά επίμονα τη φωτογραφική σου λήψη!
Ο διάσημος Ελβετός αρχιτέκτονας Le Corbusier είχε πει κάποτε «Αν δεν έχετε δει τα σπίτια της Μυκόνου, δεν μπορείτε να θεωρείστε αρχιτέκτονες. Ό,τι έχει να πει η αρχιτεκτονική, το λέει εδώ».
Αφού αφήσεις το αυτοκίνητό σου στο άνετο παρκινγκ του λιμανιού, θα ξεκινήσεις τη βόλτα σου από το μικρό αλλά ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο. Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελούν αντικείμενα που βρέθηκαν σε Μύκονο και Ρήνεια. Εντυπωσιακός ο μεγάλος ‘Πίθος της Μυκόνου’, πήλινος αμφορέας με παραστάσεις από τον Τρωικό Πόλεμο!
Συνέχισε στη συνοικία του Γιαλού και την πλατεία Μαντώς Μαυρογένους με το άγαλμα προς τιμήν της Μυκονιάτισσας ηρωίδας της επανάστασης. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας ξόδεψε όλη της την περιουσία αγοράζοντας και εξοπλίζοντας πλοία για τις ανάγκες του Αγώνα και περιθάλποντας στρατιώτες και οικογένειες σε ανάγκη.
Κατόπιν θα αντικρίσεις την εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Καδένας ή του Γιαλού. Χτίστηκε στα 1700, όταν το σημείο εκείνο ήταν ξεχωριστό νησάκι. Τότε μια σιδερένια τοξωτή γέφυρα, με αλυσίδες (καδένες) ένωνε το σημείο αυτό με τη στεριά και σε αυτήν οφείλει το προσωνύμιό του.
Πίσω της το Δημαρχείο, κτίριο του 1780, που αποτελούσε την κατοικία του Ρώσου Δούκα και κτίστηκε κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου. Δίπλα του, το λιτό και επιβλητικό κτίριο “του Μαύρου” υπήρξε το πρώτο δημόσιο σχολείο της Μυκόνου και χτίστηκε επί Όθωνα (1859).
Ακολουθεί το τμήμα του Λαογραφικού μουσείου (Το σπίτι του Κάστρου) σε ένα τυπικό καπετανόσπιτο με αντίγραφα μυκονιάτικων φορεσιών, συλλογές παλαιών επίπλων, βυζαντινών εικόνων, σκευών και κεραμικών, παλιών αναμνηστικών και διακοσμητικών. Η συνοικία αποκαλείται Κάστρο, καθώς υπήρχε οχυρό έως τον 17ο αιώνα, ενώ οι ανασκαφές στο σημείο αυτό δείχνουν ευρήματα κατοίκησης ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σου πέφτεις πάνω στο πιο πολυφωτογραφημένο μνημείο του νησιού! Την Παναγιά Παραπορτιανή. Οφείλει και το όνομά της στο “παραπόρτι” μια μικρή πύλη του μεσαιωνικού κάστρου που υπήρχε παλιότερα εκεί και ουσιαστικά πρόκειται για πέντε εκκλησίες σε μία! Ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον 15ο αιώνα και η τελευταία προσθήκη έγινε τον 17ο! Το αποτέλεσμα είναι ένα μείγμα της ανθρώπινης παρέμβασης, του χρόνου και των στοιχείων της φύσης (με τις φθορές που προκαλεί), δίνοντας στο αρχιτεκτονικό αυτό σύμπλεγμα μια αξεπέραστη αισθητική!
Ακολουθεί η φημισμένη Μικρή Βενετία. Στα κτισμένα από τον 18ο αιώνα σπίτια φημολογείται ότι ζούσανε άτομα που ασχολούνταν με την πειρατεία. Φτιάξανε τα σπίτια τους στο σημείο αυτό για να μπορούν να βγάζουν τα λάφυρά τους απευθείας από τα καράβια. Η γειτονιά αυτή παλιότερα ονομαζόταν “Αλευκάντρα” καθώς οι γυναίκες της Μυκόνου μαζεύονταν εκεί για να πλύνουν τα ασπρόρουχα των συζύγων τους. Μην παραλείψεις να πιείς τον καφέ ή το ποτό σου εκεί απολαμβάνοντας τα ανυπέρβλητα χρώματα κατά το ηλιοβασίλεμα.
Φυσικά δεν μπορείς να παραλείψεις μια βόλτα μέχρι τους εμβληματικούς Ανεμόμυλους (ή αλλιώς Κάτω Μύλους). Κτίστηκαν τον 16ο αιώνα απ’ τους Ενετούς και λειτούργησαν μέχρι και τον 20ο. Κάποτε υπήρχαν στο νησί 28 ανεμόμυλοι και με τη βοήθεια των γνωστών ανέμων, η άλεση και η εμπορία σιτηρών συνέβαλαν στην οικονομική ευμάρεια της Μυκόνου.
Περπατώντας στα σοκάκια της Χώρας θα συναντήσεις τον Πέτρο τον ροδοπελεκάνο-μασκότ του νησιού! Ο πρώτος Πέτρος έφτασε στο νησί το 1955 πληγωμένος και εξαντλημένος. Ένας ψαράς τον περιέθαλψε και τον φρόντισε στο σπίτι του. Από εκεί και έπειτα έγινε το σήμα κατατεθέν του νησιού. Αργότερα η Τζάκι Κένεντι δώρισε στο νησί έναν θηλυκό πελεκάνο, την Ειρήνη, για να μη νιώθει μοναξιά ο Πέτρος. Στα μέσα των ‘90s, άλλος ένας νεαρός πελεκάνος έφτασε πληγωμένος στο νησί και έμεινε όπως και οι προηγούμενοι.
Μέσα στα δαιδαλώδη στενά θα βρεις καλά κρυμμένο έναν χώρο πραγματική όαση δροσιάς! Πρόκειται για τον κινηματογράφο Cine Manto “πνιγμένο” σε πεύκα, φοίνικες και κάκτους, που αποτελεί καταφύγιο από την πολύβουη ζωή του νησιού. Εκτός από τον κινηματογράφο, τις υπόλοιπες ώρες λειτουργεί καφέ-εστιατόριο.
Η Χώρα της Μυκόνου είναι η χαρά του shopping therapy και του window shopping. Καλαίσθητες boutique, state-of-art καταστήματα πλήρως εναρμονισμένα με το κυκλαδίτικο τοπίο θα κάνουν και τον πλέον ασυγκίνητο να απολαύσει τη γοητεία τους.
Ματογιάννια. Στον δρόμο αυτό θα συναντήσεις τρία πηγάδια που προμήθευαν με φρέσκο νερό την περιοχή. Εδώ βρίσκεται και το Ναυτικό Μουσείο και το Σπίτι της Λένας (μυκονιάτικο σπίτι του 19ου αιώνα και ένα από τα παραρτήματα του Λαογραφικού Μουσείου της Μυκόνου).
Τέλος, να αναφέρουμε ότι η ξενάγηση στη Χώρα έγινε με την πολύτιμη συμβολή της Μαριλένας (aka bespoke_mykonos) την οποία σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να κλείσεις για ένα tour ώστε να έχεις μια ολοκληρωμένη άποψη για το νησί.
Τι άλλο θα δεις στο νησί
Φάρος Αρμενιστή
Μετά το ναυάγιο του ατμοπλοίου “VOLTA” το 1887, ο Χαρίλαος Τρικούπης αποφασίζει την κατασκευή ενός φάρου για να αποφευχθεί νέο δυστύχημα. Ο φάρος αυτός ήταν από τους μεγαλύτερους στο Αιγαίο και λειτούργησε για περίπου 100 χρόνια. Ο αρχικός μηχανισμός του, γαλλικής κατασκευής, βραβεύτηκε στη Διεθνή Έκθεση Παρισιού. Φρόντισε να πας όταν δύει ο ήλιος και απόλαυσε τη θέα στο Αιγαίο και τα γύρω νησιά!
Μονή Παναγίας Τουρλιανής στην Άνω Μερά
Ιδρύθηκε το 1542 και ανακαινίσθηκε το 1757. Το ξυλόγλυπτο ‘’μπαρόκ’’ τέμπλο φημολογείται ότι κατασκευάστηκε στην Φλωρεντία. Η εξωτερική διακόσμηση του ναού είναι από μάρμαρο, δείγμα της πλούσιας μαρμαρογλυπτικής παράδοσης των Κυκλάδων.
Δήλος
«Δεν είναι νησί αυτό· είναι ο ίδιος ο ήλιος, μισοβουλιαγμένος στα νερά της θάλασσας!» έγραψε ο Μ. Καραγάτσης. Η Δήλος είναι ένα ανοικτό μουσείο που δεν πρέπει να αμελήσεις να επισκεφτείς! Αποτέλεσε κατά την αρχαιότητα ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα καθώς εκεί γεννήθηκε το φως, δηλαδή ο Απόλλωνας-Ήλιος ο θεός του φωτός! Tip: Πήγαινε νωρίς το πρωί καθώς δεν υπάρχει σκιά στο νησί και φρόντισε το καραβάκι που θα πάρεις να κάνει και μια στάση για βουτιά στις παραλίες της Ρήνειας με τα εξωτικά νερά! Φέτος δεν καταφέραμε να πάμε για να μην ταλαιπωρήσουμε τον μπέμπη μας, έχουμε πάει όμως κατά το παρελθόν και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε!
Παραλίες
Δεν θυμόμαστε από τότε που ξεκινήσαμε να ταξιδεύουμε να συναντήσαμε άλλο νησί με τόσες πολλές εκπληκτικές παραλίες, η μία καλύτερη απ’ την άλλη (με εξαίρεση την Κρήτη αλλά εκεί μιλάμε για άλλα μεγέθη). Ψιλή, χρυσαφένια άμμος, γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά συνθέτουν ένα ιδανικό σκηνικό για να απολαύσεις βουτιές, αλλά και ατέλειωτες ώρες χαλάρωσης ή διασκέδασης.
Και επειδή στις οργανωμένες παραλίες η τιμή για το σετ ομπρέλα – ξαπλώστρα ξεκινά από τα 20€ και φτάνει και τα 150€, πάρε δικά σου καρεκλάκια, ομπρέλα με στηρίγματα για να μη σου την πάρει ο αέρας, φορητό ψυγειάκι και θα εξοικονομήσεις ένα σημαντικά μεγάλο ποσό.
Αν δεν έχει αέρα, πάρε προμήθειες και πήγαινε να απολαύσεις τις εκπληκτικές και ανοργάνωτες παραλίες Άγιος Σώστης, Φωκός, Φτελιά και Κάπαρη.
Όταν έχει αέρα, προτίμησε τις νότιες παραλίες που είναι πιο προστατευμένες. Για ηρεμία θα πας στην Ελιά, το Αγράρι, το Καλό Λιβάδι, τον Καλαφάτη και τη Λιά, αν θέλεις να “παρτάρεις” θα πας στην Παράγκα, στο Paradise και το Super Paradise κι αν θέλεις κάτι ενδιάμεσο τότε για σένα είναι ο Ορνός, ο Πλατύς Γυαλός και η Ψαρού.
Tip: Στις παραλίες Ορνός, Ψαρού, Πλατύς Γυαλός, Πάνορμος, Παράγκα και Αγία Άννα Παράγκας δεν υπάρχει δωρεάν χώρος στάθμευσης.
Φαγητό – Διασκέδαση
Αν πιστεύεις ότι στη Μύκονο δεν υπάρχουν οικονομικές επιλογές για φαγητό κάνεις λάθος. Θα χρειαστεί να ψάξεις λίγο αλλά θα τις βρεις. Ίσως όχι τόσο μέσα στη Χώρα αλλά κυρίως γύρω από αυτή. Και για ποτό ή καφέ στα πιο τουριστικά μέρη πάλι νορμάλ τιμές βρήκαμε. Ο καφές στη Μικρή Βενετία έκανε 4 ευρώ και η μπύρα 7 ευρώ. Υπήρχαν βέβαια και πιο ακριβές επιλογές αλλά όλα τα καταστήματα έχουν τους καταλόγους στην είσοδο τους αλλά και στη σελίδα τους στο ίντερνετ οπότε βλέπεις και επιλέγεις.
Εμείς θα σου απαριθμήσουμε κάποια value for money εστιατόρια που βρήκαμε μετά από προτροπή των ντόπιων και όταν πας στείλε μας μήνυμα να σου γράψουμε και περισσότερα. Στη Χώρα προτίμησε γι φαγητό το Apaloosa (Μεξικάνικο), το D’ Antzelo για πίτσα, το Pita Wrap & Pizza Mykonos (θα αλλάξεις άποψη για το fast food) και το Oregano. Κοντά στη Χώρα το Maizevelo, την Κουτάλα και το Καρτέρι (η πίσω έχει αυλή με θέα για το ηλιοβασίλεμα), στον Άγιο Στέφανο το Λημνιό με εκλεκτά πιάτα ημέρας και θέα, στα Άνω Μερά την Οδός Αράξαμε (εκεί να πας και για πρωινό), πάνω απ’ τον Πλατύ Γυαλό τη Στάση Διεθνές, στον Άγιο Σώστη την Kiki’s Tavern (θα περιμένεις λίγο αλλά θα μας θυμηθείς) και στον Φωκό στη μοναδική ταβέρνα που βρίσκεται πάνω από την παραλία. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού όπως η λούζα (αλλαντικό) και τα μυκονιάτικά λουκάνικα, την κοπανιστή και τα ξυνότυρα, τη μόστρα (μοιάζει με ντάκο) και τα αμυγδαλωτά.
Κι επειδή για τη διασκέδασή σου τα στέκια είναι λίγο πολύ γνωστά θα κάνουμε μια ξεχωριστή αναφορά στο 180ο Sunset bar που είναι πραγματικά ένα must see! Πρόκειται για ένα lounge spot με chill μουσικές, που θα σε συντροφεύουν την ώρα που δύει ο ήλιος χαρίζοντάς σου την ωραιότερη θέα στο νησί. Αν κάνεις κράτηση μέσω του site τους, θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω αλλά δε θα περιμένεις στην ουρά. Εμείς σου προτείνουμε να πας αρκετή ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα, να πληρώσεις το αντίτιμο της εισόδου (20 ευρώ) και το οποίο αφαιρείται από την κατανάλωση που θα κάνεις. Μπορεί να ακούγεται λίγο υπερβολικό όμως αξίζει τον κόπο!
Closing
Πολύ πριν το Instagram και τα hashtags, η Μύκονος είχε ήδη αποφασίσει ότι θα είναι από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά της Ευρώπης! Αν δεν έχεις πάει, θα απορήσεις που λίγοι μιλούν για την απίστευτη ομορφιά του και τα πολυάριθμα αξιοθέατα και προτιμούν να αναλώνονται στα καμώματα των διασήμων και του διεθνούς jet set. Όσο κι αν πολλά δείχνουν να αλλάζουν χρόνο με το χρόνο κι όλοι ψάχνουν κάτι για να του προσάψουν, το νησί των ανέμων παραμένει φιλόξενο, αφοπλιστικά όμορφο και ασύγκριτα γοητευτικό. Άσε τους υπόλοιπους να ψάχνουν σε άλλα νησιά για την ωραιότερη Χώρα του Αιγαίου όταν εσύ θα περπατάς ανέμελα στα απαστράπτοντα σοκάκια της. H Μύκονος θα σε μαγέψει, θα σε ξελογιάσει και πίστεψέ μας…μια φορά δε φτάνει!