Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν ακούει για το Νεπάλ είναι τα Ιμαλάια και το Έβερεστ. Οι ντόπιοι αποκαλούν το Έβερεστ «Chomolungma», που σημαίνει «Θεά Μητέρα της Γης». Μπορεί για τους κοινούς θνητούς η κατάκτηση των κορυφών να μοιάζει άπιαστο όνειρο λόγω του υψηλού υψόμετρου και της επικινδυνότητας μιας τέτοιας περιπέτειας. Δεν είναι λίγοι, όμως, αυτοί που θέλουν να «αγγίξουν» λίγη απ’ τη μαγεία του βουνού, περιπλανώμενοι στα μονοπάτια του. Άλλωστε το Εθνικό Πάρκο Έβερεστ διαθέτει μερικές από τις πιο γνωστές πεζοπορικές (trekking) διαδρομές του κόσμου, αρκετά προσβάσιμες για όλους, χωρίς να εμπεριέχουν τον κίνδυνο της ανάβασης στις κορυφές.

Αρχαίοι πολιτισμοί, άγρια τοπία, διαφορετικές συνήθειες, γλωσσικά ιδιώματα και ήθη, συνθέτουν ένα εξωτικό παζλ για κάθε ταξιδιώτη. Το Travel See Feel σε συνεργασία με τη Royal Nepal Adventure κατάρτισαν ένα πλήρες πρόγραμμα 15 ημερών το οποίο περιλαμβάνει περιήγηση στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού, και trekking μέχρι το Everest Base Camp στα 5.364 m υψόμετρο. Για να ακολουθήσει κανείς το πρόγραμμα αυτό δε χρειάζονται κάποιες ιδιαίτερες φυσικές ικανότητες πέραν του να μπορείς να περπατήσεις κατά μέσο όρο 5 με 7 ώρες τη μέρα. Γι’ αυτό λοιπόν ξεκίνα περπάτημα!

 

Πότε να πας

Από 15 Φεβρουαρίου μέχρι 31 Μαΐου (άνοιξη) και από 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Νοεμβρίου (φθινόπωρο) είναι οι καλύτερες περίοδοι. Ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι η περίοδος των μουσώνων και οι πολλές βροχές δε βοηθούν την πεζοπορία.

Πώς να φτάσεις

Στο αεροδρόμιο του Κατμαντού θα φτάσεις με την Emirates μέσω Ντουμπάι ή την Qatar Airways μέσω Ντόχα. Για την πτήση να υπολογίσεις περίπου 600 με 800 ευρώ ανάλογα την περίοδο.

Πρόγραμμα ταξιδιού

Ημέρα 1: Άφιξη στο Κατμαντού και προετοιμασία ταξιδιού (υψόμετρο 1.300m)

Κατά την άφιξη στο Κατμαντού, ένας εκπρόσωπος από τη Royal Nepal Adventure θα μας πάρει από το αεροδρόμιο και θα μας οδηγήσει στο ξενοδοχείο.

Ημέρα 2: Κατμαντού: Αξιοθέατα και προετοιμασία για την πεζοπορία

Σήμερα μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε μια ξενάγηση σε πολλά από τα πιο ιστορικά και πνευματικά αξιοθέατα του Κατμαντού που είναι επίσης καταχωρημένα ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Θα επισκεφτούμε την ιστορική πλατεία του Κατμαντού (Durbar), τον ιερό ινδουιστικό ναό του Pashupatinath και το βουδιστικό ιερό (Bouddhanath), το οποίο είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους stupas (είδος ναού) στον κόσμο. Διανυκτέρευση στο Κατμαντού.

Ημέρα 3: Πτήση για Lukla, trekking ως το Phakding (υψόμετρο 2.651 m): 8 χλμ., 3-4 ώρες πεζοπορία.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης 40 λεπτών από το Κατμαντού προς τη Lukla, θα απολαύσουμε μία από τις ομορφότερες αεροπορικές διαδρομές στον κόσμο, που καταλήγει σε μια πλαγιά που περιβάλλεται από ψηλές ορεινές κορυφές. Στη Lukla, θα συναντηθούμε με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής μας και θα κανονίσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες. Από τη Lukla ξεκινά η πεζοπορία. Μέσα από μια σταδιακή κατάβαση μιας ώρας, θα βρεθούμε στο χωριό Cheplung από όπου θα πάρουμε μια γεύση του Mt. Khumbila (18900ft), ένα ιερό βουνό στο οποίο δεν ανέβηκε ποτέ κανείς. Από το Cheplung, θα κατέβουμε σταδιακά μέχρι να φτάσουμε στο Phakding και να περάσουμε τη νύχτα.

Ημέρα 4: Από το Phakding στο Namche Bazaar (υψόμετρο 3.438 m): 11 χλμ., 5 – 6 ώρες πεζοπορία.

Περπατώντας μέσα από ένα όμορφο πευκοδάσος, θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι βόρεια στην κοιλάδα του Benkar. Στη συνέχεια, θα διασχίσουμε τον ποταμό Dudh Koshi και θα συνεχίσουμε απ’ το Chumoa στο Monjo, που αποτελεί την είσοδο του Εθνικού Πάρκου του Έβερεστ. Στη συνέχεια διασχίζοντας μια κρεμαστή γέφυρα θα περάσουμε από το χωριό Jorsale και θα συνεχίσουμε την πορεία μας παράλληλα με τους ποταμούς Dudh Koshi και Bhote Koshi. Μια απότομη ανάβαση θα μας φέρει στην πρωτεύουσα καρδιά του χωριού Sherpa – Namche Bazaar. Σε απόσταση μίας ώρας από το Namche Bazaar, αν το επιτρέπει ο καιρός, μπορούμε να δούμε το  Everest και το Lhotse. Διανυκτέρευση στο Namche Bazaar.

Ημέρα 5: Ημέρα εγκλιματισμού στο Namche Bazaar: (υψόμετρο 3.440m)

Υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνουμε γύρω από το Namche Bazaar και θα περάσουμε μια μέρα εδώ για να εγκλιματιστούμε. Το Namche Bazzar είναι το κύριο κέντρο της περιοχής Khumbu και διαθέτει κυβερνητικά γραφεία, ΑΤΜ, καφέ Internet, καταστήματα, εστιατόρια και μια πολύχρωμη αγορά. Οι οδηγοί  μπορούν να μας οδηγήσουν στην εξερεύνηση της πραγματικής γοητείας του Namche Bazaar. Η πεζοπορία στο εθνικό πάρκο Sagarmatha ανταμείβει τους πεζοπόρους με θέα την ανατολή του ηλίου και τις απόψεις του βουνού Everest, Lhotse, Nuptse, Ama Dablam, Thamserku, Kongde. Αν μας ενδιαφέρει μια ημερήσια εκδρομή, θα μεταβούμε στο χωριό Khumjung (12401ft) – ένα όμορφο χωριό με έναν οικισμό Sherpa. Στην εξερεύνηση του Namche Bazar θα παρατηρήσουμε την παραδοσιακή ζωή των Sherpa, τη σχολή Khumjung Hillary και θα εξερευνήσουμε τη χλωρίδα και την πανίδα που υπάρχει σε αυτό το υψόμετρο. Διανυκτέρευση στο Namche Bazaar.

Ημέρα 6: Από Namche Bazaar στο Tengboche (υψόμετρο 3.870 m): 10 χλμ., 5 – 6 ώρες πεζοπορία.

Αυτό το κομμάτι του ταξιδιού περιλαμβάνει την περίφημη κάθοδο στον ποταμό Dudh-Koshi και την εξίσου διάσημη ανάβαση κατά μήκος των ροδόδενδρων στο Tengboche. Καθώς κατέβουμε στον ποταμό Dudh Kish, θα απολαμβάνουμε τη θέα των κορυφών Everest, Lhotse, Nuptse, Ama Dablam, Thamserku, Kongde. Μόλις φτάσουμε στο Tengboche, θα επισκεφτούμε το μοναστήρι Tengboche, που αποτελεί το μεγαλύτερο μοναστήρι της περιοχής και θα απολαύσουμε τις πλευρές του Everest, του Ama Dablam και άλλων κορυφών. Διανυκτέρευση στο Tengboche.

Ημέρα 7: Από το Tengboche στο Dingboche (υψόμετρο 4,360 m): 9χλμ., 5 – 6 ώρες πεζοπορία

Κατηφορίζουμε και περνάμε μέσα από δάση γεμάτα με ποικίλα πλούσια δέντρα – σημύδα, κωνοφόρα και ροδόδενδρα. Αυτή η διαδρομή μας ανταμείβει και πάλι με τις ανεπανάληπτες απόψεις των κορυφών Everest, Lhotse και Ama Dablam. Το γραφικό μονοπάτι βυθίζεται στο Devuche, διασχίζει τον ποταμό Imja και οδηγεί στο Pangboche. Τα ανώτερα μονοπάτια του Pangboche αποζημιώνουν τον αναβάτη με μια πιο παρθένα θέα των Ιμαλάϊων και της Μονής Pangboche. Το ταξίδι προχωράει προς την κοιλάδα Imja, τον ποταμό Lobuche και τελικά αρχίζει να ανεβαίνει στο Dingboche. Στο Dingboche βλέπουμε μια όμορφη σειρά καλλιεργειών που περικλείονται από πέτρινους τοίχους για την προστασία του κριθαριού, του φαγόπυρου και των πατάτων από τους κρύους ανέμους και την ελεύθερη βόσκηση. Διανυκτέρευση στο Dingboche.

Ημέρα 8: Ημέρα εγκλιματισμού στο Dingboche:

Το Dingboche είναι μια δημοφιλής στάση για πεζοπόρους και ορειβάτες με κατεύθυνση το Everest, το Ama Dablam ή το Imja Tse. Θα παραμείνουμε μια μέρα στο Dingboche για εγκλιματισμό. Εδώ θα κάνουμε ημερήσιες πεζοπορίες είτε στο λόφο Nagarjun είτε στην κοιλάδα Chukkhung για υπέροχη θέα στα Makalu, Lhotse, Chalotse, Tawache και Ama Dablam.

Ημέρα 9: Από το Dingboche στο Lobuche (υψόμετρο 4940 m ): 7χλμ, 5-6 ώρες πεζοπορία

Θα ξεκινήσουμε την ημέρα με μια σταδιακή ανάβαση στο Duglha στο τέλος του παγετώνα Khumbu. Από εδώ, θα ανέβουμε σε ένα απότομο μονοπάτι για το Chupki Lhara, όπου θα βρούμε μια σειρά από πέτρες με σημαίες προσευχής στη μνήμη του Scott Fischer (Αμερικανός ορειβάτης) και του Σέρπα Babu Chiri (οδηγός βουνού του Νεπάλ), ο οποίος ανέβηκε στο Everest 10 φορές. Στη συνέχεια, θα αντικρίσουμε πολλές μεγάλες κορυφές (Khumbutse, Lingtren, Pumori και Mahalangur Himal). Η διαδρομή γίνεται πιο εύκολη καθώς ακολουθούμε το μονοπάτι μέσα απ’ την κοιλάδα που θα μας οδηγήσει στο Lobuche. Διανυκτέρευση στο Lobuche.

Ημέρα 10: Απ’ Lobuche στο Gorak Shep (υψόμετρο 5,170 m), επίσκεψη στο Everest Base Camp (υψόμετρο 5,364 m): 13χλμ, 6-7 ώρες πεζοπορία

Παίρνουμε το μονοπάτι για το Everest Base Camp μέσω της κάποτε τεράστιας λίμνης Gorak Shep. Συνεχίζοντας ευθεία, συναντάμε τα μνημεία των ινδικών στρατευμάτων. Το μονοπάτι από εδώ μπορεί να είναι παραπλανητικό. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε επιμελώς τον επικεφαλής Σέρπα. Η πορεία είναι κοπιαστική λόγω του λεπτού αέρα στο μεγάλο υψόμετρο. Περνάμε μέσα από βραχώδεις αμμόλοφους, ποταμούς και ρυάκια προτού φτάσουμε στο Everest Base Camp. Μόλις φτάσουμε εκεί, αντικρίζουμε τις πολύχρωμες σκηνές ορειβατών που ξεχωρίζουν μέσα στη μονοτονία του γκρίζου τοπίου (ειδικά την άνοιξη). Nuptse, Khumbuste και Pumori είναι τα βουνά που μπορούμε να δούμε από το στρατόπεδο βάσης. Επιστρέφουμε στο Gorak Shep για διανυκτέρευση.

Ημέρα 11: Από το Gorak Shep στο Kala Patthar (υψόμετρο 5.545 m) και στην Pherice (υψόμετρο 4.288 m): 16 χιλιόμετρα, 7-8 ώρες πεζοπορία

Προετοιμαζόμαστε για αναχώρηση νωρίς το πρωί, πριν από την αυγή και με χαμηλές θερμοκρασίες (-10 έως -14 C). Γνωστές κορυφές όπως οι: Lingtren, Khumbutse, και Changtse προς τα ανατολικά, ακόμη και το Everest αρχίζουν να αποκαλύπτονται. Κατά την άφιξη στο Kala Patthar βλέπουμε την καλύτερη έως τώρα θέα του Everest. Βγάζουμε φωτογραφίες, απολαμβάνουμε το μαγευτικό ορεινό πανόραμα και στη συνέχεια επιστρέφουμε στο Pheriche για μια ξεκούραστη νύχτα.

Ημέρα 12: Pheriche στο Namche Bazaar (υψόμετρο 3.440 m): 20χλμ, 6 – 7 ώρες πεζοπορία

Κατεβαίνουμε την πλαγιά του λόφου που καλύπτεται από ροδόδενδρα και κωνοφόρα δέντρα. Αφού διασχίσουμε τη γέφυρα που φέρει τη σημαία της προσευχής πάνω από τον ποταμό Dudh Koshi, το μονοπάτι μας ακολουθεί την κάθοδο στο φαράγγι Dudh Koshi μέσα από πευκοδάση. Στο δάσος, μπορεί να συναντήσουμε πολύχρωμους φασιανούς και αγριοκάτσικα. Το μονοπάτι φτάνει τελικά στη Sansa από όπου μπορούμε να απολαύσουμε τη θέα στα βουνά Ama Dablam, Thamserku και Nuptse. Μέσα από ελικοειδή μονοπάτια στο δάσος φτάνουμε στο Namche Bazaar για διανυκτέρευση.

Ημέρα 13: Από Namche Bazaar στη Λούκλα (υψόμετρο 2.860 m): 19 χλμ., 6 – 7 ώρες πεζοπορία

Το μονοπάτι κατεβαίνει απότομα προς τα κάτω, γι ‘αυτό πρέπει να βαδίσουμε προσεκτικά, καθώς τα πόδια μας συνεχώς μάχονται το βραχώδες έδαφος. Αφού διασχίσουμε τις κρεμαστές γέφυρες πάνω από τον ποταμό Dudh Koshi και τους παραποτάμους του, το μονοπάτι γίνεται πιο επίπεδο. Μετά την άφιξή μας στο Λούκλα, θα ξεκουραστούμε και θυμηθούμε τις εμπειρίες των τελευταίων δύο εβδομάδων. Διανυκτέρευση στη Λούκλα.

Ημέρα 14: Πτήση για Κατμαντού

Μετά το μακρύ ταξίδι μας στο βουνό θα πάρουμε την πρωινή πτήση για Κατμαντού. Εκεί, μπορούμε να ξεκουραστούμε, να εξερευνήσουμε άλλες περιοχές του Κατμαντού και να προμηθευτούμε σουβενίρ. Το βράδυ θα υπάρξει ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο για να γιορτάσουμε την επιτυχή ολοκλήρωση του ταξιδιού μας.

Ημέρα 15: Αναχώρηση

Η περιπέτεια σας στο Νεπάλ τελειώνει σήμερα! Δεν μένει τίποτα άλλο παρά να ανταλλάξετε φωτογραφίες και email με τους συντρόφους ταξιδιού. Ένας εκπρόσωπος της Royal Nepal Adventure θα σας μεταφέρει στο αεροδρόμιο, περίπου 3 ώρες πριν από την προγραμματισμένη πτήση. Κατά τη διάρκεια της επιστροφής σας θα έχετε αρκετό χρόνο για να σχεδιάσετε την επόμενη περιπέτεια σας στην υπέροχη χώρα του Νεπάλ.

– Το κόστος του ταξιδιού ανέρχεται στα 1550 ευρώ κατ’ άτομο.

Περιλαμβάνονται στο κόστος

– Παραλαβή από το αεροδρόμιο με ιδιωτικό όχημα
– Ξενοδοχείο 3 αστέρων στο Κατμαντού με πρωινό
– Ξενάγηση στην πόλη στο Κατμαντού με ιδιωτικό όχημα
– Διαμονή σε ορεινούς ξενώνες (Teahouse) κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
– Όλα τα γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο) κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
– Αποχαιρετιστήρια δείπνα
– Όλες οι μεταφορές σε ένα άνετο ιδιωτικό όχημα σύμφωνα με τη διαδρομή
– Εσωτερικές πτήσεις (Κατμαντού-Λούκλα-Κατμαντού)
– Έμπειρος, αγγλόφωνος οδηγός πεζοπορίας
– Υπηρεσία Porter (2 πεζοπόροι: 1 αχθοφόρος)
– Όλα τα έξοδα του προσωπικού συνοδείας
– Όλες οι απαραίτητες άδειες γραφειοκρατίας και πεζοπορίας (Permis National Park, TIMS)
– Όλοι οι δημόσιοι και τοπικοί φόροι

Δεν περιλαμβάνονται στο κόστος

– Διεθνείς πτήσεις
– Βίζα για το Νεπάλ
– Υπερβολικά μεγάλες αποσκευές
– Επιπλέον διανυκτέρευση στο Κατμαντού λόγω πρόωρης άφιξης, καθυστερημένης αναχώρησης, πρόωρης επιστροφής από το βουνό (για οποιονδήποτε λόγο) από το προγραμματισμένο δρομολόγιο
– Μεσημεριανό και βραδινό γεύμα στο Κατμαντού
– Ασφάλιση ταξιδιού
– Προσωπικά έξοδα (τηλεφωνικές κλήσεις, πλυντήριο, λογαριασμοί bar, επαναφόρτιση μπαταριών, επιπλέον αχθοφόροι, νερό, ντους στο βουνό κ.λπ.)
– Φιλοδώρημα για τους οδηγούς, τους αχθοφόρους.