Ο κλάδος του τουρισμού ήταν αναμφίβολα από εκείνους που δέχθηκαν εξαρχής σημαντικό πλήγμα λόγω της πανδημίας του Covid-19. Τα αυστηρά μέτρα, τα lockdown και οι κάθε είδους απαγορεύσεις έφεραν τα πάνω κάτω στα ταξίδια με εκατομμύρια θέσεις εργασίας να βρίσκονται κυριολεκτικά “στον αέρα”. Τα νέα της επιτυχίας των εμβολίων και η έναρξη του εμβολιασμού (σε κάποιες χώρες) άρχισαν να αναθερμαίνουν την επιθυμία των ανθρώπων να ταξιδέψουν χωρίς όμως αυτό να γίνεται άμεσα, ενώ απ’ ότι φαίνεται πολλά θα είναι εκείνα που πρόκειται να αλλάξουν από εδώ και πέρα. Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, μέσα από αυτό το άρθρο να κάνουμε μια αποκωδικοποίηση των τάσεων που αναμένεται να επικρατήσουν στα ταξίδια στη μετά Covid εποχή.

Δεδομένα

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα ταξίδια θα είναι ξανά ασφαλή και η τουριστική βιομηχανία θα επανέλθει, όταν χτιστεί η λεγόμενη “ανοσία αγέλης”, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστεί και να αναπτύξει αντισώματα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Όμως το έργο του εμβολιασμού θα είναι πρωτόγνωρο και τιτάνιο και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί απ’ τη μια μέρα στην άλλη. Επίσης, οι λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες μπορεί να έχουν εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες εμβολίων, κάτι που δε συμβαίνει για τις αναπτυσσόμενες, οι οποίες θα αργήσουν ακόμη περισσότερο. Έχοντας όλα αυτά ως δεδομένα αντιλαμβάνεται κανείς ότι και το 2021 δε θα είναι μια εύκολη χρονιά. Χώρες και τουριστικές αγορές θα “ανοίγουν” σιγά σιγά, κάποιες καθόλου και όσες θα το κάνουν θα είναι με μέτρα και περιορισμούς.

Υγειονομικό διαβατήριο

Συζητιέται έντονα το τελευταίο διάστημα και είναι πολύ πιθανό να υιοθετηθεί ένα διεθνούς ισχύος πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού (ίσως και ψηφιακό) το οποίο θα πρέπει να επιδεικνύει κάποιος για να του δοθεί η άδεια να επισκεφτεί κάποια χώρα, να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο ή ακόμα για να του επιτραπεί η είσοδος σε ένα μουσείο, ξενοδοχείο κλπ. Αυτό ήδη υπάρχει σαν δεδομένο για κάποιες χώρες, οι οποίες σου απαγορεύουν την είσοδο χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού (π.χ. για κίτρινο πυρετό, μηνιγγιτιδοκόκκο). Είναι προφανές ότι κάποιες χώρες που δοκιμάστηκαν σκληρά από τον Covid-19 ή δε διαθέτουν ισχυρά συστήματα δημόσιας υγείας, θα ζητήσουν κάτι τέτοιο. Επίσης, κάποιες εταιρείες οι επιχειρήσεις οι οποίες δε θα θελήσουν να διακινδυνεύσουν το προσωπικό τους ή να κληθούν ν αντιμετωπίσουν ακόμη μια περίοδο καραντίνας είναι πιθανό να ζητήσουν πιστοποιητικό εμβολίου. Η αεροπορική εταιρεία Qantas ήδη ανακοίνωσε ότι θα είναι μια από αυτές ενώ στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται κι άλλες.

Ταξιδιωτική ασφάλεια

Η επιλογή της ταξιδιωτικής ασφάλισης είναι κάτι πολύ σημαντικό για το οποίο σου έχουμε μιλήσει σε παλαιότερο άρθρο. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι έχοντας μια τέτοιου είδους επιλογή καλύπτονται σε περίπτωση που χρειαστούν περίθαλψη λόγω του Covid-19. Λάθος! Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν περιπτώσεις επιδημίας, πανδημίας ή όταν υπάρχει κάποια ταξιδιωτική απαγόρευση. Γι’ αυτό λοιπόν προσοχή!

Ταξιδιωτική “φούσκα”

Είναι τα λεγόμενα travel bubbles, δηλαδή ταξιδιωτικές συνδέσεις μεταξύ “ασφαλών” χωρών από τα κρούσματα του κορονοϊού. Τα bubbles θα είναι ο τρόπος που θα πραγματοποιηθούν τα πρώτα ταξίδια και ήδη Σιγκαπούρη με Χόνγκ Κόνγκ συμφώνησαν να επιτραπούν οι απευθείας πτήσεις μεταξύ τους καθώς και οι δυο τα έχουν πάει πολύ καλά στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό του Covid-19. Κάτι αντίστοιχο είναι έτοιμες να κάνουν και η Αυστραλία με τη Νέα Ζηλανδία. Αυτή η τακτική θα υιοθετηθεί μεταξύ χωρών με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά έως ότου επιτευχθεί η ανοσία αγέλης.

Νέες ευκαιρίες

Οι κρίσεις γεννούν νέες ευκαιρίες και νέες ιδέες που στο τέλος λειτουργούν για άλλους ευεργετικά και για άλλους όχι. Η οικονομική κρίση του 2009 “γέννησε” το Airbnb που άλλαξε άρδην τον τρόπο διαμονής των ταξιδιωτών παγκοσμίως. Κι αυτή η κρίση σίγουρα θα φέρει αλλαγές, νέες startup, νέες εφαρμογές, νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, νέα ταξιδιωτικά δεδομένα. Θα τα δούμε όλα μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ανέπαφες συναλλαγές

Είναι κάτι το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει και θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο. Είτε στα αεροδρόμια είτε σε ένα απλό check in ξενοδοχείου, η ανταλλαγή ταξιδιωτικών εγγράφων και το άγγιγμα επιφανειών θα ελαχιστοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό. Αυτό, όμως, ίσως να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες ή για όσους είναι προκατειλημμένοι σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές συναλλαγές.

Επαγγελματικά ταξίδια

Για πολλά χρόνια οι αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στηριζόταν στην ευρεία πραγματοποίηση επαγγελματικών ταξιδιών με σκοπό business meetings ή επιστημονικά συνέδρια κ.α. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό θα μειωθεί σχεδόν στο 50% καθώς ο κορονοϊός “απογείωσε” τις τηλεδιασκέψεις ενώ και τα συνέδρια μέσω διαδικτύου είχαν μεγάλη απήχηση. Αυτό το “κενό” ίσως καλυφθεί από μεγάλες προσφορές, ελκυστικά πακέτα ή το άνοιγμα νέων προορισμών.

Road trips – Staycation – City breaks

Ήταν η τάση που ακολουθήθηκε κατά κόρον το καλοκαίρι του 2020 σε όλο τον κόσμο και φαίνεται ότι θα εξακολουθήσει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για αρκετό διάστημα. Δηλαδή διαδρομές με το αυτοκίνητο (road trips), ταξίδια εντός χώρας σε κοντινές αποστάσεις (staycation), εξορμήσεις Σαββατοκύριακου σε κοντινές πόλεις ή μέρη που επιτρέπεται αεροπορική ή ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Απομονωμένοι προορισμοί – Διακοπές στη φύση

Όσο η κοινωνική αποστασιοποίηση θα συνεχίζεται, τόσο οι ταξιδιώτες θα αναζητούν απομονωμένα μέρη στην άγρια φύση, μακριά από ουρές και συνωστισμούς. Camping, glamping (glamorous camping), ένα σαλέ στο βουνό, ένα σπίτι στην εξοχή ή ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο θα είναι μερικές ελκυστικές επιλογές για όσους θελήσουν να ταξιδέψουν. Κι εδώ που τα λέμε δε θα ήταν άσχημα να ξανασυστηθούμε με το φυσικό τοπίο και την ξεγνοιασιά της ζωής μακριά από την πόλη και τον εγκλεισμό που όλοι βιώσαμε!

Closing

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλά πρόκειται να αλλάξουν στα ταξίδια μετά την πανδημία του Covid-19. Κρίσεις, όμως, υπήρξαν και κατά το κοντινό παρελθόν. Η 11η Σεπτεμβρίου (2001), ο Sars (2003), η οικονομική κρίση (2008), ο Η1Ν1 (2009), η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας (2010) κ.α έθεταν εν αμφιβόλω τα ταξίδια για κάποιο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, η βιομηχανία του τουρισμού ανέκαμπτε αργά η γρήγορα όχι όμως το ίδιο για όλους τους κλάδους και με διαφορετικό τρόπο σε κάθε γεωγραφική περιοχή. Αυτό αναμένεται να συμβεί και πάλι.

Θα ταξιδέψουμε, λοιπόν, μέσα στο 2021 αλλά δε θα είναι το ίδιο. Προς το παρόν εκείνο που έχει σημασία είναι να αντιμετωπιστεί ιατρικά η πανδημία, να είμαστε υγιείς και να νιώσουμε και πάλι ασφαλείς να ταξιδέψουμε. Μέχρι τότε ας ονειρευτούμε κι ας κάνουμε σχέδια για το μέλλον…