Έχεις οργανώσει το ταξίδι σου εδώ και μήνες, έχεις προετοιμάσει τα πάντα, την τελευταία στιγμή όμως συμβαίνει κάτι αναπάντεχο και δεν μπορείς να ταξιδέψεις. Είτε λόγω του ότι αρρώστησες είτε διότι ακυρώθηκε η πτήση σου είτε γιατί χρεοκόπησε η αεροπορική εταιρεία κ.α. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Η κατάρρευση του γνωστού tour operator Thomas Cook θέτει άλλον έναν προβληματισμό στη διοργάνωση ενός ταξιδιού. Η συμβουλή που έχουμε να σου δώσουμε είναι η εξής: Με το που κλείσεις τα αεροπορικά εισιτήρια για τον προορισμό που θα ταξιδέψεις, κάνε μια ταξιδιωτική ασφάλιση. Αν πάλι έκλεισες το ταξίδι σου μέσω ενός τουριστικού πρακτορείου, ρώτησε αν στο πακέτο σου περιλαμβάνεται ασφάλιση (συνήθως περιλαμβάνεται) και ζήτα να μάθεις τις καλύψεις που παρέχονται μέσω της ασφάλισης αυτής.

Και μπορεί αν ταξιδεύεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχεις ορισμένα δικαιώματα και να είσαι καλυμμένος και για θέματα υγείας με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας. Όταν όμως ταξιδεύεις εκτός Ε.Ε;

Σ’ αυτή την περίπτωση μια ταξιδιωτική ασφάλιση είναι κατά την άποψή μας απαραίτητη. Κοστίζει ελάχιστα, σε σχέση με το κόστος του ταξιδιού σου και μπορεί να σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε περίπτωση ανάγκης. Μπορεί να σου παρέχει καλύψεις:

– Για έξοδα ακυρωτικών ματαίωσης ή αναβολής του ταξιδιού για λόγους υγείας, όπως και αποζημίωση ακυρωτικών

– Για απώλεια ή καθυστέρηση παράδοσης αποσκευών

– Για ιατροφαρμακευτικά έξοδα από ατύχημα ή αιφνίδια ασθένεια

– Για έξοδα επαναπατρισμού σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν το ταξίδι να συνεχιστεί για λόγους υγείας

– Για έξοδα υγειονομικής μεταφοράς

– Για έξοδα μεταφοράς και διαμονής συνοδού σε περίπτωση εισαγωγής σε νοσοκομείο

– Νομική προστασία στο εξωτερικό

– Αστική Ευθύνη

Βέβαια οι δαπάνες καταβάλλονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες απολογιστικά. Δηλαδή η ασφαλιστική εταιρεία αποζημιώνει μόνο αφού της προσκομισθούν εξοφλημένοι λογαριασμοί. Κατά συνέπεια, θα πρέπει πρώτα να πληρώσεις τα έξοδα για νοσηλεία και θεραπείες και εν συνεχεία να προσκομίσεις στον ασφαλιστικό σου φορέα όλα τα σχετικά έγγραφα, δηλαδή διαγνώσεις, εξετάσεις, συνταγογραφήσεις, τιμολόγια, αφού πρώτα τα θεωρήσεις στην πλησιέστερη προξενική αρχή. Πριν από ένα ταξίδι λοιπόν θα πρέπει να επικοινωνήσεις με την τράπεζά σου και να εξασφαλίσεις ότι η χρεωστική ή η πιστωτική σου κάρτα μπορεί να καλύψει τέτοιου είδους έξοδα, υπερβαίνοντας το πιστωτικό σου όριο.

Καλός ταξιδιώτης λοιπόν είναι ο ενημερωμένος ταξιδιώτης, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Γι’ αυτό και προκειμένου να είσαι ήσυχος στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά, φρόντισε να έχεις οργανώσει το ταξίδι σου μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια και να έχεις απαραίτητα μια ταξιδιωτική ασφάλιση.