Πώς μπορεί άραγε να είναι η ζωή στο μέλλον; Πώς θα μπορούμε να ζούμε μ’ έναν βιώσιμο τρόπο και να συνυπάρχουν οι πόλεις με το φυσικό περιβάλλον; Και πώς θα μπορεί το παρελθόν και η ιστορία μιας αστικής περιοχής να ενσωματώνονται αρμονικά στο παρόν της; Αν ψάχνεις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, η Σιγκαπούρη αναμφίβολα μπορεί να σου τις δώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Αυτή, λοιπόν, η τόσο μικρή και τόσο πυκνοκατοικημένη χώρα, στην οποία ζουν περίπου 5,5 εκατ. κάτοικοι, στις αρχές του 20ου αιώνα δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα μικρό ψαροχώρι, που εξελίχθηκε αργότερα σε μια πόλη με τεράστια προβλήματα στέγασης, ανεργίας και έλλειψης κοινωνικής συνοχής. Με μία σειρά όμως από αναπτυξιακές πολιτικές (από το 1965 που ανεξαρτητοποιήθηκε και μετά) κατάφερε να είναι πλέον μια από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη, χωρίς ανεργία, ρατσισμό, με εξαιρετική ποιότητα ζωής και με συνθήκες ασφάλειας που λίγες χώρες διαθέτουν. Μαζί με το Χονγκ Κονγκ, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν αποτελούν τις τέσσερις “ασιατικές τίγρεις”, αν και Σιγκαπούρη έχει μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα από τις υπόλοιπες και τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Μπορεί το μέγεθος της ανεξάρτητης αυτής πόλης-χώρας να είναι περίπου όσο τα τρία πέμπτα της Αττικής, ένα ταξίδι στην πόλη των λεόντων όμως θα σου δείξει ότι μερικές φορές τα καλύτερα πράγματα έρχονται σε… μικρά πακέτα. Η μητρόπολη αυτή της Ασίας είναι μοναδική: Εδώ το μέλλον αποτελεί ήδη παρόν!

Αυτό που καταλαβαίνεις όσο περισσότερο τη ζεις είναι ότι αυτή η ασιατική μητρόπολη δεν είναι βγαλμένη από ταινία sci-fi… Είναι πραγματικότητα! Μια πόλη εκθαμβωτική, πεντακάθαρη, ασφαλής που σε κάθε γωνιά της ανακαλύπτεις και κάτι ενδιαφέρον. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ίσως ότι της αφιερώνουν μια-δυο μέρες και τη βλέπουν σαν ένα απλό stopover καταλήγοντας σε κάποιον άλλο προορισμό της Ασίας. Η εκθαμβωτική Σιγκαπούρη, όμως, αξίζει αναμφίβολα να της αφιερώσεις περισσότερες μέρες (εμείς μείναμε έξι) και πίστεψέ μας… δε θα χάσεις!

Πότε να πας

Η χώρα βρίσκεται κοντά στον ισημερινό και έχει ένα τυπικά τροπικό κλίμα, με άφθονες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία όλο τον χρόνο (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι συνθήκες αυτές δεν είναι ανεκτές). Οι περίοδοι των μουσώνων διαρκούν από τον Δεκέμβριο έως τις αρχές Μαρτίου και από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Αυτό, όμως, δεν υποδηλώνει ότι θα έχει απαραίτητα ασταμάτητες βροχές εκείνα τα διαστήματα και όποτε αυτές συμβούν, θα έχουν συνήθως μικρή διάρκεια. Σε κάθε εποχή οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης δε φεύγουν από το σπίτι χωρίς ομπρέλα (είτε για να προστατευτούν από τον καυτό ήλιο είτε για καμιά ξαφνική μπόρα). Για την είσοδό σου στη χώρα δε χρειάζεται βίζα. Λίγες ημέρες πριν το ταξίδι σου αρκεί να συμπληρώσεις online την SG Arrival Card.

Πώς θα μετακινηθείς

Η Σιγκαπούρη συγκαταλέγεται στις πόλεις με το καλύτερο δίκτυο συγκοινωνίας παγκοσμίως! Το μετρό και τα λεωφορεία σε πηγαίνουν παντού και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προμηθευτείς μια sim (ή esim αν διαθέτει το κινητό σου) για να έχεις παντού δεδομένα και να βλέπεις στο Google maps οδηγίες για το πού θέλεις να φτάσεις. Πολλοί προτείνουν να αγοράσεις μια κάρτα Tourism Pass για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εμείς βέβαια βρήκαμε ότι συμφέρει περισσότερο (αν κάνεις μέχρι 4-5 διαδρομές τη μέρα) να “περνάς” τη Revolut κάρτα σου στα μηχανήματα επικύρωσης των εισιτηρίων και να βλέπεις στο τέλος της ημέρας πόσο χρεώνεσαι ανάλογα με τη χρήση. Προσοχή!! Την ίδια κάρτα δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν δυο άτομα. Οπότε να την έχεις και στο Google Pay για τον/τη σύντροφο, φίλο-ή. Σε όλους τους σταθμούς μετρό υπάρχουν ασανσέρ και κυλιόμενες σκάλες.

Μετρό

Μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή είναι και το Grab. Σε περίπτωση που χρειαστείς ταξί, βάζεις τα στοιχεία της διεύθυνσης που θέλεις να πας και σου δείχνει το κόμιστρο που θα πληρώσεις. Είναι οικονομικότερο από το να σταματήσεις ταξί στον δρόμο και η εξυπηρέτηση είναι άμεση. Με το Grab μπορείς επίσης να παραγγείλεις φαγητό οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι.

Τι να δεις

Gardens by the Bay

Το  Gardens by the Bay είναι ένα τεχνητό πάρκο χιλίων στρεμμάτων που δημιουργήθηκε πάνω σε μια έκταση που παλιότερα ήταν θάλασσα. Με την ολοκλήρωση του το 2012, η Σιγκαπούρη έγινε μια από τις πιο «πράσινες» πόλεις στον κόσμο σε ότι αφορά την έκταση που καλύπτει η χλωρίδα.

Πλησιάζοντας στην περιοχή θα δεις από μακριά να δεσπόζουν οι δυο γιγαντιαίοι θόλοι, που έχουν σχεδιαστεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο αυτάρκεις ενεργειακά, ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Πρόκειται για το Cloud Forest, που είναι ο ψηλότερος, και για το Flower Dome που είναι ο μακρύτερος θόλος στον κόσμο και έχει μπει στο βιβλίο Guinness! Για την είσοδο και στα δυο χρειάζεται εισιτήριο.

Στο Cloud Forest θα εντυπωσιαστείς καθώς εκεί βρίσκεται ο μεγαλύτερος εσωτερικός καταρράκτης στον κόσμο! Το κλίμα εντός του θόλου προσομοιώνει ένα τροπικό βουνό με σαρκοφάγα φυτά, ορχιδέες, φτέρες και βρύα, όπως και αυτοφυή φυτά. Στους διάφορους χώρους του Cloud Forest μπορείς να δεις πραγματικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ασβεστολιθικά πετρώματα, αλλά και βλάστηση που θα συναντούσες σε ένα βουνό με υψόμετρο 2.000 μέτρων! Θα ανεβείς με το ασανσέρ στην… κορυφή του βουνού και θα ακολουθήσεις το Cloud Walk. Tip: Καλό είναι να έχεις μαζί σου μια ζακέτα για το κρύο.

Στο Flower Dome από την άλλη θα συναντήσεις  μια πανδαισία από βλάστηση που αγαπά το δροσερό και ξηρό κλίμα των μεσογειακών περιοχών. Φιλοξενεί επίσης μια συλλογή φυτών από ερήμους όλου του κόσμου, παρουσιάζοντας τις προσαρμογές τους σε άνυδρα μέρη. Παράλληλα μέσα του βρίσκεται και ένας τομέας που ανάλογα με την εποχή ανανεώνει τα φυτά του αποτίνοντας φόρο τιμής σε διαφορετική χώρα του κόσμου κάθε φορά. Εμείς πετύχαμε αφιέρωμα στις κερασιές της Ιαπωνίας!

To highlight του πάρκου όμως είναι το απίθανο Supertree Grove! Πρόκειται για ένα είναι ένα τεχνητό δάσος, όπως εκείνα της ταινίας Αβατάρ, φτιαγμένο από 12 μεταλλικά δέντρα ύψους 25-50 μέτρων με πάνω από 160.000 φυτά επάνω τους που δημιουργούν κάθετους κήπους. Τα Supertrees έχουν στην κορυφή τους φωτοβολταϊκά που συλλέγουν ηλιακή ενέργεια για την ψύξη του αέρα στους δυο τεράστιους θόλους.

Μερικά από τα Supertrees συνδέονται μεταξύ τους με μια κρεμαστή γέφυρα (OCBC Skyway) στην οποία μπορείς να ανεβείς έναντι αντιτίμου και να απολαύσεις τη θέα. Η καλύτερη στιγμή να βρίσκεσαι επάνω είναι στο ηλιοβασίλεμα αν και ουρά ίσως να είναι αρκετά μεγάλη.

Κάθε βράδυ στις 7:45 και στις 8:45 ένα φαντασμαγορικό show με μουσική και φωτορυθμικά εξελίσσεται στον χώρο των  Supertrees διάρκειας 15 λεπτών, που πραγματικά δεν πρέπει να χάσεις αν βρεθείς εκεί! Tip: Το καλύτερο σημείο για να το απολαύσεις είναι στο γκαζόν μπροστά από το Jurassic Nest Food Hall (όπου μπορείς να βρεις και φαγητό).

Tip για το πάρκο: 1) Καλό είναι τα εισιτήρια για ότι επιλέξεις να δεις να τα έχεις κλείσει ιντερνετικά καιρό πριν. 2) Σου προτείνουμε να πας στο πάρκο από το μεσημέρι και μετά έτσι ώστε να μείνεις και για το βραδινό show των Supertrees. Επίσης, αν δε θέλεις να περπατήσεις πολύ εντός του πάρκου, στα εκδοτήρια μπορείς να προμηθευτείς ένα εισιτήριο των 3 δολαρίων Σιγκαπούρης με το οποίο μπορείς να μετακινηθείς με λεωφορειάκι μέχρι τους δυο θόλους.

Waterfront Promenade

Σ’ αυτόν τον φουτουριστικό παραλιακό περίπατο (σου προτείνουμε να τον κάνεις το βράδυ) αξίζει να δεις το:

Marina Βay Sands

Το πιο εμβληματικό κτίριο της Σιγκαπούρης δεν είναι άλλο από το Marina bay Sands. Το διάσημο ξενοδοχείο φημίζεται για τον ασυνήθιστο σχεδιασμό του, που μοιάζει με πλοίο που στηρίζεται σε τρεις πύργους 55 ορόφων! Στον χώρο γύρω και μέσα από το ξενοδοχείο υπάρχει το εμπορικό κέντρο The Shoppes, ένα τεράστιο καζίνο, το Μουσείο Τέχνης και Επιστημών, εστιατόρια διάσημων σεφ και night clubs. Εκεί βρίσκεται και το Rain Oculus, ένας τεχνητός καταρράκτης που αξίζει να δεις.

To ωραιότερο σημείο του Marina bay Sands είναι η πισίνα υπερχείλισης στον τελευταίο όροφο, η οποία είναι διαθέσιμη μόνο για τους ενοίκους του ξενοδοχείου. Μπορείς, όμως, να ανέβεις έναντι αντιτίμου στο SkyPark Observation Deck που βρίσκεται στον ίδιο όροφο ή να απολαύσεις ποτό ή φαγητό στα δύο εστιατόρια του με θέα 360⁰ σε ολόκληρη τη Σιγκαπούρη!

Tip: Για φαγητό χρειάζεται κράτηση αρκετά νωρίτερα. Για ποτό όμως απλά θα πας στην είσοδο του Ce La Vi (βρίσκεται στο ισόγειο του πρώτου πύργου) και σε εξυπηρετούν. Εκεί πληρώνεις ένα ποσό το οποίο αφαιρείται από την κατανάλωση που θα κάνεις. Μόλις βγεις από το ασανσέρ στον τελευταίο όροφο, πήγαινε αριστερά και προσπάθησε να βρεις τραπέζι απ’ την πλευρά της πισίνας γιατί έχει την καλύτερη θέα! Α και μην τυχόν δε δοκιμασίες το κοκτέιλ Singapore sling!

Spectre light show

Στην προκυμαία μπροστά απ’ το Marina Bay Sands μπορεί κανείς να απολαύσει ένα φαντασμαγορικό θέαμα με λέιζερ και συντριβάνια που χορεύουν στον ρυθμό της μουσικής για 15 λεπτά. Το καλύτερο μέρος για να το παρακολουθήσεις είναι μπροστά από το εμπορικό κέντρο «The Shoppes» από Κυριακή έως Πέμπτη στις 8 και στις 9 το βράδυ και την Παρασκευή και το Σάββατο στις 8, 9 και 10 μ.μ.

Spectre

Helix Bridge

Εμπνευσμένη από τη δομή του ανθρώπινου DNA, η ελικοειδής αυτή γέφυρα είναι ένα από τα πιο γνωστά ορόσημα της Σιγκαπούρης. Κατεβαίνοντας απ’ τη γέφυρα αντικρίζεις το Flyer, τη γνωστή ρόδα της Σιγκαπούρης, ενώ  η διαδρομή που βλέπεις μπροστά σου είναι εκείνη του Grand Prix της F1!

Helix bridge

Esplanade

Αυτό το τεράστιο κέντρο τέχνης ξεχωρίζει από μακριά λόγω της εντυπωσιακής εξωτερικής σχεδίασης που μοιάζει με το Durian, το εξωτικό φρούτο της περιοχής. Φιλοξενεί την όπερα της Σιγκαπούρης, θέατρα με πολυάριθμες παραστάσεις, παιδότοπους, εστιατόρια, κήπους και εμπορικό κέντρο.

Esplanade

Merlion

Το άγαλμα του  Merlion είναι η επίσημη μασκότ της Σιγκαπούρης. Μισό ψάρι, μισό λιοντάρι το μυθικό αυτό τέρας απεικονίζει στο κάτω μέρος (ψάρι) το παρελθόν της πόλης που ήταν ένα απλό ψαροχώρι και στο κεφάλι (λιοντάρι) το όνομα Singapura, που στα μαλαϊκά σημαίνει πόλη του λιονταριού.

Merlion
Kampong Glam

Η Kampong Glam είναι η μουσουλμανική περιοχή της Σιγκαπούρης, η οποία είναι γνωστή για τα αραβικά εστιατόρια και τα καταστήματα που πωλούν περσικά χαλιά, αρωματικά τσάγια, παραδοσιακά υφαντά κ.λ.π. Το μέρος έχει επίσης τη φήμη της hipster περιοχής της Σιγκαπούρης, φιλοξενώντας όμορφα καφέ και καταστήματα, ενώ θα συναντήσεις και δρομάκια με ψυχεδελικό ντεκόρ και εμπνευσμένες τοιχογραφίες. Με μια έντονη και ζωντανή ατμόσφαιρα, ιδίως το βράδυ, η περιοχή γιορτάζει τη ζωή!

Kampong Glam

H Bussorah Street είναι η πιο ινσταγκραμική οδός της περιοχής. Οι φοίνικες δίνουν μια εξωτική εικόνα σε έναν πεζόδρομο που κατά το παρελθόν φιλοξενούσε τους προσκυνητές που έμεναν για λίγο εδώ στον δρόμο τους προς τη Μέκκα.

Masjid Sultan Mosque

Το τζαμί χτίστηκε το 1824 για τον Σουλτάνο Χουσεΐν Σαχ, τον πρώτο σουλτάνο της Σιγκαπούρης. Μετά την ανακαίνισή του χαρακτηρίστηκε εθνικό μνημείο της χώρας και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους μουσουλμάνους της περιοχής.

Masjid Sultan Mosque

Haji Lane

Ίσως το πιο στενό δρομάκι της Σιγκαπούρης! Είναι γεμάτο με μικροσκοπικά κτίρια που χτίστηκαν τον 19ο  αιώνα και τώρα φιλοξενούν γραφικά λιλιπούτεια καφέ, μπαρ, lifestyle καταστήματα και indie μπουτίκ. Εδώ θα πιεις το ποτό σου το βράδυ αν και πρέπει να έχεις κατά νου ότι, λόγω των επιπλέον φόρων, το αλκοόλ είναι κάπως ακριβό.

Little India

Η περιοχή αυτή αποτελεί το σημείο συνάντησης της ινδικής κοινότητας της Σιγκαπούρης. Ο αέρας εδώ μυρίζει μεθυστικά από μπαχαρικά και άνθη γιασεμιού! Ινδική μουσική αντηχεί από τα καταστήματα και γυναίκες περπατούν με πολύχρωμα σάρι (παραδοσιακά ινδικά γυναικεία ενδύματα).

Πλησιάζοντας στην περιοχή Μικρή Ινδία θα συναντήσεις το… τζαμί Abdul Gafoor Mosque! Με τη μοναδική αρχιτεκτονική του έχει κερδίσει τη διάκριση ως ένα από τα εθνικά μνημεία της Σιγκαπούρης. Το εντυπωσιακό στοιχείο του είναι ότι συνδυάζει ένα μείγμα κατασκευαστικών επιρροών. Θα δεις από κολώνες Κορινθιακού και Δωρικού ρυθμού, μέχρι επιρροές από την Ινδία και τη Μογγολία.

Abdul Gafoor Mosque

Το Little India Arcade είναι ένα ιστορικό εμπορικό κέντρο με καταστήματα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920. Το κτίριο έχει διατηρηθεί για να θυμίζει λίγη από αυτή τη ρετρό εικόνα των ημερών της αποικιοκρατίας και εδώ μπορείς να βρεις ινδικά αναμνηστικά, μοσχομυριστές λουλουδένιες γιρλάντες, περίτεχνα υφαντά ή ακόμα και παραδοσιακά τατουάζ με χέννα.

Το κινέζικο σπίτι Tan Teng Niah είναι ένα από τα πιο γνωστά Instagram spot της περιοχής, βαμμένο σε μια παράξενη αλλά αισθητικά χαρούμενη χρωματική παλέτα. Κτίστηκε περίπου στα 1900 από έναν Κινέζο έμπορο, ο οποίος ήθελε να βρίσκεται στη γειτονιά των Ινδών καθώς είχε εμπορικές συναλλαγές μαζί τους.

Tan Teng Niah

Ο  ναός Sri Veeramakaliamman είναι ο πιο παλιός ινδουιστικός ναός της περιοχής αφιερωμένος στην τρομακτική θεά Κάλι. Για να εισέλθεις στον ναό, πρέπει να βγάλεις τα παπούτσια σου και ν’ ακολουθήσεις τις οδηγίες.

Sri Veeramakaliamman
Ζωολογικός κήπος

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε καθόλου fun των ζωολογικών κήπων. Τα ζώα σε κλουβιά ή σε αιχμαλωσία είναι κάτι που δεν επιδιώκουμε να δούμε. Εδώ όμως πρόκειται για κάτι διαφορετικό! Στον αχανή ζωολογικό κήπο της Σιγκαπούρης, ο οποίος βρίσκεται μέσα σ’ ένα εθνικό πάρκο, οι ένοικοί του διαβιούν σε συνθήκες που προσομοιάζουν πολύ το φυσικό τους περιβάλλον και έχουν άπλετους χώρους για να κινηθούν.

Επίσης, από τα όσα διαβάσαμε, τα ζώα που βρίσκονται εκεί είτε λόγω κάποιας ασθένειας είτε γιατί είναι είδη υπό εξαφάνιση είτε για άλλους λόγους, δε θα μπορούσαν να επιβιώσουν στη φύση. Παρ’ όλα αυτά, όμως, αν κάποια ολοκληρώσουν την περίθαλψή τους και κριθεί ότι μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν, απελευθερώνονται σε ενδεδειγμένα μέρη στον κόσμο.

Το πάρκο χωρίζεται σε τέσσερις τομείς (Zoo, River Wonders, Night Safari, Bird Paradise) και υπάρχουν διάφορα είδη εισιτηρίων. Εμείς επιλέξαμε τον Ζωολογικό κήπο, όπου μπορείς να δεις τα πιο εντυπωσιακά ζώα του πλανήτη (ελέφαντες, λιοντάρια, τίγρεις, ιπποπόταμους, ελέφαντες, ρινόκερους, καμηλοπαρδάλεις, ουρακοτάγκους κ.α) και το River Wonders για να δούμε το γιγαντιαίο Panda, τους κροκόδειλους κ.α.

Αναμφίβολα η ωραιότερη εμπειρία μας στο Ζωολογικό ήταν το τάϊσμα των καμηλοπαρδάλεων. Γίνεται με ένα εξτρά κόστος, ενώ μπορεί κανείς να επιλέξει να ταΐσει τις ζέβρες, τους ελέφαντες, τους ρινόκερους και άλλα ζώα με ασφάλεια και υπό την επίβλεψη των υπευθύνων του πάρκου. Πραγματικά η στενή αυτή επαφή με άγρια ζώα, που θα συναντούσες σε σαβάνες ή παρθένα δάση της γης, είναι κάτι το ανεπανάληπτο!

Chinatown

H ζωντανή και πολύβουη συνοικία στην οποία ζει και εργάζεται η μεγαλύτερη εθνοτική κοινότητα της πόλης. Ξεκίνα τη βόλτα σου απ’ τον Buddha Tooth Relic Temple. Ο ναός αυτός εκτός από τις αίθουσες λατρείας στεγάζει μουσείο, βιβλιοθήκη, κήπο, εστιατόριο και ένα τρίμετρο χρυσό άγαμα του Βούδα. Στην αίθουσα, που μπαίνουν μόνο οι μοναχοί, υποστηρίζεται ότι φυλάσσονται λείψανα του Βούδα.

Buddha Tooth Relic Temple

Δίπλα του η Sago lane και Sago street που πήραν το όνομά τους από τα καταστήματα  επεξεργασίας σάγου (είδος άμυλου που παρασκευάζεται από τον πυρήνα του φοίνικα) που βρισκόταν εκεί τον 19ο αιώνα.

Αξίζει, επίσης, να περπατήσεις ακόμα τη Smith, την Trengganu , την Temple και την Pagoda Street χαζεύοντας τα αποικιοκρατικά κτίρια και τα εμπορικά καταστήματα που σε ταξιδεύουν σε άλλη εποχή. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά για τις καλαίσθητες τοιχογραφίες που κοσμούν την περιοχή.

Στη Smith str. βρίσκεται και το Liao Fan Hawker Chan, που χαρακτηρίζεται ως το φθηνότερο εστιατόριο Michelin στον κόσμο!  Δοκίμασε τις λιχουδιές του.

Στο τέλος της Pagoda str. βρίσκεται ο βουδιστικός ναός Sri Mariamman Temple και σχεδόν απέναντί του το μουσουλμανικό τέμενος Masjid Jamae. Άλλη μια απόδειξη ότι εδώ οι θρησκείες συνυπάρχουν ελεύθερα μέσα από ένα πρίσμα ειρηνικής συμβίωσης και κατανόησης.

Sri Mariamman Temple

Κι αφού θα βρίσκεσαι εκεί, μη χάσεις και το  Park Royal Hotel, του οποίου οι αρχιτέκτονες θέλησαν να δώσουν την αίσθηση του “ξενοδοχείου μέσα σε κήπο” με καινοτόμες εφαρμογές βιωσιμότητας. Καταναλώνει ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάνελ και χρησιμοποιεί νερό από τη βροχή και από την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων.

Park Royal Hotel
Clarke quay

Η περιοχή Clarke Quay είναι μια ιστορική συνοικία με αποβάθρες δίπλα στον ποταμό της Σιγκαπούρης. Είναι γνωστή για τα πολυάριθμα μπαρ και εστιατόρια και τη νυχτερινή της ζωή. Είναι μια όμορφη περιοχή που αξίζει να περπατήσει κανείς ιδιαίτερα το βράδυ, όταν τα φώτα απ’ τις βάρκες και τα καταστήματα βικτωριανής αρχιτεκτονικής (κατάλοιπα από την εποχή της αποικιοκρατίας των Βρετανών) δίνουν μια ιδιαίτερη εικόνα.

Τόσο στην αποβάθρα όσο και στο εσωτερικό της Clarke Quay καλαίσθητα φουτουριστικά σκίαστρα έχουν τοποθετηθεί για να προσφέρουν δροσιά της πρωινές ώρες.

Boat Quay

Η συνέχεια της Clarke Quay  είναι η συνοικία Boat Quay. Κι εδώ η περιοχή αποτελούσε κατά το παρελθόν σημείο εμπορίου, όπου οι παραδοσιακές κινέζικες βάρκες (chuán) ή μαιλαισιανές (Tong’kang) μετέφεραν αγαθά από την Κίνα, την Ινδονησία, τη Μαλαισία κι αλλού. Πλέον μόνιμες κατασκευές και ανακαινισμένα ποταμόπλοια φιλοξενούν μπαρ εστιατόρια και night clubs. Ένα όμορφο roof bar που εντοπίσαμε για κοκτέιλ είναι το Southbridge, ενώ αν θέλεις θέα μπροστά στο ποτάμι επίλεξε το 1826. Φώτα, μουσική, μπάντες και καραόκε δημιουργούν μια έντονη ατμόσφαιρα και μια βόλτα τη νύχτα επιβάλλεται.

Sentosa Island

Sentosa στα μαλαϊκά σημαίνει ειρήνη και γαλήνη! Κατά τη διάρκεια της αξιοσημείωτης ιστορίας του, το νησί Sentosa έχει μετατραπεί σε ένα αγαπημένο νησιωτικό θέρετρο, περισσότερο γνωστό για τις τροπικές παραλίες, τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα θεματικά πάρκα του.

Εκεί λοιπόν μπορείς να κάνεις bunjee jumping, zip lines, να οδηγήσεις καρτ, να κάνεις θαλάσσια σπορ, νεροτσουλήθρες, να επισκεφτείς το ενυδρείο… Μέχρι και μουσείο Madame Tussauds έχει! Φυσικά στο Sentosa island η πιο εντυπωσιακή ατραξιόν που πραγματικά αξίζει να δεις είναι τα Universal Studios! Εμείς τα είχαμε επισκεφτεί στο Los Angeles οπότε εδώ τα προσπεράσαμε. Τι άλλο μπορείς να κάνεις όμως στο νησί:

Universal Studios

Fort Siloso

Θα πάρεις το τελεφερίκ απ’ τον σταθμό Merlion και θα μεταβείς στο Siloso Point Station. Εκεί θα περπατήσεις στην Fort Siloso Skywalk, μια μεταλλική γέφυρα ύψους όσο 11 όροφοι και μήκους 181 μέτρων, που προσφέρει εξαιρετική θέα στο νησί και στο λιμάνι.

Fort Siloso Skywalk

Θα συνεχίσεις στο Fort Siloso, ένα καλοδιατηρημένο παράκτιο φρούριο της Σιγκαπούρης, που από το 1874 χρησίμευε ως μέρος της άμυνας της χώρας. Παράκτια όπλα, απομεινάρια στρατιωτικών κατασκευών και σηράγγων, κέρινα ομοιώματα Ιαπώνων και Βρετανών στρατιωτών, ξαναζωντανεύουν μνήμες των δυο Παγκοσμίων Πολέμων, ενώ στο στρατιωτικό μουσείο προβάλλεται και ένα διαδραστικό βίντεο ντοκιμαντέρ.

Palawan Beach

Πρόκειται για την ωραιότερη παραλία του νησιού. Ψιλή άμμος από τις ακτές της Αυστραλίας, φοίνικες που απλώνουν τη σκιά τους παντού και μια κρεμαστή γέφυρα να οδηγεί στο νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ασίας! Εκεί δύο ξύλινοι πύργοι προσφέρουν πανοραμική θέα στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Palawan Beach

Siloso Beach

Αν επιθυμείς μια οργανωμένη παραλία, η  Siloso  είναι αυτό που ζητάς. Τα Bikini Club & Ola Beach Club ενδείκνυνται για μεσημεριανή χαλάρωση και φαγητό. Εκεί θα βρεις να κάνεις και  water games.

Siloso Beach

Magical Shores

Το Magical Shores είναι μια πολυαισθητηριακή εμπειρία που μετατρέπει την παραλία Siloso σε ένα διαδραστικό θέαμα φωτός και ήχου. Αισθητήρες συλλέγουν δεδομένα, όπως η ταχύτητα του ανέμου και η κίνηση των ανθρώπων, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε εντυπωσιακά οπτικά εφέ παραπέμποντας σε έργα τέχνης πάνω στην άμμο. Μπορείς να το δεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 19:30 και μετά.

Magical Shores ©
Botanic gardens

Οι Βοτανικοί Κήποι της Σιγκαπούρης είναι μια όαση πρασίνου στο ευρύτερο κέντρο της Σιγκαπούρης! Αποτελεί έναν από τους τρεις κήπους παγκοσμίως που έχουν μπει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και μετρά 164 χρόνια ζωής. Στην έκταση 820 στρεμμάτων νομίζει κανείς ότι έχει χαθεί στα τροπικά δάση της Νότιας Κίνας, αποκομμένος τελείως από την οχλαγωγία της πόλης.

Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι είναι ο Εθνικός Κήπος με τις Ορχιδέες, ο οποίος με τη βοήθεια του ισημερινού κλίματος, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή ορχιδέων με 1.200 είδη και 2.000 υβρίδια! Η είσοδος στους κήπους είναι δωρεάν και μόνο στο τμήμα με τις ορχιδέες υπάρχει αντίτιμο. Στην ιστοσελίδα των κήπων μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τα δωρεάν τουρ που γίνονται σε συγκεκριμένες  μέρες και ώρες.

Orchard road

Βγαίνοντας από τους Βοτανικούς κήπους και επιστρέφοντας στη ζούγκλα των ουρανοξυστών, η απαστράπτουσα Orchard road είναι το πιο glamorous εμπορικό κέντρο της πόλης. Με σύγχρονα κτίρια εντυπωσιακού design, η περιοχή μας θύμισε κάτι από τη Rodeo Drive του Los Angeles! Αξίζει να δείτε την πρόσοψη του εμπορικού κέντρου ION Orchard αλλά και τα υπόλοιπα μοντέρνα κτίρια που βρίσκονται πάνω στον δρόμο αυτό. Το πολυκατάστημα διαθέτει και ένα εξαιρετικό food court με ασιατικές γεύσεις.

ION Orchard
Capita Spring

Ο Capita Spring είναι ο δεύτερος σε ύψος ουρανοξύστης της Σιγκαπούρης και βρίσκεται στο επιχειρηματικό κέντρο της πόλης. Στην κορυφή του στα 280μ βρίσκεται μια καταπράσινη ταράτσα, το Sky garden. Η είσοδος είναι δωρεάν κι από εκεί μπορείς να δεις πανοραμική θέα της Σιγκαπούρης χωρίς να πληρώσεις ούτε ευρώ! Ώρες κοινού 08:30 – 10:30 και 14:30-17:30.

Αεροδρόμιο Changi

Το αεροδρόμιο Changi ψηφίζεται για πολλά χρόνια ως το καλύτερο του κόσμου και όχι άδικα! 2000 δένδρα και 100.000 θάμνοι και λουλούδια δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ενός τροπικού παραδεισένιου κήπου!

Σε όλα τα Terminal υπάρχουν κλειστοί και ανοικτοί κήποι, γλυπτά και έργα τέχνης, παιδότοποι, δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, lounges και εστιατόρια διάσημων σεφ. Θεματικά πάρκα με δεινοσαύρους, διαδραστικές δραστηριότητες, ρομπότ εξυπηρέτησης, λαβύρινθοι με καθρέπτες, τσουλήθρες, κινηματογράφοι και ό,τι άλλο βάλει ο νους σου θα σε κάνουν ίσως και να ξεχάσεις… την πτήση σου!

Δίπλα στο Terminal  1 βρίσκεται το εμπορικό κέντρο Jewel  και ο εντυπωσιακός καταρράκτης HSBC Rain Vortex, ο μεγαλύτερος εσωτερικού χώρου στον κόσμο! Δε γίνεται να μη μαγευτείς από την ανθρώπινη εφευρετικότητα, το μέγεθος και την ομορφιά του χώρου. Όταν το φως του ηλίου πέφτει στο νερό, δημιουργείται και ένα ουράνιο τόξο!

Τον καταρράκτη περιβάλει η Shiseido Forest Valley, όπου κυριαρχεί η τροπική βλάστηση και τα μονοπάτια της νομίζεις ότι σε οδηγούν σε μυστικούς κήπους. Στο Canopy Park λαβύρινθοι, τσουλήθρες και εναέρια δίχτυα σε κάνουν να νιώθεις και πάλι σαν παιδί. Κάποια έχουν εισιτήριο,  πολλά όμως είναι δωρεάν.

Tip: Για να μπορέσεις να περιπλανηθείς με άνεση στα αξιοθέατα του αεροδρομίου, σου προτείνουμε να βρίσκεσαι αρκετές ώρες νωρίτερα πριν την πτήση σου. Μάλιστα για να μην κουβαλάς τις βαλίτσες σου μαζί, μπορείς να κάνεις early check in στο Jewel και να ξενοιάσεις!

Γενικά tips για τη Σιγκαπούρη

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Σιγκαπούρη είναι μια από τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οικονομικές επιλογές τόσο για διαμονή όσο και για φαγητό. Για το πρώτο φρόντισε να κλείσεις δωμάτιο νωρίς. Για το δεύτερο σου προτείνουμε να επιλέγεις τα Hawker centers όπου εκεί μπορεί να βρεις γεύσεις απ’ όλη την Ασία. Επίσης, η χώρα είναι ίσως η πιο safe στον κόσμο για να δοκιμάσεις street food!

Το νερό της πόλης είναι πόσιμο και οι αρχές για να μειώσουν τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών έχουν εγκαταστήσει πολλές δημόσιες βρύσες για να γεμίσεις το θερμός σου. H κάρτα Revolut είναι αποδεκτή παντού, καλό είναι όμως να κάνεις και λίγο συνάλλαγμα για μικροέξοδα και για τα ελάχιστα μέρη που δεν διαθέτουν POS.

Η Σιγκαπούρη, όμως, αποκαλείται όμως και “fine city”, πόλη των προστίμων. Απαγορεύεται να μασάς τσίχλα, το κάπνισμα οπουδήποτε, ακόμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο και υπάρχουν ενδεδειγμένοι χώροι που μπορεί κάποιος να καπνίσει. Πρόστιμα επιβάλλονται ακόμα αν πετάξεις σκουπίδια, αν δε διασχίσεις τον δρόμο από διάβαση, αν καταναλώνεις φαγητό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αν δεν πατήσεις το καζανάκι στην τουαλέτα! Επίσης, μέσα στους συρμούς του μετρό και στα λεωφορεία δεν πρέπει να μιλάς δυνατά. Αστυνομία μπορεί να μη συναντήσεις πουθενά. Κάμερες όμως υπάρχουν παντού! Γενικά πάντως θα λέγαμε ότι είναι από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο.

Closing

Αν έφτασες μέχρι εδώ (μετά από ένα τόσο μεγάλο άρθρο) συγχαρητήρια! Είσαι έτοιμος να ταξιδέψεις στην εκθαμβωτική Σιγκαπούρη! Η πόλη των λιονταριών είναι αναμφισβήτητα εκείνη με την οποία πρέπει να ξεκινήσεις την περιήγησή σου στην Ασία αλλά και ένας προορισμός που έχει τόσα πολλά να δεις και να κάνεις. Μια πόλη φιλόξενη, ανθρώπινη, με ψήγματα απ’ το μέλλον και πινελιές από το πρόσφατο παρελθόν. Μια πόλη που θα ζηλέψεις την ποιότητα ζωής που προσφέρει για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Κι αφού φτάσεις μέχρι εκεί, μπορείς να πεταχτείς για λίγες μέρες και στην Κουάλα Λουμπούρ, την πολύβουη πρωτεύουσα της Μαλαισίας, που βρίσκεται μόλις σε μια ώρα απόσταση με το αεροπλάνο. Στο άρθρο αυτό θα βρεις ακόμα προτάσεις για φαγητό και τοπικές λιχουδιές, καθώς οι κουζίνες των δυο χωρών είναι πρακτικά οι ίδιες. Μέχρι τότε λοιπόν αντίο ή selamat tinggal στα μαλαϊκά!