Στις παρυφές του Πηλίου, στα σύνορα των νομών Λάρισας και Μαγνησίας, βρίσκεται ένα μέρος ιερό, γεμάτο ιστορίες και αφηγήσεις  που μας γυρίζουν πίσω στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Εκεί λοιπόν που γεωγραφικά σβήνει το Μαυροβούνι και αρχίζει το Πήλιο, κοντά στο χωριό Βένετο, υπάρχει μια συστάδα ενάλιων σπηλαίων που ελάχιστοι γνωρίζουν ή έχουν επισκεφθεί! Πρόκειται για τις θαλασσοσπηλιές του Βένετο ή σπηλιές του Πηλέα, όπως τις αποκαλούν, ένα κρυφό μέρος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς!

Μυθολογία

Σύμφωνα με τον θρύλο στη μεγάλη σπηλιά τελέστηκε ο γάμος του Πηλέα με τη Νηρηίδα Θέτιδα. Τη Θέτιδα επιθυμούσαν τόσο ο Δίας όσο και ο Ποσειδώνας. Όταν όμως κυκλοφόρησε μια φήμη ότι ο γιος που θα έφερνε στον κόσμο η Νηρηίδα θα ήταν πιο δυνατός από τον πατέρα του, τότε ο Δίας αποφάσισε να την παντρέψει με έναν θνητό, τον Πηλέα (μετέπειτα ήρωα της Αργοναυτικής εκστρατείας). Η Θέτιδα, η οποία δεν ήθελε τον Πηλέα, μεταμορφωνόταν συνεχώς για να τον αποφύγει. Ο Πηλέας, όμως, με τη βοήθεια του παππού του Κένταυρου Χείρωνα και μετά από πάλη μαζί της, κατάφερε να την αρπάξει πριν μεταμορφωθεί.

Ο γάμος γιορτάστηκε με μεγάλη λαμπρότητα και επισημότητα καθώς καλέστηκαν όλοι οι Ολύμπιοι θεοί που προσέφεραν ξεχωριστά δώρα στους νεόνυμφους. Η μόνη που δεν κλήθηκε ήταν η Έριδα η οποία έριξε στο τραπέζι το μήλο (γνωστό και ως “Μήλον της Έριδος”) απ’ το οποίο ξεκίνησε και ο Τρωικός Πόλεμος! Γιος του Πηλέα και της Θέτιδος υπήρξε ο μυθικός Αχιλλέας.

Πρόσβαση

Ο μόνος τρόπος για να πάει κανείς στις σπηλιές είναι από τη θάλασσα. Υπάρχουν λοιπόν δυο τρόποι. Ή θα πας από το λιμάνι του Αγιόκαμπου Λάρισας απ’ όπου υπάρχουν σκάφη που μετά από συνεννόηση πραγματοποιούν τη διαδρομή αυτή ή θα πας με το αυτοκίνητό σου στην παραλία Πετρομέλισσο και κάνοντας κουπί με το κανό σου θα φτάσεις εύκολα μέχρι τις σπηλιές. Εμείς συμπαρασύροντας μια παρέα φίλων προτιμήσαμε τον δεύτερο τρόπο πάνω στα αγαπημένα μας SUP! Η προετοιμασία του εγχειρήματος ξεκίνησε αρκετές ημέρες νωρίτερα, καθώς για να το απολαύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, “τσεκάραμε” την πρόγνωση καθημερινά για να πετύχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες! Θέλαμε η θάλασσα να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμη.

Σπηλιές

Ξεκινώντας να κωπηλατούμε δεν είχαμε ιδέα για το τι πρόκειται να συναντήσουμε! Μικρές σπηλιές και περάσματα αποκαλύπτονταν μπροστά στα μάτια μας ενώ τα ψηλά εντυπωσιακά βράχια δημιουργούσαν ένα μοναδικό τοπίο.

Εκεί όμως που μείναμε αποσβολωμένοι ήταν όταν φτάσαμε στη μεγάλη σπηλιά! Τα νερά αλλάζουν χρώμα και παίρνουν αυτό το γαλαζοπράσινο που μόνο στην Ελλάδα συναντά κανείς. Ο αντικατοπτρισμός του βυθού και ο ήλιος που μπαίνει στη σπηλιά δημιουργούν μια πανδαισία χρωμάτων στα βράχια και στην οροφή της! Μείναμε με το στόμα ανοιχτό… Μαγεμένοι απ’ τα πεντακάθαρα νερά βουτήξαμε για να τ’ απολαύσουμε! Ο βυθός τόσο διαυγής που δε χρειαζόταν καν μάσκα. Φαίνονταν όλα με γυμνό μάτι!

Στην επόμενη σπηλιά (πιο μικρή βέβαια) ο αμμώδης βυθός δημιουργεί διαφορετικούς αντικατοπτρισμούς το ίδιο όμορφους με όσους αντικρίσαμε πριν. Συνεχίσαμε σε ακόμη μια σπηλιά στην οποία για να μπούμε έπρεπε να ξαπλώσουμε πάνω στα σανίδια μας λόγω του πολύ χαμηλού ύψους της οροφής. Μέσα στη σπηλιά αυτή μας αποκαλύφθηκε μια μυστική παραλία…. Τι μέρη τελικά υπάρχουν στον κόσμο μας!

Στις σπηλιές της περιοχής οι ντόπιοι ψαράδες μας είπαν ότι παρατηρούν συνέχεια φώκιες. Είχαμε τα μάτια μας δεκατέσσερα αλλά δεν τις συναντήσαμε. Ίσως να μας περιμένουν την επόμενη φορά που θα πάμε.

Τελευταίος σταθμός της εξερεύνησής μας μια “κρυφή” παραλία, ο Λιμνιώνας, που όσοι την έχουν επισκεφτεί μόνο γι’ αυτή μιλάνε! Η πρόσβαση κι εδώ γίνεται αποκλειστικά από τη θάλασσα γι’ αυτό και σπάνια θα συναντήσει κάποιος ψυχή εκεί. Τα νερά κρυστάλλινα και πεντακάθαρα. Σ’ ένα σημείο της παραλίας μια τρύπα στον βράχο φέρνει ψυχρό αέρα με φυσικό τρόπο μέσα απ’ τη γη. Οι βραχώδεις σχηματισμοί που οριοθετούν την παραλία δημιουργούν ένα σκηνικό που μόνο σε εξωτικές παραλίες τροπικών νησιών συναντά κανείς….

Closing

Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής σκεφτόμασταν πόσο απίθανα μέρη μπορεί κανείς να βρει στην όμορφη χώρα μας αρκεί να υπάρχει θέληση και όρεξη για περιπέτεια. Η συγκεκριμένη μας εξόρμηση δεν είναι απλή υπόθεση και σίγουρα απαιτεί καλή οργάνωση. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Η καλύτερη περίοδος να επισκεφτεί κανείς τις σπηλιές του Πηλέα είναι τέλη καλοκαιριού – αρχές φθινοπώρου, όταν τα νερά βρίσκονται στην υψηλότερη θερμοκρασία τους και όταν ο κυματισμός στη θάλασσα σπανίζει.

Αν, λοιπόν, θέλεις κι εσύ να ζήσεις μια παρόμοια εμπειρία, δεν έχεις παρά να μας στείλεις ένα μήνυμα κι εμείς θα το κανονίσουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είτε με ταχύπλοο είτε με κανό είτε με SUP, για να μπορέσεις κι εσύ ν’ ανακαλύψεις μια από πιο εντυπωσιακές ενάλιες σπηλιές της χώρας μας!

Δες και αυτό το βίντεο που κάναμε από εκείνη τη μέρα: