Ο Όλυμπος αναμφίβολα αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό για κάθε ορειβάτη. Όποιος έχει ανεβεί στο μυθικό βουνό έχει εντυπωσιαστεί από το μεγαλείο του. Το 1938 ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός και το 1981 χαρακτηρίστηκε από την Unesco «Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας».

Είχα καιρό να ανέβω στο βουνό των Θεών…. Λίγο οι υποχρεώσεις, λίγο η πολύωρη πεζοπορία που απαιτείται, με είχαν απομακρύνει από μια αγαπημένη μου ασχολία. Μετά, όμως, από την τελευταία μου ανάβαση στον Μύτικα, έχω να σου προτείνω μια σχετικά εύκολη και γρήγορη διαδρομή. Είναι κατάλληλη για όποιον δεν έχει χρόνο και θέλει να ανέβει στην κορυφή της Ελλάδας αυθημερόν. Για λόγους ασφάλειας όμως και για να είσαι ήσυχος ότι θα απολαύσεις τη διαδρομή, σου συνιστώ να επιλέξεις έναν έμπειρο οδηγό βουνού καθώς η ανάβαση δεν είναι μια απλή υπόθεση όπως θα διαβάσεις παρακάτω. Ο καιρός αλλάζει πολύ εύκολα σε τέτοια υψόμετρα και οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να σε βάλουν σε κίνδυνο είναι πολλοί. Τα ατυχήματα που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι η ανάβαση στον Όλυμπο δεν είναι απλό πράγμα…

Αντί, λοιπόν, να ανέβεις από την πλευρά της Πιερίας, θα πας από τη θεσσαλική πλευρά. Ακολουθώντας από Λάρισα τη διαδρομή για το χωριό Καλύβια Ελασσόνας συνεχίζεις στον χωματόδρομο που οδηγεί στο καταφύγιο Χρηστάκη. Ο δρόμος είναι μόνο για όχημα 4×4, καθώς δεν είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση. Παρόλο που βρίσκεσαι στην αλπική ζώνη και δεν υπάρχουν δένδρα, η θέα σε αποζημιώνει. Ψηλές κορυφές, απότομες χαράδρες και στα πόδια σου ο κάμπος της Θεσσαλίας να σχηματίζει ένα μωσαϊκό χρωμάτων. Στη διαδρομή θα συναντήσεις άγρια άλογα και αγελάδες, που αναζητούν την ελάχιστη βλάστηση της περιοχής.

Μετά από 1 ώρα περίπου σκληρού χωματόδρομου, φτάνεις στο καταφύγιο Χρηστάκη στα 2.550μ. Οι μυρωδιές από τσάι βουνού και ρίγανη σε καλωσορίζουν. Γύρω σου ορθώνονται οι κορυφές Χρηστάκη, Σκολιό και Μεγάλη Γούρνα. Αρχίζεις να νιώθεις το μεγαλείο του μυθικού βουνού.

Από εκεί ξεκινά η ανάβαση με τα πόδια. Μέσα από το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 σε περίπου μια ώρα φτάνεις στην κορυφή Σκολιό, τη δεύτερη σε ύψος κορυφή του Ολύμπου αλλά και της Ελλάδας στα 2911μ. Η θέα είναι μοναδική! Τα Μεγάλα Καζάνια και το φαράγγι του Αγίου Διονυσίου πραγματικά σε καθηλώνουν…. Γυπαετοί και χρυσαετοί συντροφεύουν την πορεία σου, ψάχνοντας για το επόμενο τους θήραμα.

Από εκεί ξεκινά ένα καλά σηματοδοτημένο αλλά και απαιτητικό μονοπάτι που οδηγεί στον Μύτικα μέσα από την Κακόσκαλα. Η ανάβαση είναι δύσκολη. Τα φυσικά σκαλοπάτια, από τα οποία πήρε το όνομά της η Κακόσκαλα, έχουν αλλοιωθεί από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αλλά και τους πολυάριθμους ορειβάτες. Δεξιά και αριστερά το χάος… μια λάθος κίνηση και μπορεί να βρεθείς στον γκρεμό. Η αδρεναλίνη στο κόκκινο!

Μετά από περίπου 1 ώρα φτάνεις στην κορυφή στα 2.918 μ. Αντιλαμβάνεσαι γιατί οι αρχαίοι τοποθέτησαν τους θεούς τους εδώ… Το μάτι σου φτάνει μέχρι τον Άθω και τη Θάσο! Όλα μοιάζουν τόσο μικροσκοπικά. Απόλαυσε το μοναδικό τοπίο και νιώσε σαν ένας μικρός θεός!

Αφού ρουφήξεις όσες περισσότερες εικόνες και στιγμές μπορείς, θα γράψεις κι εσύ το όνομά σου στο βιβλίο των επισκεπτών. Τα κατάφερες! Είσαι ένας από αυτούς που κατέκτησαν την κορυφή!

Η επιστροφή είναι εξίσου δύσκολη. Προσπαθείς αργά να βρεις στέρεο έδαφος να πατήσεις και πολλές φορές αναγκάζεσαι να χρησιμοποιήσεις και τα χέρια σου (ή ένα ράπελ). Με το που αφήνεις τη Κακόσκαλα και φτάνεις στο σηματοδοτημένο μονοπάτι της επιστροφής, νιώθεις μια ανακούφιση. Κοιτάζεις ξανά την κορυφή και σκέφτεσαι ότι πριν λίγη ώρα ήσουν εκεί. Η περιπέτεια τελειώνει φτάνοντας στο καταφύγιο Χρηστάκη. Παίρνεις τον δρόμο της επιστροφής και αναπολείς τις έντονες στιγμές που έζησες στο βουνό των θεών..

Έξτρα πληροφορίες: Η πεζοπορία στο σύνολό της (μαζί με 3-4 ολιγόλεπτες στάσεις) κράτησε 6 ώρες. Από την Ελασσόνα μέχρι τα Καλύβια ο δρόμος είναι άσφαλτος και καλύπτεται σε περίπου 25 λεπτά. Από εκεί και πέρα χρειάζεται ένα καλό 4×4.

Πότε να πας: Η καλύτερη περίοδος είναι από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβρη. Πάντα να ενημερώνεσαι από ειδικευμένα site για την πρόγνωση του καιρού και να είσαι προετοιμασμένος για απότομες αλλαγές καιρού.