Έτσι αυθόρμητα μας βγήκε αυτό! Πετώντας το drone μας πάνω απ’ τα Σύβοτα, η περιοχή μάς θύμισε κάτι από φιόρδ και όχι άδικα… Δαντελωτές ακτές, νερά κρύσταλλο, πράσινο που φτάνει μέχρι τη θάλασσα, βουνά που αγκαλιάζουν τις παραλίες και κάτι λιλιπούτεια νησάκια ριγμένα καταμεσής του Ιονίου!

Αυτά είναι τα Σύβοτα. Μια περιοχή αναμφίβολα προικισμένη από τη φύση που έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο προορισμό για οικογενειακές και μη διακοπές. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την Εγνατία αλλά και με την Ιόνια Οδό, η Θεσπρωτία έχει βγει από την οδική απομόνωση κάνοντας την πρόσβαση σε αυτή ευκολότερη και ασφαλέστερη.

Στο άρθρο αυτό σου ετοιμάσαμε έναν οδηγό έτσι ώστε να πας προετοιμασμένος και ενημερωμένος για να γίνουν οι διακοπές σου ευκολότερες και ξέγνοιαστες!

Πότε να πας

Αυτό κατά τη γνώμη μας είναι το σημαντικότερο που πρέπει να έχεις κατά νου. Τα Σύβοτα είναι ένας μικρός οικισμός, σχετικά απλωμένος βέβαια, που κατά την “υψηλή” τουριστική περίοδο γεμίζει ασφυκτικά με κόσμο. Έχε κατά νου ότι θα δυσκολευτείς στην εύρεση πάρκινγκ τόσο στον οικισμό όσο και στις παραλίες. Ιδανική περίοδος ,λοιπόν, να πας είναι είτε στις αρχές καλοκαιριού (τα νερά είναι λίγο κρύα βέβαια) ή στο τέλος του.

Πού να μείνεις

Η περιοχή διαθέτει πληθώρα καταλυμάτων και δε θα δυσκολευτείς να βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Εμείς σου προτείνουμε ένα ξεχωριστό κατάλυμα το Captain Mike’s Villa βίλα στο καλύτερο σημείο της περιοχής μέσα στο πράσινο και σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό, για το οποίο σου μιλήσαμε αναλυτικά στο άρθρο αυτό.

Τι να κάνεις

Το ευχάριστο πρόβλημά σου θα είναι ότι δε θα ξέρεις πού να πρωτοπάς για μπάνιο! Έχει τόσες πολλές όμορφες παραλίες, η μια καλύτερη απ’ την άλλη. Για να σε βοηθήσουμε οι παραλίες χωρίζονται σε τέσσερις  κατηγορίες. Σ’ αυτές που είναι βόρεια του οικισμού, σ’ αυτές που είναι εντός του, στις νότιες και σ’ αυτές που πας μόνο με βαρκάκι. Από άποψη μορφολογίας όλες είναι σχεδόν παρόμοιες σε μικρούς ή μεγαλύτερους κολπίσκους, με εναλλαγές άμμου και ψιλού χαλικιού.

  • Πάρε βαρκάκι!

Εννοείται πως τις καλύτερες παραλίες της περιοχής με τα ωραιότερα νερά θα τις δεις μόνο με βαρκάκι! Δε χρειάζεται να έχεις δίπλωμα ή ιδιαίτερες γνώσεις. Θα σου τα μάθουν όλα σε ένα ταχύρυθμο μάθημα on site! Αν πάλι δεν το ‘χεις, μπορείς να μπεις σε ένα από εκείνα που κάνουν τις ημερήσιες εκδρομές το οποίο σε αφήνει στις παραλίες και έρχεται να σε παραλάβει τη συμφωνημένη ώρα. Πισίνα, Διαπόρι, Πλάκες, Μπέλλα Βράκα, σπηλιές και άλλοι μικροί παράδεισοι  θα σ’ εντυπωσιάσουν με τους μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, τα γαλαζοπράσινα νερά και τα δένδρα που φτάνουν στη θάλασσα.

  • Βόρειες παραλίες

Στα βόρεια του οικισμού βρίσκονται ο Γαλλικός Μώλος, η Ζέρη, η ΔΕΗ και η νέα ΔΕΗ (εδώ θα χρειαστεί να περπατήσεις για λίγο σε ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι και είναι η μόνη η οποία δεν είναι οργανωμένη). Αυτές οι παραλίες έχουν και τα πιο ζεστά νερά της περιοχής σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.

  • Παραλίες εντός οικισμού

Εντός του οικισμού βρίσκονται το Κάβουνο (έχει και ένα ωραίο beach bar – εστιατόριο εκεί) και η πασίγνωστη Μπέλλα Βράκα. Για την Μπέλλα Βράκα θα χρειαστεί να παρκάρεις αρκετά μακριά (μην κάνεις το λάθος να προσεγγίσεις με το αυτοκίνητο) και να περπατήσεις σε ένα πλακόστρωτο δρομάκι έχοντας πάρει μαζί σου ομπρέλα και προμήθειες καθώς δεν είναι οργανωμένη. Φτάνοντας στη θάλασσα θα περπατήσεις για περίπου 50 μέτρα μέσα στο νερό (το ύψος του δεν ξεπερνά το ένα μέτρο) και θα βγεις στην παραλία η οποία συνήθως έχει πολύ κόσμο τα Σαββατοκύριακα και την υψηλή περίοδο. Πρότασή μας να την επισκεφτείς με το βαρκάκι που θα νοικιάσεις για να πας στην Πισίνα και το Διαπόρι.

  • Νότιες παραλίες

Νότια του οικισμού βρίσκονται οι παραλίες Ζάβια, Μεγάλη Άμμος, Μικρή Άμμος (ίσως η πιο ωραία), Μέγα Ντράφι και  Αγιά Παρασκευή (εκεί να πας το ηλιοβασίλεμα). Όλες τους είναι οργανωμένες με αρκετά “δροσερά” νερά καθώς κοντά στις περισσότερες από αυτές υπάρχουν πηγές.

Πόσες μέρες να μείνω – Τι άλλο μπορώ να συνδυάσω

Όπως είδες παραπάνω, οι παραλίες που μπορείς να πας είναι αρκετές. Αν θελήσεις να μετακινηθείς και λίγο πιο μακριά(προς τον οικισμό της Πέρδικας), υπάρχουν άλλες 2-3 αξιόλογες ακρογιαλιές, ο Αρίλλας και το Καραβοστάσι. Έτσι, λοιπόν, δεν υπάρχει περίπτωση να πλήξεις ακόμα κι αν μείνεις και μια βδομάδα στην περιοχή. Τα Σύβοτα συνδυάζονται άνετα και με μερικές ημέρες ακόμα στην Πάργα (σου έχουμε μιλήσει για την Πάργα σε αυτό το άρθρο, όπου θα βρεις πληροφορίες και για τις πηγές του Αχέροντα), ενώ μπορείς να κάνεις μέχρι και ημερήσια εκδρομή στους Παξούς και τους Αντίπαξους με καραβάκι από το λιμάνι των Συβότων. Άποψή μας, όμως, είναι να αφιερώσεις τουλάχιστον 2-3 μέρες στους Παξούς γιατί όπως θα δεις στο αφιέρωμά μας αυτό το αξίζουν και με το παραπάνω!

Closing

Αν ψάχνεις, λοιπόν, έναν προορισμό για διακοπές με πεντακάθαρα νερά, χρυσαφένιες ακρογιαλιές και πανέμορφα τοπία χωρίς να μπεις σε πλοίο για νησί, τότε τα Σύβοτα συνδυάζουν όλα τα παραπάνω. Ένας τόπος για ήρεμες οικογενειακές στιγμές που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σου και θα σε ικανοποιήσει με την αίσθηση ξεγνοιασιάς που θα σου χαρίσει.