Μετά την περιήγησή μας στην εκθαμβωτική Σιγκαπούρη, αποφασίσαμε να περάσουμε και λίγες ημέρες στην Κουάλα Λουμπούρ καθώς οι δύο πόλεις απέχουν πολύ κοντά η μία με την άλλη (μόλις μια ώρα με το αεροπλάνο).

Αν θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την πρωτεύουσα της Μαλαισίας με μια φράση, θα ήταν: ζωντανή, πολύβουη, γεμάτη γόνιμες αντιθέσεις! Αυτή η νεότευκτη και ανερχόμενη μεγαλούπολη της Ασίας έχει καταφέρει να συγκεντρώσει εθνότητες και πολιτισμούς από διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίες ζουν αρμονικά και να συνυπάρχουν μέσα από τη διαφορετικότητά τους.

Η υπερκινητική Κουάλα Λουμπούρ έχει βαλθεί να αποδείξει ότι μπορεί να πλασαριστεί κι εκείνη στο στερέωμα των διάσημων μητροπόλεων της Ασίας και κάνει τα αδύνατα δυνατά για να το πετύχει! Τεράστιοι γυάλινοι ουρανοξύστες ανεγείρονται παντού, εμπορικά κέντρα (διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα στον κόσμο), θεματικά πάρκα, περίτεχνα διοικητικά κτίρια, εθνικά πάρκα αλλά και γωνιές γεμάτες αναμνήσεις από την πρόσφατη ιστορία της, την καθιστούν έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό.

Αν και η ιστορία της Κουάλα Λουμπούρ ξεκινά από τον 19ο αιώνα, έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε μία πολυπολιτισμική και σύγχρονη πόλη, με αρκετά αξιοθέατα και πολλές επιλογές για τουρισμό και ψυχαγωγία. Το κυβερνητικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Μαλαισίας διαθέτει αναμφίβολα μία πλούσια κουλτούρα, με στοιχεία από τη μαλαισιανή, κινεζική, αραβική και ινδική παράδοση.

Παρ’ όλο λοιπόν που δεν ξέραμε τι ακριβώς να περιμένουμε κατά την επίσκεψή μας εκεί, η πόλη αυτή των σχεδόν 2 εκατ. κατοίκων αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη και μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις! Σ’ αυτό το πολύχρωμο μωσαϊκό πολιτισμών, γλωσσών και θρησκειών αξίζει κανείς να αφιερώσει λίγες μέρες γνωρίζοντας μια γωνιά της Ασίας που αναμφίβολα έχει κάτι το… φουτουριστικά ξεχωριστό!

Σε καμία περίπτωση βέβαια μην περιμένεις να συναντήσεις κάτι αντίστοιχο με την Σιγκαπούρη, καθώς όσο περισσότερο θ’ απομακρύνεσαι από το αμιγές κέντρο της Κουάλα Λουμπούρ, οι αντιθέσεις γίνονται ολοένα και πιο έντονες και καταλαβαίνεις πλέον ότι βρίσκεσαι σε μια καθαρά ασιατική χώρα, με όσα αυτό συνεπάγεται.

Πώς να μετακινηθείς

Η Κουάλα Λουμπούρ είναι αρκετά απλωμένη και διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο από μετρό, τρένα και λεωφορεία, τα οποία όμως δε χρησιμοποιήσαμε ποτέ! Τα ταξί είναι τόσο φθηνά, μόνο όμως μέσω της εφαρμογής Grab, που αν δεν ταξιδεύεις solo, συμφέρει να τα χρησιμοποιείς. Απόφυγε, όμως, να μετακινείσαι με ταξί τις ώρες αιχμής 8-9 π.μ. και 6-7 μ.μ. γιατί η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Τι να δεις

Golden Triangle

Το ονομαζόμενο «Χρυσό Τρίγωνο» είναι το εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο της Κουάλα Λουμπούρ. Θεωρείται ο top προορισμός για ψώνια και ψυχαγωγία στην πόλη. Εδώ βρίσκονται:

Petronas Towers

Το ορόσημο της Μαλαισίας, οι δίδυμοι πύργοι Petronas κυριαρχούν στο τοπίο του Χρυσού Τριγώνου της Κουάλα Λουμπούρ. Τα κτίρια αυτά αποτελούσαν την υψηλότερη κατασκευή του κόσμου με 452 μέτρα ύψος όταν κατασκευάστηκαν το 1998 και κράτησαν τον τίτλο μέχρι το 2004. Αποτελούν ένα θαύμα της μηχανικής και στον  σχεδιασμό τους ενσωματώνουν στοιχεία της μουσουλμανικής αρχιτεκτονικής. Οι Πύργοι Petronas εξακολουθούν να παραμένουν οι ψηλότεροι δίδυμοι στον κόσμο και είναι προσβάσιμοι στους επισκέπτες, αν και μόνο ένας περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων εκδίδεται κάθε μέρα.

Petronas Towers

Suria KLCC

Στη βάση των πύργων Petronas βρίσκεται το εμπορικό κέντρο Suria KLCC μέσα στο οποίο μπορείς να επισκεφτείς: το Petrosains (ένα επιστημονικό εκθεσιακό κέντρο αφιερωμένο στην ιστορία των υδρογονανθράκων) και το ενυδρείο Aquaria (που φιλοξενεί πάνω από 5.000 υδρόβια και θαλάσσια είδη, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τύπων καρχαριών, μεδουσών και εξωτικών ψαριών και διαθέτει μια εντυπωσιακή υποβρύχια σήραγγα μήκους 90 μ στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν μέσα της).

KLCC park

Το KLCC Park είναι ένα πάρκο 50 στρεμμάτων που βρίσκεται δίπλα στο Suria KLCC και τους Δίδυμους Πύργους Petronas. Σχεδιάστηκε για να προσθέσει πράσινο στην περιοχή γύρω απ’ τους Δίδυμους Πύργους Petronas. Διαθέτει την τεχνητή λίμνη «Lake Symphony», μια τεράστια παιδική χαρά, δημόσια παιδική πισίνα και διαδρομές για τζόκινγκ, περιπάτους αλλά και skateboarding.

KLCC Park

Lake Symphony Water Show

Μέσα στο KLCC Park, βρίσκεται το τεχνητό Lake Symphony έκτασης 3.000 τετραγωνικών μέτρων. Δύο μουσικά σιντριβάνια σχηματίζουν δημιουργούν ένα πολύ όμορφο show το οποίο αξίζει όμως να δεις το βράδυ όπου καθημερινά και κάθε μισή ώρα από τις 19:30 και μετά ένας όμορφος συνδυασμός φωτός και χρωμάτων συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των περαστικών.

Lake Symphony Water Show

Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται:

Merdeka Square

Όχι πολύ μακριά απ’ όλα τα παραπάνω βρίσκεται η Merdeka Square ή πλατεία Ανεξαρτησίας. Εδώ υψώθηκε για πρώτη φορά η σημαία της Μαλαισίας το 1957 δηλώνοντας την ανεξαρτησία από τους Βρετανούς. Στo κέντρο της υπήρχε κατά τα παρελθόν γήπεδο της τοπικής ομάδας κρίκετ.

Γύρω της βρίσκονται μια σειρά από ενδιαφέροντα κτίρια της εποχής της αποικιοκρατίας όπως: το Royal Selangor Club (μια λέσχη της ανώτερης βρετανικής τάξης), η εκκλησία της Παρθένου Μαρίας, το Masjid Jamek  (άλλο ένα τζαμί σε Μαυριτανικό στυλ), η εθνική πινακοθήκη, το National Textiles Museum (σαν λαογραφικό μουσείο), το κτίριο του Σουλτάνου Abdul Samad (υπήρξε κυβερνητικό κτίριο από το 1897 και απ’ το καμπαναριό του ακούγεται ο ίδιος ήχος όπως και στο Big Ben).

Το κτίριο του Σουλτάνου Abdul Samad

Central Market, Kastuni walk

Δε γίνεται να βρεθείς στο κέντρο της Κουάλα Λουμπούρ και να παραλείψεις το Central Market,ένα  Art Deco κτίριο που λειτουργεί εδώ και 135 χρόνια ως χώρος εμπορικών καταστημάτων και έχει αναγνωριστεί από την κυβέρνηση της Μαλαισίας ως χώρος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας. Δίπλα του βρίσκεται το Kastuni walk μια σκεπαστή αγορά με street food, σουβενίρ και υφαντά.

Chinatown

Την όλη περιοχή διαπερνά ο ποταμός Gombak γνωστός και ως «το ποτάμι της ζωής» και από τις 8 το βράδυ και μετά οι όχθες του γεμίζουν με πολύχρωμα φώτα και μουσική. Οι γέφυρες του ποταμού οδηγούν στην πολύβουη Chinatown.

Ο ποταμός Gombak

Και εδώ, όπως και στη Σιγκαπούρη, οι θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά. Σε μικρή απόσταση μεταξύ τους θα δεις ναούς Ταοϊστών (Guan Di), Ινδουιστών (Sri Mahamariamman), αλλά και Ευαγγελιστών που ακούν gospel! Η Chinatown της Κουάλα Λουμπούρ βέβαια δε θυμίζει σε τίποτα την γραφική αντίστοιχη περιοχή που συναντήσαμε στη Σιγκαπούρη εκτός από το κουκλίστικο….Kwai Chai Hong!

Chinatown

Kwai Chai Hong

Το  Kwai Chai Hong είναι ένα μικρό στενάκι το οποίο έχει γίνει το πιο ινσταγκραμικό σημείο της Chinatown! Η σκέψη μια τοπικής εταιρείας ήταν να επαναφέρει τη μνήμη της εποχής των 60s, που θεωρείται η χρυσή εποχή της Chinatown, στο σήμερα. Μια σειρά από τοιχογραφίες, φαναράκια, μπαρ και εστιατόρια σε μεταφέρουν νοερά στο παρελθόν, ενώ QR κωδικοί βρίσκονται παντού για να διηγηθούν ιστορίες που χάθηκαν στον χρόνο. Ένα πραγματικό hidden gem! Tip: Αξίζει να δοκιμάσετε εκπληκτικά bao ban στο Da Bao.

Merdeka 118

Είναι πλέον το 2ο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο μετά το Burk Khalifa στο Ντουμπάι. Έχει ύψος 678 μέτρα και το καλοκαίρι που θα ανοίξει και επίσημα για το κοινό πρόκειται να στεγάσει ξενοδοχείο, εμπορικό κέντρο, γραφεία, εστιατόρια, γυμναστήρια, μπαρ, κ.α. Το κτίριο έχει σχεδιαστεί με ένα μείγμα γυάλινων προσόψεων σε σχήμα διαμαντιού για να υποδηλώνει την ποικιλομορφία των Μαλαισιανών.

Merdeka 118

Jalan Alor – Changkat Avenue

Η Jalan Alor είναι μια περιοχή που αν βρεθείς εκεί το πρωί δε θα σου κάνει καμιά εντύπωση. Από το απόγευμα και μετά όμως ένα πολύβουο ποτάμι ανθρώπων ξεχύνεται στα street food της γειτονιάς δοκιμάζοντας την τοπική κουζίνα. Απ’ την άλλη, η Changkat Avenue είναι η γειτονιά με τα περισσότερα, μπαρ, εστιατόρια και nightclub αλλά και το στέκι των hipster της πόλης.

Jalan Alor

Εκτός του κέντρου της πόλης θα επισκεφτείς:

Thean Hou Temple

Ο πολύχρωμος βουδιστικός ναός Thean Hou βρίσκεται σε όμορφη τοποθεσία στην κορυφή ενός λόφου με εκπληκτική θέα στην πόλη της Κουάλα Λουμπούρ. Χτίστηκε για να τιμήσει τη θεά Thean Hou, την επονομαζόμενη και Θεά του Ουρανού. Αν και πρόκειται για νεόδμητο ναό, η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του συνδυάζει παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία  του Βουδισμού, του Κομφουκιανισμού και του Ταοϊσμού.

Batu Caves

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή ινδουιστικά ιερά εκτός Ινδίας και είναι αφιερωμένο στη θεότητα Murugan. Το εντυπωσιακό, ύψους 42 μέτρων, άγαλμα του Murugan βρίσκεται στην είσοδο του χώρου. Ο ασβεστόλιθικός βράχος που περιβάλει τις σπηλιές Batu φημολογείται ότι είναι περίπου 400 εκατομμυρίων ετών. Μερικές από τις εισόδους των σπηλαίων χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια από τους ιθαγενείς Temuan.

Για να φτάσεις στις σπηλιές, θα χρειαστεί να ανέβεις τα 272 σκαλιά που απαιτούνται, ενώ την ίδια ώρα διάφορες μαϊμούδες με ελάχιστα φιλικές διαθέσεις παραμονεύουν για να αρπάξουν οτιδήποτε θεωρούν ενδιαφέρον, από φαγητό μέχρι κινητό!

Πού να μείνεις

Η Μαλαισία είναι ένας οικονομικός προορισμός κι αυτό θα το αντιληφθείς από την ώρα που θα ξεκινήσεις να ψάχνεις για καταλύματα. Υπάρχουν πεντάστερα ξενοδοχεία με τιμές που ξεκινούν από 70 ευρώ τη βραδιά ενώ θα βρεις και εξαιρετικά Airbnb σε ουρανοξύστες με θέα. Αν όμως επιθυμείς να μένεις σε ένα όμορφο και οικονομικό διαμέρισμα στο κέντρο και να απολαμβάνεις βουτιές με αυτές τις εικόνες, τότε δεν έχεις παρά να μπεις σ’ αυτό το link!

Τι να δοκιμάσεις

Η μαλαισιανή κουζίνα θεωρείται από τις πιο νόστιμες της Ασίας και είναι ένας συνδυασμός των γαστρονομικών παραδόσεων της Κίνας, της Ταϋλάνδης, της Ινδίας και της Ινδονησίας. Την κουζίνα της Μαλαισίας θα τη συναντήσεις ως επί το πλείστον και στη Σιγκαπούρη. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι το ρύζι το οποίο είναι ιδιαίτερα αρωματικό, ενώ θα βρείτε πολλά φαγητά τους να είναι αρκετά πικάντικα. Μπορείς όμως να το ζητήσεις να έχει ηπιότερη γεύση. Πολλά πιάτα τους σερβίρονται σε ζωμό (σούπα) και δε μας ενθουσίασαν. To street food είναι ασφαλές, επειδή όμως το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, χρειάζεται λίγη προσοχή στις σαλάτες και τα παγάκια. Τα φαγητά που δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε είναι τα εξής:

Nasi lemak – Θεωρείται το εθνικό πιάτο της Μαλαισίας και αποτελείται από αρωματικό ρύζι μαγειρεμένο σε γάλα καρύδας και φύλλα pandan. Συνοδεύεται με αντζούγιες και σάλτσα τσίλι. Satay –Το δικό μας σουβλάκι σε πιο μαριναρισμένη μορφή σε μείγμα μπαχαρικών και λεμονόχορτου. Σερβίρεται συνήθως με πικάντικη σως φυστικού. Mixed Rice (Cai Fan) – Cai σημαίνει λαχανικό, fan σημαίνει ρύζι. Cai fan κυριολεκτικά σημαίνει ρύζι με λαχανικά. Rojak –Το Rojak αναφέρεται σε μια ινδονησιακή σαλάτα φρούτων και λαχανικών. Τα υλικά της διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Char Kway Teow – Νουντλς ρυζιού, τηγανητά με αυγό, μια σάλτσα από μαύρη σάλτσα σόγιας, πάστα γαρίδας, λίγο τσίλι και συχνά λίγο κινέζικο λουκάνικο. Carrot Cake (Chai Tow Kway)Αλμυρό σνακ με ραπανάκι τηγανητό σε χοιρινό λαρδί και αυγά. Wanton Mee – Κίτρινα νουντλς αυγών, ζυμαρικά, μερικά μικρά βραστά λαχανικά και συχνά μερικές φέτες χοιρινού.

Πρωινό – Γλυκά

Kaya toast – Είναι μια γλυκιά και αρωματική μαρμελάδα  καρύδας, που απλώνεται σε λεπτές φέτες ζεστού τοστ με άφθονο βούτυρο. Είναι τόσο θεϊκό όσο ακούγεται, ιδιαίτερα όταν το πίνετε με ένα φλιτζάνι παχύρρευστο μαύρο καφέ. Συνήθως σερβίρετε μαζί με 2 βραστά αυγά. Apam balik –Κρέπα με ζάχαρη, φιστίκια και περιστασιακά πασπάλισμα καλαμποκιού. Kuih Lapis – Είναι ένα ινδονησιακό κέικ, από μαλακό ρυζάλευρο στον ατμό, γάλα καρύδας, ζάχαρη και χρωστικές. Στα ινδονησιακά λάπις σημαίνει στρώματα γι’ αυτό και θα το βρεις σε διάφορους χρωματισμούς. Pisang Goreng – Τηγανίτες μπανάνας που μπορεί να συνοδεύονται με ζάχαρη άχνη, κανέλα, τυρί, μαρμελάδα, συμπυκνωμένο γάλα ή παγωτό. Pandan chiffon (το εθνικό τους κέικ) – Κέικ από φύλλα πάνδαμου με γάλα καρύδας και βανίλια.

Closing

Αν λοιπόν αναρωτιέσαι αν στο ταξίδι σου στην Ασία αξίζει να κάνεις ένα πέρασμα από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας, εμείς θα σου πούμε ξεκάθαρα ναι! Σ’ αυτό πολύχρωμο το συνονθύλευμα εθνοτήτων, πολιτισμών, ιστορίας και παράδοσης θα συναντήσεις μια πόλη που αναπτύσσεται ραγδαία και αποπνέει ένα αίσθημα ασφάλειας και χαλαρής ζωής…. Ποιος ξέρει; Μπορεί στο μέλλον οι δρόμοι μας να συναντηθούν ξανά!