Πολλές φορές αναβάλλουμε ταξίδια, τα αφήνουμε για το μέλλον και βρίσκουμε άπειρες δικαιολογίες για να μην ταξιδεύουμε. Πρόσφατα σε μια συζήτηση με φίλους ο καθένας είχε και μια δικαιολογία για να μη φύγει:

«Δεν μ’ ακολουθεί κανένας, δε βρίσκω κάτι οικονομικό, δεν έχω χρόνο» και πολλά άλλα τέτοια άκουσα… Αυτό το άρθρο, λοιπόν, το αφιερώνω σε αυτούς και ελπίζω να αλλάξουν γνώμη σύντομα!

1) Ο χρόνος δεν ξαναγυρίζει πίσω

Τα χρόνια περνάνε όπως λέει και το τραγούδι και νεότεροι δε θα υπάρξουμε ξανά. Γιατί να περάσεις τις καλύτερες μέρες της πολύτιμης ζωής σου αναστέλλοντας κάτι που ίσως αργότερα να μη σου δοθεί η ευκαιρία να κάνεις; Ο καιρός κυλάει και μηχανή του χρόνου δεν υπάρχει για να μας γυρίσει πάλι πίσω στην αρχή.

2) Δε γίνεται να δουλεύεις χωρίς να απολαμβάνεις τη ζωή

Μπορεί να νιώθεις άνετα στη ρουτίνα σου, να παίρνεις τον καφέ σου για το γραφείο, να γυρίζεις το απόγευμα για φαγητό, μετά γυμναστήριο, ίσως και μια βόλτα για ποτό, όμως αυτό δε σου προσφέρει κάτι καινούργιο. Χρειάζεται πάντοτε ένα restart! Να ταξιδέψεις σε έναν νέο προορισμό, να δεις διαφορετικά πράγματα, να “φορτίσεις τις μπαταρίες” σου και να γυρίσεις ανανεωμένος!

3) Οι μεγάλες προσδοκίες

Άκουσα κάποτε έναν γνωστό μου να λέει: “Δε θα πάω τώρα στη Βενετία γιατί το έχω διαφορετικά στο μυαλό μου. Θέλω να μείνω σε ένα loft πάνω στο Canal Grande, να πηγαίνω βόλτες με γόνδολες και ξύλινα ταχύπλοα σκάφη, να απολαμβάνω κοκτέιλ πάνω σε rooftop εστιατόρια κλπ”. Οι πιθανότητες να γίνουν όλα αυτά, όμως, είναι πολύ μικρές. Στην τελική έχοντας μεγάλες προσδοκίες δε θα ταξιδέψεις ποτέ! Κερδισμένος δε θα είσαι εσύ που θέλεις να πας κάπου με προϋποθέσεις, αλλά αυτός που πήγε και έμεινε σε ένα οικονομικό αξιοπρεπές δωμάτιο, που μετακινήθηκε με τα μέσα μεταφοράς, που περπάτησε εκεί που εσύ δεν πήγες…

4) Ανακαλύπτεις τον εαυτό σου

“Το μέλλον είναι στα χέρια σου και ο μόνος τρόπος να το ανακαλύψεις είναι να ταξιδέψεις”  έγραψε κάποιος. Ταξιδεύοντας γίνεσαι υπεύθυνος, βασίζεσαι στον εαυτό σου, προγραμματίζεις και αποφασίζεις χωρίς να σου καθορίζουν άλλοι το που θα πας, τι θα δεις, που θα κοιμηθείς, ποιο τρένο ή αεροπλάνο θα πάρεις. Στο τέλος ανακαλύπτεις τα όριά σου, προσαρμόζεσαι στις προκλήσεις  και γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος.

5) Βλέπεις τη ζωή με άλλο μάτι

Το απίστευτο με τα ταξίδια είναι ότι μπορούν πραγματικά να σε βοηθήσουν να δεις τη ζωή με μια άλλη ματιά. Η όλη εμπειρία του ταξιδιού μπορεί να σε οδηγήσει σε μονοπάτια της που δεν είχες σκεφτεί παλιότερα. Μπορεί να σε κάνει να καταλάβεις τι σου αρέσει και τι δε σου αρέσει. Θα σε κάνει να δεις τι έχει αξία στη ζωή και τι όχι.

6) Διευρύνεις τους ορίζοντές σου

Υπάρχει ένας υπέροχος κόσμος για να ανακαλύψεις εκεί έξω! Οι αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες σου επιτρέπουν να αφήσεις κατά μέρος την άγνοια και τις προκαταλήψεις και να βρεις κοινό έδαφος με ανθρώπους που μπορεί να φαίνονται πολύ διαφορετικοί από εσένα. Όταν εξερευνάς άλλες χώρες, αρχίζεις να καταλαβαίνεις γιατί οι άνθρωποι εκεί κάνουν κάποια πράγματα διαφορετικά απ’ ότι εμείς… Δεν είμαστε όλοι οι λαοί το ίδιο. Όταν γνωριζόμαστε όμως από κοντά, όλα αρχίζουν να βγάζουν νόημα!

People of Yucatan

7) Κάνεις καινούργιους φίλους

Ένα από τα πιο εκπληκτικά πράγματα που έμαθα από τα ταξίδια είναι ότι οι ξένοι είναι πολύ συχνά πρόθυμοι να σε βοηθήσουν όταν τους το ζητάς, δίνοντάς σου πληροφορίες από το πώς θα πας κάπου μέχρι το πού θα βρεις να φας κάτι καλό. Επίσης, στο εξωτερικό θα δεις ότι πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν μόνοι τους. Άρα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κάνεις νέες γνωριμίες σε Μέσα Μεταφοράς ή ακόμη και στον δρόμο ζητώντας απλά από κάποιον τραβήξει μια φωτογραφία σου!

8) Το ταξίδι είναι μια προηγμένη μορφή εκπαίδευσης

Θέλετε να γίνετε πιο έξυπνοι; Πηγαίνετε εξερευνήστε. Το ταξίδι είναι σαν συμπυκνωμένη εκπαίδευση που λαμβάνεις σε μικρό χρονικό διάστημα. Ιστορία, γεωγραφία, τέχνες και όλα όσα οι άλλοι μελετούν στα βιβλία, εσύ τα βλέπεις να εκτυλίσσονται μπροστά σου!

ClosingΠάντα υπάρχει ένας καλός λόγος για να ταξιδέψεις. Η ίδια η ζωή είναι ένα απίθανο ταξίδι και το μόνο που έχουμε είναι το σήμερα! Εσύ πόσο ακόμα θα αναβάλλεις εκείνο το ταξίδι που χρόνια ονειρευόσουνα;

Αν ψάχνεις τρόπους για να ταξιδέψεις οικονομικά διάβασε αυτό το άρθρο μας! Adios….