Τι είναι αυτό που μας κάνει να επιστρέφουμε ξανά και ξανά στις Κυκλάδες; Ποια ακατανίκητη έλξη μάς τραβά σ’ αυτούς τους άγονους πυρωμένους βράχους καταμεσής του Αιγαίου; Κάποιοι θα σου μιλήσουν για ενεργειακά πεδία, κάποιοι θ’ αναφερθούν στην ιδιαιτερότητα αυτού του μοναδικού τοπίου και άλλοι θα σου πουν για την ανεμελιά που τους θυμίζει τα παιδικά τους χρόνια. Ό, τι κι αν συμβαίνει πάντως, αυτό το κάτασπρο των σπιτιών σε συνδυασμό με το γαλάζιο του κυκλαδικού ουρανού και το βαθύ μπλε της θάλασσας σου βγάζει ένα απίστευτο συναίσθημα ξεγνοιασιάς και ευφορίας! Και φέτος ήρθε η ώρα να το ξαναζήσουμε στην Κύθνο!

Πραγματικά δε γνωρίζαμε και πάρα πολλά για το νησί καθώς δεν είναι από εκείνα που τραβάνε τα βλέμματα όταν αναφέρεται κανείς στις Κυκλάδες. Κι αυτό τελικά αποδείχθηκε το μεγάλο highlight της Κύθνου. Παρά το γεγονός ότι είναι τόσο κοντά στην Αττική (σχεδόν μιάμιση ώρα από το Λαύριο),  παραμένει ακόμα ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό και έχει κρατήσει σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Με λίγα λόγια η Κύθνος μάς κέρδισε από την πρώτη στιγμή και μας χάρισε απλόχερα μοναδικές στιγμές καλοκαιρινών διακοπών γεμάτες χρώμα, φως και συναισθήματα του φωτογενούς αιγαιοπελαγίτικου τοπίου. Επιπλέον,  αποδείχθηκε ένας αρκετά kids friendly προορισμός, με ρηχές αμμουδερές παραλίες και οικισμούς όπου το καρότσι μας δε συνάντησε ιδιαίτερες δυσκολίες. Πάμε λοιπόν να τα δούμε όλα αυτά μαζί αναλυτικά:

Οι Οικισμοί

Μέριχας

Το λιμάνι του νησιού σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα των διακοπών μόλις φτάσεις! Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί το επιλέγουν για τη διαμονή ή τη βραδινή τους διασκέδαση. Εμείς θα σου το προτείνουμε για να δεις ένα αλησμόνητο ηλιοβασίλεμα! Αν μείνεις στο Μέριχα, έχε στον νου σου ότι θα βρίσκεσαι κοντά σε δυο πολύ καλές παραλίες, τα Μαρτινάκια και την Επισκοπή. Για όλες τις υπόλοιπες όμως θα πρέπει ν’ ανέβεις στη Χώρα ή τη Δρυοπίδα. Παρ’ όλα αυτά οι αποστάσεις δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Μέριχας

Χώρα

Η Χώρα της Κύθνου είναι μια κούκλα και δεν ξεφεύγει επ’ ουδενί από το αιγαιοπελαγίτικο χρώμα! Θα την περπατήσεις πρωί -βράδυ, εξερευνώντας όλα τα στενά της και αναζητώντας όμορφες γωνιές για αξέχαστες φωτογραφικές στιγμές. Τα γραφικά πλακόστρωτα στενά και οι μικρές πλατείες, τα παραδοσιακά ολόλευκα σπίτια με τις χρωματιστές πόρτες και τα παράθυρα συνθέτουν ένα αναμφίβολα γοητευτικό σκηνικό.

Να επισκεφτείς το λαογραφικό μουσείο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της νεολαίας του νησιού και προσφορές των κατοίκων. Σε μια παραδοσιακή οικία στο κεντρικό σοκάκι της Χώρας θα συναντήσεις μια όμορφη συλλογή αντικειμένων και φορεσιών του περασμένου αιώνα. Λειτουργεί καθημερινά 7μ.μ. – 12μ.μ.

Μη χάσεις το εκκλησάκι του Αγ. Σάββα στη Xώρα. Κτίστηκε το 1613 σύμφωνα και με την επιγραφή που βρίσκεται στην είσοδο του ναού, αλλά και την επιβλητική εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου στο κέντρο του οικισμού.

Αναζήτησε το σοκάκι με τα ζωγραφιστά σπίτια που βρίσκεται κοντά στο Περιφερειακό Ιατρείο. Το σκηνικό είναι μοναδικό!

Δρυόπιδα

Πρόκειται για έναν ακόμη γραφικό οικισμό στη μέση του νησιού στον οποίο θα συναντήσεις τα ολόλευκα σπίτια με τη διαφορά ότι εδώ έχουν και κεραμοσκεπή. Με μακρά παράδοση στην κεραμική τέχνη η Δρυόπιδα κτίστηκε εκεί για να είναι αθέατη από τη θάλασσα και να προστατεύει κατά το παρελθόν τους κατοίκους της από τις επιθέσεις των πειρατών.

Ένα ιδιαίτερα αξιόλογο λαογραφικό μουσείο βρίσκεται σε μια παλιά διατηρητέα κατοικία. Εδώ ζωντανεύει η παράδοση της Κύθνου μέσα από παραδοσιακά, περίτεχνα αντικείμενα μεγάλης αξίας. Λειτουργεί καθημερινά 7μ.μ. – 12μ.μ.

Το σπήλαιο Καταφύκι είναι ίσως από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κύθνου. Αν και μεγάλο μέρος του παραμένει ακόμα και σήμερα ανεξερεύνητο, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Δαιδαλώδεις στοές που λαξεύτηκαν είτε από τη φύση είτε από τους κατοίκους του παλιότερα, λιγοστοί υπερήλικες σταλακτίτες και σταλαγμίτες συνθέτουν ένα σκηνικό που αξίζει να δεις. Καθημερινά 10:30 – 14:30 και 18:30 – 20:30.

Σπήλαιο Καταφύκι

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι τόσο στο σπήλαιο όσο και στο λαογραφικό μουσείο η ξενάγηση και η λειτουργία τους γίνεται από τα νέα παιδιά του χωριού τα οποία με τον τρόπο αυτό δείχνουν την αγάπη για τον τόπο τους!

Λουτρά

Ο οικισμός αυτός φιλοξενεί τις μοναδικές ιαματικές πηγές των Κυκλάδων! Δύο πηγές , η μια βρίσκεται μέσα στο υδροθεραπευτήριο (που είναι προς το παρόν κλειστό) και η άλλη μπροστά στην παραλία, αποτελούν πόλο έλξης για όσους ψάχνουν ανακούφιση από  ρευματικές, αρθριτικές και γυναικολογικές παθήσεις. Η θερμοκρασία της πηγής… 52 βαθμοί Κελσίου!

Λουτρά

Το ιστορικό κτίριο που βρίσκεται δίπλα στο παλιό “Ξενία” αποτέλεσε το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα από τα χρόνια του Όθωνα και της Αμαλίας και σχεδιάστηκε απ’ τον Ερνέστο Τσίλερ. Άλλωστε η παλαιότερη ονομασία της Κύθνου είναι “Θερμιά”, ενώ οι κάτοικοί του αποκαλούνταν “Θερμιώτες”.

Κανάλα

Η Παναγιά Κανάλα βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό και αποτελεί έναν σημαντικό χώρο προσκυνήματος στις Κυκλάδες. Η παράδοση λέει ότι η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε από ψαράδες και θεωρείται ως ένα από τα εξαιρετικά έργα της Κρητικής Σχολής. Εδώ θα συναντήσεις και το μοναδικό δασάκι με πεύκα που υπάρχει στο νησί.

Παραλίες

Κολώνα

Είναι η διασημότερη και ωραιότερη παραλία του νησιού στην οποία υπάρχουν δυο τρόποι να πας. Είτε με το καΐκι από τον Μέριχα είτε από έναν βατό χωματόδρομο από την παραλία Απόκρουση. Η λωρίδα άμμου που ενώνει την Κύθνο με το νησάκι του Αγ. Λουκά δημιουργεί ένα ιδιαίτερο τοπίο που δεν πρέπει να χάσεις. Για να δεις τη θέα από ψηλά, ανέβα στο εκκλησάκι και βγάλε εκπληκτικές φωτογραφίες! Στην παραλία λειτουργεί ένα αρκετά προσεγμένο beach bar – restaurant. Αν όμως θέλεις να τη βγάλεις οικονομικά, πάρε μαζί σου ομπρέλα και προμήθειες για να περάσεις μερικές ώρες ξεγνοιασιάς σ’ αυτή τη διάσημη παραλία. Tip: Αν έχει βοριά, επίλεξε να πας αλλού καθώς η αμμοβολή θα δυσκολέψει αρκετά την παραμονή σου εκεί.

Άλλες παραλίες

Οι καλύτερες παραλίες του νησιού είναι κατά τη γνώμη μας  η Επισκοπή, η Απόκρουση, τα Μαρτινάκια και η Μεγάλη Άμμος. Είναι πανέμορφες και με ψιλή άμμο! Είναι οργανωμένες με beach bar. Υπάρχει, όμως, άπλετος χώρος για την ομπρέλα και την πετσέτα σου αλλά και αλμυρίκια στα οποία μπορεί να προλάβεις και φυσική σκιά. Αυτές που μόλις σου αναφέραμε είναι εύκολα προσβάσιμες με το δικό σου όχημα μέσω ασφαλτοστρωμένου δικτύου. Σίγουρα υπάρχουν πολλές ακόμη που μπορείς να εξερευνήσεις. Μιλώντας όμως και με τους ντόπιους συνειδητοποιήσαμε ότι είτε η πρόσβαση είναι δύσκολη (χωματόδρομοι, στροφές κλπ), είτε βλέποντας φωτογραφίες στο Google θεωρήσαμε ότι δεν είναι καλύτερες από αυτές που σου αναφέραμε.

Μην ξεχάσεις

Καταδύσεις

Θα ήταν παράλειψη να φύγεις από το νησί χωρίς να θαυμάσεις τον μοναδικό βυθό. Ύφαλοι, σπηλιές, ναυάγια, κοράλλια και ξέρες σε προσκαλούν να τα εξερευνήσεις. Το καταδυτικό κέντρο στα Λουτρά  είναι το κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσεις τη γνωριμία σου μ’ αυτόν τον υποθαλάσσιο πλούτο. Αν πάλι το scuba diving σου φαίνεται λίγο extreme, πάρε τη μάσκα και τα βατραχοπέδιλά σου και ρώτα για τα σημεία που μπορείς να κάνεις snorkeling θαυμάζοντας τις ομορφιές του βυθού.

Τοπικά προϊόντα

Δε γίνεται να πας στην Κύθνο και να μη δοκιμάσεις τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα! Θα γλυκαθείς με τα περίφημα αμυγδαλωτά και το ντόπιο μέλι που περιέχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θυμάρι. Θα δοκιμάσεις κολόπι (σπανακόπιτα με ρύζι και κρεμμυδάκι), λουκάνικα, παξιμάδια, παστέλι, άσπρο τυρί τρίμμα ή κοπανιστή, κάπαρη, θερμιώτικη τυρόπιτα και το περίφημο “θερμιώτικο” κρασί. Ξεχωριστή αναφορά θα κάνουμε στο “σφουγγάτο”. Είναι ένα είδος τυροκροκέτας και παρασκευάζεται με μαλακό ντόπιο τυρί. Δε θα φύγεις απ’ το νησί αν δε γευτείς το ντόπιο χοιρινό κρέας, τα μαριναρισμένα λιαστά ψάρια και τη στραπατσάδα με κολοκυθάκια.

Φαγητό – Διασκέδαση

Παρά το μικρό του μέγεθος το νησί διαθέτει αρκετά καλές προτάσεις για ποτό και φαγητό! Στη Χώρα δυο gourmet εστιατόρια είναι η Γιαγιά Κούκου και η Μαργιώρα. Κρεατικά θα βρεις στο Στέκι του Νταίζη και εξαιρετικό σουβλάκι στη Μακριά Γαϊδούρα. Πρωινό, πίτες, γλυκά και σπιτικό παγωτό θα βρεις στο Τραταμέντο και για κοκτέιλ θα πας στο Κράκεν ή το Five Keys. Στον Μέριχα για brunch θα πας στο Mirra και για μαγειρευτά στην Αυλή της Χαράς / Φερμίνα tradisionale cucineria. Στη Δρυοπίδα σου προτείνουμε το εστιατόριο Χάρτινο Καράβι και το ψητοπωλείο Σουβλάκι ή Καλαμάκι.

Διαμονή

Για τη διαμονή μας επιλέξαμε τη Χώρα έτσι ώστε να βρισκόμαστε σε καλή απόσταση απ’ όλες τις παραλίες αλλά και για τις επιλογές που προσφέρει. Μια πολύ καλή επιλογή λοιπόν είναι αυτή.

Closing

Η Κύθνος χωρίς να έχει παρασυρθεί ακόμα απ’ τη λαίλαπα του υπερτουρισμού παραμένει απλή, ανεπιτήδευτη και φιλόξενη. Το outsider των Κυκλάδων σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή με το πολύ όμορφο vibe που θα σε κάνει να νιώσεις κάτι από παλιές ανέμελες παιδικές διακοπές. Η απλότητα και η φιλοξενία των Κυκλάδων παλιότερων δεκαετιών παραμένει ζωντανή μέσα από τους ανθρώπους, την αρχιτεκτονική, την ιστορία και τον πολιτισμό ενός πανέμορφου νησιού που διατηρείται ακόμη αναλλοίωτο στον χρόνο!