Με πάνω από 7.000 χρόνια ιστορίας, η Μάλτα είναι ένας εξαιρετικός προορισμός διακοπών για κάθε λάτρη της ιστορίας που θέλει παράλληλα να συνδυάσει αξιοθέατα και παραλίες! Με ναούς που σε ταξιδεύουν στους προϊστορικούς χρόνους, με μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με εκπληκτικές μεσαιωνικές οχυρώσεις, υπάρχει πάντα κάτι για να εξερευνήσεις σε αυτό το μεσογειακό κόσμημα!

Αυτό το λιλιπούτειο νησιωτικό κράτος γνώρισε διάφορους κατακτητές στο πέρασμα των αιώνων. Καρχηδόνιοι, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Άραβες, Νορμανδοί άφησαν το στίγμα τους στο αρχιπέλαγος των επτά νησιών. Αναμφίβολα εκείνοι όμως που καθόρισαν την πορεία της Μάλτας από το 1530 και ύστερα ήταν οι Ιωαννίτες Ιππότες οι οποίοι όταν εκδιώχθηκαν από τη Ρόδο, εγκαταστάθηκαν στη Μάλτα οχυρώνοντας το νησί και απωθώντας τους Οθωμανούς. Από το 1800 και μετά η Μάλτα πέρασε στην τότε Βρετανική αυτοκρατορία μέχρι το 1964 που ανεξαρτητοποιήθηκε.

Η Μάλτα, λοιπόν, έμελλε να είναι ο πρώτος προορισμός του εξωτερικού που θα επισκεπτόμασταν στη μετά καραντίνας εποχή και μάλιστα με τον μικρούλη μας! Ήρθε η ώρα και για εκείνον να κάνει το πρώτο του αεροπορικό ταξίδι εκτός Ελλάδας, να γεμίσει με ερεθίσματα και εικόνες και να βιώσει την αγάπη τον γονιών του για ταξίδια και περιπέτειες!

Blue Grotto
Πώς θα μετακινηθείς

Ο καλύτερος τρόπος για να γυρίσεις το νησί είναι να νοικιάσεις αυτοκίνητο. Παρά το γεγονός ότι στον χάρτη μπορεί να μη σου φαίνεται μεγάλο, οι αποστάσεις είναι σημαντικές και τα αξιοθέατα είναι διάσπαρτα γύρω από αυτό. Μη σε φοβίζει το γεγονός ότι οδηγούν όπως οι Άγγλοι (δεξιοτίμονα αυτοκίνητα). Νοίκιασε ένα με αυτόματο κιβώτιο για να μην ασχολείσαι με τις αλλαγές ταχυτήτων και σε λίγη ώρα θα έχεις προσαρμοστεί. Πρόβλημα με τη στάθμευση δεν αντιμετωπίσαμε πουθενά. Ακόμα κι όταν δεν υπήρχε δωρεάν πάρκινγκ, τα φυλασσόμενα κινούνταν σε πολύ λογικές τιμές.  Αν πάλι δε σου αρέσει η επιλογή του να νοικιάσεις αυτοκίνητο, το δίκτυο των λεωφορείων είναι αρκετά καλό και σε πηγαίνει παντού. Θα χρειαστεί να έχεις υπομονή όμως.

Πού να μείνεις

Εδώ υπάρχουν αρκετές επιλογές. Αν πας χειμώνα ή περίοδο εκτός καλοκαιριού, η πρωτεύουσα Valletta και οι περιοχές γύρω από αυτή (Sliema, Gżira) φαντάζουν ως οι πιο προφανείς επιλογές. Αν σ’ ενδιαφέρει να συνδυάσεις και τη νυχτερινή διασκέδαση, μείνε στο San Ġiljan. Αν όμως πας καλοκαίρι και θέλεις να βάλεις στο πρόγραμμά σου επίσκεψη σε παραλίες αλλά και να επισκεφτείς τα νησιά Gozo και Comino, τότε η καλύτερη λύση είναι να μείνεις στο βόρειο τμήμα του νησιού. Εμείς μείναμε στην πόλη Mellieħa η οποία είναι αρκετά γραφική και ήσυχη (ό,τι πρέπει για οικογένειες) και στο Pergola Hotel and Spa από το οποίο μείναμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Οι καλύτερες παραλίες βρίσκονται σε απόσταση το πολύ 10 λεπτών από τη Mellieħa.

Pergola Hotel & Spa
Τι να δεις

Στη Μάλτα υπάρχουν πάρα πολλά για να δεις και να κάνεις. Στην εκτενή αναζήτησή μας πριν μεταβούμε εκεί μάς έκανε πραγματικά μεγάλη εντύπωση η πληθώρα μουσείων, αξιοθέατων και δραστηριοτήτων. Με την πολύτιμη βοήθεια λοιπόν του εξαιρετικού Visit Malta τα βάλαμε σε σειρά και σου τα παρουσιάζουμε ομαδοποιημένα έτσι ώστε να πας προετοιμασμένος-η. Τελικά, οι πέντε ημέρες που μείναμε μάς φάνηκαν πολύ λίγες και σου προτείνουμε όταν θα πας να έχεις στη διάθεσή σου μια πλήρη εβδομάδα!

Valletta

Εδώ θα διαθέσεις σίγουρα μια ολόκληρη μέρα. Η πρωτεύουσα Βαλέτα, η πόλη του φρουρίου, πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της, τον Μεγάλο Μάγιστρο  Jean Parisot de la Valette. Ξεκίνησε να κτίζεται το 1566 με εντυπωσιακούς προμαχώνες, πολυάριθμα φρούρια και τον καθεδρικό ναό και ολοκληρώθηκε στο εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα των 15 ετών. Η αρχιτεκτονική της χαρακτηρίζεται από ρυθμούς μπαρόκ, αναγεννησιακούς και νεοκλασσικούς, ενώ αναγνωρίστηκε επίσημα ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Περπατώντας στη Βαλέτα θα συναντήσεις έναν ενδιαφέροντα ιστορικό χώρο σε κάθε γωνιά: μεσαιωνικές επαύλεις, αναθηματικά αγάλματα, κόγχες, σιντριβάνια και οικόσημα πάνω σε στηθαία και πόρτες. Είναι τέτοια η λάμψη της που κατά το παρελθόν οι ευγενείς της Ευρώπης την αποκαλούσαν Superbissima — ‘Λαμπρότατη’. Πλέον τα στενά δρομάκια της είναι γεμάτα μικροσκοπικά γραφικά καταστήματα και καφετέριες, οίκους μόδας, κοσμημάτων κ.α.

St John’s Co-Cathedral

Χτισμένος το 1572 για τον εκκλησιασμό των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή πολιτιστικά αξιοθέατα της Μάλτας. Ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται εδώ. Ο «Αποκεφαλισμός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή» του Καραβάτζιο όπως και ο «Άγιος Ιερώνυμος» του ιδίου. Το δάπεδο του ναού κοσμούν επιτύμβιες πλάκες κάτω από τις οποίες είναι θαμμένοι διάσημοι ιππότες.

Το μουσείο του ναού φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή από ξυλόγλυπτα και χαλκογραφίες της Αναγέννησης, καθώς και λιθογραφίες του Γερμανού καλλιτέχνη Άλμπρεχτ Ντύρερ. Εδώ υπάρχουν επίσης νομίσματα, ασημικά, θρησκευτικά άμφια ακόμη και αιγυπτιακά φυλαχτά.

Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου

Χρονολογείται από το 16ο αιώνα και αποτελούσε κάποτε κατοικία των Μεγάλων Μαγίστρων των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Σήμερα στεγάζει το κοινοβούλιο αλλά και την επίσημη κατοικία του Προέδρου. Σ το Οπλοστάσιο μπορεί κανείς να θαυμάσει περισσότερες από 5.000 επίσημες στολές και πανοπλίες της περιόδου 16ου-18ου αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ασπίδα του ιδρυτή της Jean Parisot de la Valette (1494-1568) και οι ταπισερί του 17ου αιώνα.

Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου

Μουσείο Ιωαννιτών Ιπποτών– Συνεδριακό κέντρο Μεσογείου – Malta Experience

Το Μουσείο των Ιωαννιτών Ιπποτών  βρίσκεται εντός του Συνεδριακού Κέντρου της Μεσογείου και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον.  Στον χώρο αυτό μεταφέρεσαι νοερά στις σταυροφορίες, τη Μεγάλη Πολιορκία του 1565 και μαθαίνεις πώς ήταν η ζωή στους χρόνους των Ιπποτών. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του μουσείου είναι το θεραπευτήριο των Ιπποτών! Αυτό το ιστορικό αναρρωτήριο μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 500 ασθενείς και θεωρήθηκε κάποτε ως ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία στον κόσμο.

Το Μουσείο βρίσκεται μέσα στο Μεσογειακό Συνεδριακό Κέντρο, ένα κτίριο του 16ου αιώνα το οποίο αποτελεί αποτελεί τη ναυαρχίδα των συνεδριακών χώρων στο νησί. Εδώ βρίσκεται και το Malta Experience, μια ημίωρη οπτικοακουστική ταινία που αφηγείται την ιστορία των 7000 ετών των νησιών.

Upper Barrakka Gardens

Με ανεμπόδιστη θέα στο μεγάλο λιμάνι, μια επίσκεψη εδώ κρίνεται απαραίτητη! Αυτοί οι κήποι χρονολογούνται από το 1661 κι απέναντι μπορείς να θαυμάσεις τις 3 πόλεις (Birgu ή Vittoriosa, τη Senglea και την Cospicua. Αν έρθεις την κατάλληλη στιγμή (12 το μεσημέρι και 4 το απόγευμα), θα παρακολουθήσεις τους καθιερωμένους κανονιοβολισμούς οι οποίοι γίνονταν παλιότερα προς τιμή των πλοίων που έφταναν στο λιμάνι. Κατόπιν κατέβα με  το ασανσέρ στη στάση “Lascaris” απ’ όπου θα πάρεις μια παραδοσιακή μαλτέζικη γόνδολα (dgħajsa) για να μεταβείς στην Birgu (υπάρχει και η επιλογή του ferry boat).

Birgu

H Birgu ή Vittoriosa είναι μια εκ των λεγόμενων “τριών πόλεων” και η οχύρωσή της την καθιστούσε στρατηγικού χαρακτήρα στο πέρασμα των αιώνων. Είναι πανέμορφη και αξίζει να την περπατήσεις θαυμάζοντας τα ιστορικά της κτήρια τα οποία ανακαινίζονται συνεχώς. Τα γραφικά στενά της προσφέρουν σκιά και ηρεμία τις πρωινές ώρες ενώ το απογευματάκι η προκυμαία γεμίζει από κόσμο που απολαμβάνει το ποτό του στα μπαρ με θέα τα πολυάριθμα σκάφη της μαρίνας. Στα αξιοθέατα του Birgu είναι το φρούριο του Αγίου Αγγέλου (Fort St Angelo) και το ενδιαφέρον Ναυτικό Μουσείο.

Birgu

Επιστρέφοντας στη Βαλέτα παρατηρεί κανείς ότι όταν αρχίζει και σουρουπώνει η πόλη αδειάζει και οι ρυθμοί γίνονται πιο χαλαροί. Αυτό όμως της προσδίδει μια άλλη ξεχωριστή ομορφιά. Ο κόσμος μεταφέρεται στα σκαλιά της οδού Santa Lucia για φαγητό ή απεριτίφ και στην προκυμαία της Βαλέτα όπου αράζουν τεράστια κρουαζιερόπλοια με χιλιάδες φώτα αναμμένα.

Νότιο τμήμα της Μάλτας

Marsaxlokk

Το Marsaxlokk είναι ένα παραδοσιακό ψαροχώρι στη νοτιοανατολική Μάλτα και αποτελεί αγαπημένο προορισμό των ντόπιων για εξόρμηση τα Σαββατοκύριακα  όπου λειτουργούν υπαίθριες αγορές. Εκεί θα συναντήσεις τις παραδοσιακές βάρκες “luzzu”, βαμμένες σε έντονα χρώματα. Πάνω τους έχουν ζωγραφισμένα ή λαξευμένα τα μάτια του Όσιρις, ένα σύμβολο που φέρεται να έφεραν στη Μάλτα οι Φοίνικες. Ο Όσιρις ήταν θεός των αρχαίων Αιγυπτίων και οι ψαράδες πίστευαν ότι θα τους βοηθούσε να μην κινδυνεύουν στη θάλασσα.

St. Peter’s Pool

Σε κοντινή απόσταση από το Μάρσασλοκκ βρίσκεται μία από τις πιο όμορφες φυσικές πισίνες στη Μάλτα. Η παράδοση λέει ότι εδώ ναυάγησε το πλοίο του Αποστόλου Παύλου το 60 μ.Χ. Πήγαινε νωρίς για να αποφύγεις τον ήλιο και την έντονη ζέστη (σκιά δεν υπάρχει ούτε για δείγμα) και κάνε snorkeling, ηλιοθεραπεία και βουτιές από τα βράχια.

Blue Grotto

Είναι αναμφίβολα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της Μάλτας με εκατοντάδες τουριστών να το επισκέπτονται καθημερινά. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, το επίμονο χτύπημα των κυμάτων στο σκληρό βράχο είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεράστιου αψιδωτού σπηλαίου, καθώς και αρκετών γειτονικών σπηλαίων. Το φως του ήλιου και το γαλάζιο του ουρανού αντανακλούνται στον βραχώδη βυθό κάτω από τις σπηλιές με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πανέμορφο βαθύ μπλε στην επιφάνεια του νερού. Υπάρχουν δυο τρόποι να δεις τη «Μπλε Σπηλιά». Ο πρώτος να αφήσεις το αυτοκίνητο στο παρκινγκ του δρόμου και να κατέβεις μερικά σκαλοπάτια που θα σε φέρουν απέναντι από τη σπηλιά και ο δεύτερος να πας μέχρι το μικρό λιμανάκι, Wied iż-Żurrieq και να πάρεις το βαρκάκι που με ένα μικρό αντίτιμο σε πηγαίνει να δεις τις σπηλιές από τη θάλασσα.

Blue Grotto

Haġar Qim και Mnajdra Temples

Μεγαλιθικούς ναούς δε συναντάς εύκολα. Στη Μάλτα, όμως, υπάρχουν μερικοί που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς. Αυτοί οι δυο θεωρούμε ότι είναι οι πιο εντυπωσιακοί από τους 7 του νησιού και βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Πρόκειται για δυο χώρους θρησκευτικής λατρείας με ιστορία πάνω από πέντε χιλιάδες χρόνια, πριν ακόμα και από τις πυραμίδες της Γκίζας! Εντυπωσιακή λεπτομέρεια: Κατά την εαρινή και τη φθινοπωρινή ισημερία το φως περνά μέσα από την πόρτα του νότιου ναού της Mnajdra! Το 1992 η UNESCO αναγνώρισε το συγκρότημα Mnajdra και το  Haġar Qim ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η κατασκευή που προστέθηκε πριν λίγα χρόνια για την προστασία των ναών προσφέρει άπλετη σκιά και κάνει το μέρος κατάλληλο για επίσκεψη ακόμα και με υψηλές θερμοκρασίες.

Mdina

Η Μντίνα ή αλλιώς η «Σιωπηλή Πόλη» ήταν η πρώην πρωτεύουσα της Μάλτας και είναι ίσως η αγαπημένη μας πόλη στο νησί. Με στενά λιθόστρωτα δρομάκια τυλιγμένα σε έναν αέρα μυστηρίου, η Mdina σε αρπάζει από το παρόν και σε μεταφέρει πίσω στον χρόνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλά από τα γυρίσματα της γνωστής σειράς “Game of Thrones” έγιναν εδώ.

Περπατώντας την ανακαλύπτεις ένα εξαιρετικό μείγμα μπαρόκ και μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, καλοδιατηρημένες εκκλησίες, μεγαλοπρεπή παλάτια και οχυρά τείχη που μετατρέπουν αυτή τη σιωπηλή πόλη σε υπαίθριο μουσείο. Μόνο 250 κάτοικοι ζουν εντός της στην οποία απαγορεύονται τα τροχοφόρα. Γι’ αυτό ίσως να λέγεται «Σιωπηλή Πόλη».

Η Mdina πραγματικά διεγείρει τη φαντασία του επισκέπτη μεταφέροντάς τον σε μια εποχή κομψότητας και διαχρονικής ομορφιάς! Αξίζει να δεις κατά την περιήγησή σου τον Καθεδρικό, τις παλιές φυλακές, το Palazzο Vilhena (οικία του Μεγάλου Μαγίστρου της Mdina) και την είσοδο της πόλης σχεδιασμένη σε μπαρόκ ρυθμό.

StPauls Catacombs

Στην Mdina έζησε για ένα διάστημα και ο Απόστολος Παύλος όταν το πλοίο του ναυάγησε στις ακτές της Μάλτας το 60 μ.Χ. Το όνομά του δόθηκε στις κατακόμβες που βρέθηκαν στις παρυφές της πόλης, όταν η ταφή απαγορευόταν στο κέντρο της Melite (Mdina όπως είναι γνωστή σήμερα). Εκεί θα δεις ένα δίκτυο υπόγειων νεκροταφείων, που είναι μακράν τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά από οποιονδήποτε χώρο ταφής που βρέθηκε στη Μάλτα.

St. Paul’s Catacombs
Βόρειο τμήμα της Μάλτας

Popeye village

Το χωριό του Ποπάυ είναι ένα μικρό θεματικό πάρκο 3 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Mellieħa. Κατασκευάστηκε ως κινηματογραφικό σετ για την παραγωγή του μιούζικαλ “Popeye” του 1980 σε παραγωγή της Paramount Pictures και της Walt Disney Productions με πρωταγωνιστές τους Robin Williams και Shelley Duvall. Πλέον είναι ανοιχτό για το κοινό ως υπαίθριο μουσείο και παραθαλάσσιο θέρετρο. Αν το επισκεφτείτε, πάρτε μαζί σας μαγιό καθώς υπάρχουν διάφορα φουσκωτά παιχνίδια για ατέλειωτες ώρες διασκέδασης, ενώ τα χρώματα στον κόλπο Anchor bay είναι εκπληκτικά!

Mellieħa

Μια όμορφη κωμόπολη η οποία έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο λόγω των παραλιών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από αυτή. Στο υψηλότερο σημείο θα θαυμάσεις τους δυο ρωμαιοκαθολικούς ναούς που βρίσκονται σε μικρή απόσταση ο ένας απ’ τον άλλο με θέα τον φυσικό κόλπο της  Għadira Bay. Στη μικρή πλατεία θα βρεις όμορφα καφέ και εστιατόρια ενώ οι πινακίδες θα σε οδηγήσουν στα καταφύγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου  όπου μέσω μιας σύντομης ξενάγησης βλέπει κανείς τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Μαλτέζοι την περίοδο εκείνη.

Με αφετηρία τη Mellieħa μπορείς μέσα σε λίγα λεπτά να βρεθείς στον πύργο της Αγίας Αγαθής (ή κόκκινο πύργο), ένα φρούριο που χρησιμοποιούνταν ως πρώτη γραμμή άμυνας από τους Ιωαννίτες Ιππότες και το ενδιαφέρον Εθνικό Ενυδρείο της Μάλτας στον οικισμό Bugibba.

Παραλίες

Αν κάποιος σας είπε ότι οι παραλίες της Μάλτας δεν αξίζουν, μάλλον δεν έψαξε πολύ! Οι καλύτερες βρίσκονται εδώ στο βόρειο τμήμα και κεντρίζουν το ενδιαφέρον των τουριστών με την ψιλή άμμο και τα καταγάλανα νερά. Οι ωραιότερες κατά τη γνώμη μας είναι η Golden bay, η Għajn Tuffieħa (εκεί θα βρεις και σχολή για σερφ) , η Paradise bay και η Little Armier bay. Έχε κατά νου ότι καθώς η Μάλτα βρίσκεται στο κέντρο της Μεσογείου επηρεάζεται πολύ από τους ανέμους οπότε μην απορήσεις αν συναντήσεις κύμα σε κάποιες ακτές. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη μεταφορά φυκιών ή και μεδουσών. Για τον λόγο αυτό, απόφυγε τον Αύγουστο που τέτοια φαινόμενα είναι πιο συχνά.

Μη φεύγεις όμως! Στο άρθρο αυτό θα διαβάσεις έναν πλήρη οδηγό για το Gozo, το Blue lagoon, τι αξίζει να γευτείς στη Μάλτα αλλά και κάποια tip για τη διαμονή σου εκεί.