Είναι σχεδόν αδιαπραγμάτευτο! Καλοκαίρι χωρίς Κυκλάδες δε γίνεται! Αν δε μαζέψεις εικόνες από ολόλευκα σπίτια, μπλε τρούλους, ηλιοβασιλέματα και ροζ βουκαμβίλλιες, είναι σαν να μην το έζησες. Κι όσες φορές κι αν πας στα όμορφα νησιά μας, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν τα χορταίνεις! Φέτος και για τους λόγους που θα σου εξηγήσουμε παρακάτω, συνειδητή επιλογή για εμάς υπήρξε η  Ίος!

Στο άκουσμα Ίος το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σου είναι εκείνες οι διακοπές που πήγες πριν αρκετό καιρό ως φοιτητής, όταν το μόνο πράγμα που σ’ ενδιέφερε ήταν να διασκεδάσεις δίχως τελειωμό! Το νησί είχε (και ίσως να έχει ακόμα) κολλημένη την ταμπέλα του πάρτι οπότε ήταν σχεδόν αναπόφευκτο. Τα χρόνια πέρασαν, έκανες οικογένεια ή έχεις τη σχέση σου ή μπορεί κι όχι και επιθυμείς να πας κάπου που να περάσεις ανέμελα και να αναζωογονηθείς.

Ε λοιπόν η Ίος έχει αλλάξει πια και είναι αυτό που ψάχνεις για το καλοκαίρι! Το νησί έχει υπέροχες παραλίες, όχι πολλές αλλά αρκετά μεγάλες για να μη νιώσεις ότι συνωστίζεσαι, μια πανέμορφη κυκλαδίτικη Χώρα, απίθανα ηλιοβασιλέματα, ταβερνάκια με καλό φαγητό και ένα ανάλαφρο vibe. Χρειάζεσαι κάτι άλλο για να πειστείς;

Ήξερες ότι…

Η Ίος ή Νιος, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, ήταν η γενέτειρά της μητέρας του Ομήρου αλλά και σύμφωνα με την αρχαία παράδοση ο τόπος ταφής του μεγάλου επικού ποιητή. Το όνομά του το νησί το πήρε από το Ία, που στα αρχαία σημαίνει, λουλούδι καθώς πιστεύεται ότι το νησί ήταν γεμάτο άνθη!

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Ίος ήταν γνωστή και ως «Μικρή Μάλτα», λόγω του φυσικού της λιμανιού, που προσέφερε πλήρη προστασία από τους ανέμους.

Τα πεζοπορικά μονοπάτια και οι ξερολιθικές κατασκευές, που βρίσκονται παντού στο νησί, έχουν εγγραφεί στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Θα τα βρεις όλα μαζεμένα εδώ.

Άλλη μια ιστορία που θ’ ακούσεις στην Ίο είναι για τους χίπις και την ιδιαίτερη παρουσία τους στο νησί. Τη δεκαετία του ’60 η εκδίωξή τους από τα Μάταλα της Κρήτης τους έφερε στην παραλία του Μυλοπότα, όπου έφτιαξαν τις δικές τους καλύβες δίνοντας έναν ιδιαίτερο τόνο στην περιοχή.

Τι να δεις

Τους ανεμόμυλους! Η παράδοση λέει ότι κάποτε στο νησί λειτουργούσαν περίπου 200 ανεμόμυλοι! Σήμερα σώζονται στη Χώρα δώδεκα από αυτούς και δε γίνεται να τους προσπεράσεις.

Ανεμόμυλοι

Την όμορφη Χώρα! Έχει ανακηρυχτεί παραδοσιακός οικισμός και δε θα χορταίνεις να τον εξερευνάς. Γραφικά σοκάκια, στεγασμένα στενά (τα λεγόμενα στιγάδια), μπλε παράθυρα και όμορφες γωνιές που κρύβουν καλαίσθητα καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια.

Στιγάδια

Στη Χώρα δεν πρέπει να χάσεις:

– Τον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η μητρόπολη του νησιού, στην κεντρική πλατεία της χώρας, στα χρώματα του Αιγαίου και των Κυκλάδων, λευκό και γαλάζιο. Δίπλα του βρίσκεται και το κουκλίστικο εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης, όπου μετά από ανασκαφή βρέθηκαν βυζαντινά θεμέλια και αντικείμενα από την αρχαιότητα.

Ο Καθεδρικός και το εκκλησάκι της Αγ. Αικατερίνης

– Εκεί βρίσκεται και η παλιά είσοδος (πόρτα, στην αρχαιότητα εκεί βρισκόταν η αρχαία αγορά) και λίγο πιο κάτω τα χαλάσματα της Φραγκοκλησιάς (ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα).

Φραγκοκλησιά

– Αναζήτησε το αρχαιολογικό και το λαογραφικό μουσείο, όπως και την έκθεση φωτογραφίας “A journey to Ios” του Γερμανού φωτογράφου Κρίστιαν Ντίνερ με πορτρέτα ανθρώπων του τόπου και στιγμιότυπα από τη δεκαετία του 1960.

A journey to Ios

– Το θέατρο “Οδυσσέας Ελύτης” χωρητικότητας 1100 θεατών με ντόπιο μάρμαρο και πέτρα, θέα προς Αιγαίο και προσανατολισμό που προστατεύει απ’ το μελτέμι. Είναι κτισμένο στα πρότυπα των αρχαιοελληνικών θεάτρων και φιλοξενεί σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Θέατρο “Οδυσσέας Ελύτης

Εκτός της Χώρας:

Μόλις το πλοίο προσεγγίσει τον όμορφο οικισμό του λιμανιού, θα παρατηρήσεις μια ολόλευκη εκκλησία που μοιάζει με την οικοδέσποινα του νησιού. Η Αγία Αικατερίνη στέκει αγέρωχη σαν φάρος και σε καλωσορίζει στο νησί.

Αγία Αικατερίνη

Στον λόφο του Σκάρκου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι και τη Χώρα, έχει εντοπιστεί ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς του Κυκλαδικού πολιτισμού. Ο οικισμός έχει χρονολογηθεί στην πρωτοκυκλαδική περίοδο δηλαδή περίπου 2.700 με 2.300 π.Χ.. Είναι κτισμένος έτσι ώστε να μη γίνεται αντιληπτός απ’ τη θάλασσα και έχει περίκεντρη οργάνωση. Η πρόσβαση γίνεται μέσω χωματόδρομου και καλό είναι να πας νωρίς καθώς δεν υπάρχει σκιά.

Σκάρκος

Αν σου αρέσει η εξερεύνηση, σε απόσταση μισής ώρας από τη Χώρα βρίσκονται τα ερείπια ενός ελληνιστικού πύργου, όπου οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι βρίσκεται ο τάφος του Ομήρου. Επίσης στην περιοχή του Παλαιοκάστρου βρίσκονται ερείπια βυζαντινού κάστρου, το οποίο κατασκευάστηκε για την επιτήρηση των θαλάσσιων οδών και την προστασία από τους πειρατές.

Παραλίες

 Αμμώδεις, κοσμοπολίτικες, ερημικές, με νερά να τα πιείς στο ποτήρι, οι παραλίες της Ίου θα σε κάνουν να περάσεις αξέχαστες στιγμές! Τις αναφέρουμε με τη σειρά που μας άρεσαν περισσότερο.

Μαγγανάρι

Πρόκειται κατά τη γνώμη μας για την καλύτερη παραλία του νησιού με τρεις κόλπους, χρυσαφένια αμμουδιά και γαλαζοπράσινα διαυγή ρηχά νερά. Οι κόλποι δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο με συναρπαστικό βυθό και θέα την ανυπέρβλητη Σαντορίνη. Η παραλία είναι οργανωμένη αλλά έχει αρκετά σημεία που μπορείς να στήσεις τη δική σου ομπρέλα. Προτίμησε τον μεγάλο κόλπο και μην ξεχάσεις μάσκα για να απολαύσεις τα εξωτικά χρώματα του βυθού!

Μυλοπότας

Η διάσημη παραλία της Ίου, γνωστή για τα πάρτι και τη νεανική ατμόσφαιρα. Βρίσκεται κοντά στη Χώρα και γι’ αυτό την προτιμούν πολλοί. Υπάρχουν όμως και σημεία που μπορείς να απομονωθείς. Επειδή σε κάποια σημεία υπάρχει μια πλάκα κατά την είσοδο στο νερό, προτίμησε τα τμήματα γύρω απ’ το beach bar Free, δίπλα απ’ το Far Out και το Salt. Φρόντισε να πας όταν δεν έχει πολύ αέρα γιατί η αμμοβολή είναι ενοχλητική.

Κουμπάρα. Ιδιαίτερο τοπίο με τη δίδυμη παραλία ιδανική για μπάνιο το ηλιοβασίλεμα. Έχει άμμο στο κέντρο αλλά και κάποια σημεία με πέτρα δεξιά και αριστερά που καλό είναι να αποφύγεις. Δεν είναι προστατευμένη απ’ τον βοριά, οπότε προτίμησέ την όταν δε φυσάει.

Κουμπάρα

Γιαλός

Μπορεί να βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν είναι καθαρή. Για μια γρήγορη βουτιά κοντά στη Χώρα είναι ό, τι πρέπει. Κάθισε προς το κέντρο της γιατί νότια έχει σημεία με φύκια και πέτρα.

Γιαλός

Τζαμαρία

Όταν φυσάει έντονα, εκεί είναι σαν βρίσκεσαι σε πισίνα. Αφήνεις το αυτοκίνητο στον δρόμο, κατεβαίνεις λίγα σκαλάκια και απολαμβάνεις. Προσοχή στις πέτρες που θα βρεις διάσπαρτες στην παραλία.

Αγ. Θεοδότη – Ψάθη

Δύο χρυσές αμμουδιές για να κάνεις τις βουτιές σου μακριά απ’ την πολυκοσμία. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου, ενώ υπάρχει και στις δυο ταβέρνα και beach bar. Δε συστήνονται όταν φυσάει βοριάς, καθώς η είσοδος στη θάλασσα είναι δύσκολη, λόγω μεγάλων γλιστερών βράχων. Ρώτησε μόλις φτάσεις στην παραλία για τα σημεία που έχουν πρόσβαση με άμμο στο νερό.

Αγ. Θεοδότη

Πού να δεις το καλύτερο ηλιοβασίλεμα

Ο προσανατολισμός του νησιού και η μορφολογία του εδάφους προσφέρουν μερικά από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο! Τα τρία καλύτερα σημεία για να δεις δωρεάν τον ήλιο να δύει χαρίζοντας σου εκπληκτικά κλικ είναι:

1) Στον αύλειο χώρο του υπό ανέγερση Μουσείου Γαΐτη – Σιμώσι. Στο πλάνο σου θα έχεις και τη Χώρα ενώ θα είσαι σχεδόν μόνος-η σου.

Μουσείο Γαΐτη – Σιμώσι

2) Στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Εκπληκτική θέα με τον ήλιο να “βουτάει” στη θάλασσα.

Εκκλησάκι Αγίων Αναργύρων

3) Στο παρεκκλήσι του Αγ. Νικολάου, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της Χώρας πάνω απ’ την πανέμορφη Παναγιά Γκρεμνιώτισσα. Είναι το πιο γνωστό spot και θα συναντήσεις αρκετό κόσμο.

Παρεκκλήσι του Αγ. Νικολάου

Αν θέλεις να συνοδεύσεις τις εικόνες αυτές με ένα ποτό, τότε σου προτείνουμε το Alma Sunset bar, το Ios club ή το Garden of Ios. Θα χρειαστεί να έχεις κάνει νωρίτερα κράτηση καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη, ιδιαίτερα κατά τη high season.

Γαστρονομία

Όπως κάθε τόπος, έτσι και η Ίος έχει τη δική της τοπική κουζίνα και προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσεις. Τα διάσημα νιώτικα τυριά (σκοτύρι-ξινό κατσικίσιο-ξινή μυζήθρα κ.α), οι ελιές (θα συναντήσεις πάμπολλα ελαιόδεντρα στον Επάνω Κάμπο), κάπαρη, άνυδρα πεπόνια και καρπούζια. Δοκίμασε τσιμέτια (κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι), καρπουζόπιτα, ρεβιθάδα, καλτσούνια και παστέλια.

Για μια γευσιγνωσία τυριών κλείσε μια επίσκεψη στο παραδοσιακό τυροκομείο Διασέλι στον δρόμο για το Μαγγανάρι. Στη Χώρα μαμαδίσια μαγειρευτά θα βρεις στο Mageirio στο γήπεδο μπάσκετ (έχει και delivery), ενώ ο φούρνος Ios bakery έχει ό, τι ψωμί και γλυκό θελήσεις. Για brunch  θα πας στο Cantina del Mar. Στο πολύχρωμο Καφενείο η Νιός έχει κάτι να τσιμπήσεις όλες τις ώρες και τα βράδια διοργανώνονται ρεμπέτικες βραδιές.  Στο Κατώγι έχει καλό φαγητό και ένα ωραίο και ιδιαίτερο μποέμ σκηνικό (θέλει κράτηση, τηλέφωνο συνήθως δε σηκώνουν, όποτε πέρνα να κλείσεις από εκεί). Τοπικές παραδοσιακές γεύσεις θα βρεις στο Κουτούκι του Σαΐνη και το The Nest. Για κοκτέιλ θα πας στο Βάλσαμο, το Stairs και το Click, όμως θα συναντήσεις τόσα πολλά μπαράκια που δε θα ξέρεις που να πρωτοδιαλέξεις!

Καφενείο η Νιός

Στο λιμάνι ξεχωρίζει το Ithaca για γκουρμε φαγητό και το Da Luigi αν θέλεις θεϊκή πίτσα σε ξυλόφουρνο. Στον Επάνω Κάμπο είναι ξακουστή η χασαποταβέρνα το Βιλαέτι, στην Κουμπάρα ο Πολύδωρος και πάνω στο κύμα για ψαρικά το Koubara Seafood. Στο Μυλοπότα για φαγητό θα καθίσεις στο Salt και για θαλασσινά στο Δελφίνι.

Closing

Αναμφίβολα η Ίος είναι γεμάτη αντιθέσεις! Απ’ τη μια η ξέφρενη νυχτερινή ζωή και η διασκέδαση μέχρι τελικής πτώσης κι απ’ την άλλη η εκκωφαντική ηρεμία και η νησιώτικη απλότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παραλίες με μουσική και πάρτι δίχως τελειωμό και ερημικοί παράδεισοι με αρμυρίκια και γαλαζοπράσινα νερά. Νέοι κάθε ηλικίας με διάθεση για περιπέτεια και singles, ζευγάρια ή οικογένειες που αναζητούν τη γαλήνη. Στην Ίο μπορείς να τα συναντήσεις όλα αυτά ακόμα και σε απόσταση μερικών μέτρων! Το νησί είναι μεν μικρό, αλλά έχει χώρο για όλους και πραγματικά ό, τι ψάχνει κανείς θα το βρει…

Στην Ίο ταξιδέψαμε με το ολοκαίνουργο πλοίο Thunder της Fast Ferries και μείναμε πολύ ικανοποιημένοι από την ασφάλεια, την εξυπηρέτηση και την καθαριότητα του πλοίου.