Για κάποιον που λατρεύει τα ταξίδια, ο ερχομός ενός μωρού δεν μπορεί να τον αποτρέψει από το να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά! Ο μικρός ταξιδιώτης προστίθεται στην παρέα και οι περιπέτειες ξεκινούν! Σε καμιά περίπτωση, όμως, τα ταξίδια δε θα είναι όπως πριν που ήσουν μόνος-η με το ταίρι σου και γυρίζατε ανέμελοι τον κόσμο. Υπάρχουν νέα δεδομένα και πράγματα που πρέπει να έχεις κατά νου. Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποια είναι αυτά.
Κατ’ αρχήν η άποψή μας είναι ότι τα μικρά παιδιά πρέπει να πηγαίνουν διακοπές, εκδρομές και ταξίδια με τους γονείς τους. Συζητώντας μάλιστα με παιδαγωγούς και αναπτυξιολόγους συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό είναι κάτι που συστήνουν κι εκείνοι. Άλλωστε οι εμπειρίες που θα ζήσεις ταξιδεύοντας με το μωρό σου είναι μοναδικές!
Το κάθε παιδί, όμως, είναι διαφορετικό. Στην ευαίσθητη ηλικία των πρώτων 24 μηνών της ζωής του υπάρχουν αρκετές διακυμάνσεις. Αν λοιπόν πιστεύεις ότι θα ήταν ακατόρθωτο να ταξιδέψεις με το μικρό σου, τότε μην ανησυχείς δεν είσαι ο μόνος-η. Έχουμε κι εμείς πολλά παραδείγματα φίλων και γνωστών μας που είτε γιατί τα παιδιά τους βγάζουν δοντάκια είτε γιατί έχουν κάποιες ενοχλήσεις (π.χ. κολικούς) είτε γιατί απλά είναι ιδιαίτερα ενεργητικά, τους κάνουν να μη θέλουν να ταλαιπωρηθούν ταξιδεύοντας. Κι αυτό είναι απολύτως κατανοητό.
Αν όμως πιστεύεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις, το μωρό σου είναι συνεργάσιμο κι έχεις θέληση να ταξιδέψεις, τότε μην το αναβάλεις. Στο άρθρο αυτό σου παραθέτουμε μια λίστα από συμβουλές οι οποίες μας βοήθησαν στα ταξίδια μας με τον μικρό μας και πιστεύουμε ότι θα σου φανούν χρήσιμες.
1. Ηλικία μωρού
Το πότε μπορεί να πετάξει το μωρό σου θα το καθορίσει ο παιδίατρος που το παρακολουθεί. Ιδανικά θα πρέπει να έχει κλείσει τους 3 μήνες έτσι ώστε να έχει αναπτυχθεί το ανοσοποιητικό του και να μπορεί να ανταπεξέλθει στα μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν στο σύστημα εξαερισμού του αεροπλάνου και τον συγχρωτισμό με άλλους ταξιδιώτες.
2. Διαβατήριο
Αν ταξιδεύεις στο εξωτερικό, το μωρό σου ανεξαρτήτου ηλικίας, χρειάζεται απαραίτητα διαβατήριο. Δες αναλυτικά τη διαδικασία στο άρθρο μας αυτό. Αν ταξιδεύεις εντός Ελλάδας, τότε θα χρειαστείς ή βιβλιάριο υγείας ή πιστοποιητικό γεννήσεως ή πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας.
3. Ταξιδιωτική ασφάλιση
Είναι κάτι το οποίο οι περισσότεροι το αμελούμε γιατί νιώθουμε νέοι, δυνατοί και πιστεύουμε ότι τίποτα δε θα μας συμβεί. Στην περίπτωση, όμως, που έλθει το απρόοπτο πρέπει να είσαι καλυμμένος-η, πόσο μάλιστα τώρα που ταξιδεύεις με το μωρό σου. Μια ταξιδιωτική ασφάλιση θα σου κοστίσει ελάχιστα και με μια αναζήτηση στο Google θα ανακαλύψεις ότι μπορείς να την κάνεις ακόμη και online!
4. Check in
Πήγαινε στο αεροδρόμιο αρκετά νωρίτερα έτσι ώστε να έχεις χρόνο για τάϊσμα, άλλαγμα κλπ. Οι περισσότερες εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στο check in σε γονείς και μικρά παιδιά ενώ κάποιες προσφέρουν check in στα γκισέ της Business class. Σε κάθε περίπτωση μια ερώτηση στο προσωπικό της κάθε εταιρίας δε βλάπτει. Στον έλεγχο διαβατηρίων και χειραποσκευών η προτεραιότητα για εσάς είναι δεδομένη.
5. Καρότσι
Στις πτήσεις το κάθε παιδί δικαιούται τη μεταφορά ενός καροτσιού δωρεάν! Αρκεί το καρότσι σου να είναι το λεγόμενο «μπαστούνι», να είναι δηλαδή ένα κομμάτι και να διπλώνει όλο μαζί. Αυτό μπορείς να το έχεις μέχρι την πόρτα του αεροσκάφους, όπου το προσωπικό θα το πάρει και θα το τοποθετήσει στην αποθήκη αποσκευών και θα σου το επιστρέψει αμέσως μετά την προσγείωση.
6. Η προετοιμασία της χειραποσκευής
Η σωστή προετοιμασία της τσάντας που θα έχεις μαζί είναι το Α και το Ω. Πάνες, μωρομάντηλα, αλλαξιές, κρέμες,, φάρμακα (σε συσκευασίες κάτω των 100ml), τροφές, μπιμπερό, πιπίλες, παιχνίδια και ό,τι γενικά χρησιμοποιεί το μωρό στην καθημερινότητά του.
7. Θέση στο αεροπλάνο
Έως 2 ετών τα παιδιά ταξιδεύουν με ένα μειωμένο αντίτιμο στο αεροπλάνο εφόσον κάθονται στην αγκαλιά του γονιού και δεν καταλαμβάνουν άλλη θέση. Μέχρι πριν μερικά χρόνια ταξίδευαν δωρεάν, αλλά πλέον ελάχιστες αεροπορικές εταιρείες το συνεχίζουν. Το πλήρωμα του αεροπλάνου θα σου δώσει μια ειδική ζώνη την οποία θα σε βοηθήσει να προσαρμόσεις πάνω στη ζώνη του καθίσματός σου για το μικρούλι σου. Αν επιθυμείς όμως εκείνο να έχει τη δική του θέση (πληρώνοντας κανονικό εισιτήριο), τότε δικαιούσαι να μεταφέρεις μαζί και παιδικό καθισματάκι το οποίο να προσαρμόζεται στην αεροπορική θέση. Η κάθε εταιρία, όμως, έχει διαφορετική πολιτική και χρεώσεις οπότε χρειάζεται να κάνεις την απαραίτητη αναζήτηση.
8. Κατά την πτήση
Το σημείο αυτό είναι που προκαλεί το μεγαλύτερο άγχος στους γονείς. Δείτε το χαλαρά. Κατ’ αρχήν κατά την απογείωση και την προσγείωση το μωρό σας μπορεί να νιώσει ενόχληση στα αυτιά. Εκείνο το διάστημα δώστε του μια πιπίλα, νερό, γάλα ώστε η κατάποση να βοηθήσει να ξεβουλώσουν τα αυτιά του. Extra tip: Πριν την πτήση οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό αποδεικνύονται σωτήριες, ενώ ας έχεις καλού κακού ένα παυσίπονο κατάλληλο για την ηλικία του.
Πάρε μαζί στη χειραποσκευή κάποια παιχνίδια για να απασχοληθεί αλλά και κάτι καινούργιο που δεν έχει ξαναδεί για να το συναρπάσει! Περπατήστε πάνω κάτω στον διάδρομο, όταν δε σερβίρεται το φαγητό και μην ανησυχήσεις αν κλάψει. Υπάρχει γενικά κατανόηση απ’ όλους. Παρ’ το αγκαλιά, δώσ’ του την αγαπημένη του κουβερτούλα ή το αγαπημένο του παιχνίδι για να νιώσει σιγουριά.
9. Φαγητό
Πίστεψέ μας αυτό θα είναι το πιο εύκολο task. Αν το μωρό θηλάζει, δεν υπάρχει κάτι για να σε απασχολεί. Αν έχει ξεκινήσει τις τροφές, τότε το πλήρωμα του αεροσκάφους θα σου ζεστάνει το φαγητό του (που θα έχεις ετοιμάσει) ή θα το διατηρήσει στο ψυγείο ή θα σου δώσει ζεστό νερό σε περίπτωση που πίνει γάλα σε σκόνη.
Closing
Αναμφίβολα το ταξίδι με μωρό δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Χρειάζεται καλή προετοιμασία, αρκετή υπομονή και ευελιξία. Θα το σκεφτείς ξανά και ξανά μέχρι να το κάνεις. Πίστεψέ μας, όμως, οι στιγμές που θα ζήσεις μαζί του είναι μοναδικές και θα τις θυμάσαι για πάντα!