Flashback στο 2018…. Είναι Χριστούγεννα και βρισκόμαστε στο αστεροσκοπείο Griffth στο Λος Άντζελες, που φημίζεται για το ηλιοβασίλεμά του (θα το θυμάστε όσοι έχετε δει την ταινία La La Land). Ζητάμε ευγενικά από ένα ζευγάρι αμερικανών να μας βγάλουν μια φωτογραφία! Ανταποκρίνονται με χαμόγελο και μας ρωτάνε από πού είμαστε. Στο άκουσμα Greece το βλέμμα τους αστράφτει! “Oh! Mykonos, Santoriniiiii”, μας απαντούν! “The sunset there is much better!”

Ναι, ένα δίκιο το είχαν… Είναι πραγματικά απίθανο αν σκεφτεί κανείς πως το πρώτο πράγμα του έρχεται στο μυαλό πολλών ξένων, όταν τους μιλάς για Ελλάδα, είναι αυτά τα δυο νησιά. Η Μύκονος και η Σαντορίνη. Και όχι άδικα! Τις δύσκολες δεκαετίες του ’60 και του ’70, τράβηξαν το βάρος του τουριστικού προϊόντος της χώρας και έκαναν το όνομά τους να φτάσει στα πέρατα της γης. Από τότε βέβαια έχουν αλλάξει πολλά. Η φήμη όμως της Σαντορίνης παραμένει εκκωφαντική. Δεν υπάρχει τουριστικός οδηγός ή άρθρο στο διαδίκτυο που δεν την αναφέρει ως ένα μέρος που ΠΡΕΠΕΙ οπωσδήποτε κάποιος να δει έστω μια φορά στη ζωή του.

Και σ’ αυτό δε συμβάλλουν μόνο οι ορδές των κάθε λογής influencers, που συρρέουν για μια selfie με φόντο τα ολόλευκα σπίτια και τις εκκλησιές με τους μπλε τρούλους. Αλλά και η φωτογένεια ενός τοπίου που, όπως και να το κάνεις, όμοιό του στον κόσμο δεν υπάρχει. Σίγουρα η Σαντορίνη δεν είναι το νησί που γνωρίζαμε όσοι το είχαμε επισκεφτεί παλιότερα. Η δόμηση αυξάνεται δραματικά, το κυκλοφοριακό στους οικισμούς ώρες ώρες γίνεται ανυπόφορο και οι υποδομές του νησιού καταφέρνουν οριακά να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται καθημερινά το νησί.

Όμως… ανηφορίζοντας τα στενά σοκάκια και αντικρίζοντας την καλντέρα όλα τα προηγούμενα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Το μάτι σου γυαλίζει, η θέα σε συνεπαίρνει και σε κυριεύει δέος! Το τοπίο υπερφυσικό, σεληνιακό και ασυνήθιστο με τις μικρές πολιτείες να στέκουν στο χείλος του γκρεμού. Το μέρος ασκεί μια ανεξήγητη γοητεία. Το ηφαίστειο μπροστά σου με τα νησάκια που γεννήθηκαν από τη δύναμη της λάβας σε καθηλώνουν.

Αναρωτιέσαι… Ποιες τεράστιες δυνάμεις αναδύθηκαν από τα έγκατα της γης και έπλασαν αυτό το απόκοσμο θέαμα; Πώς η καταστροφή έφερε τόση ομορφιά; Και πώς ο άνθρωπος κατάφερε να σμιλέψει τον βράχο δημιουργώντας αυτή την ανεπανάληπτη γραφικότητα;

Ακόμα κι αν δεν ψάχνεις να απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, μια επίσκεψη στο νησί επιβάλλεται. Όπως όμως μπορείς εύκολα να καταλάβεις, πρόκειται για έναν προορισμό ιδιαίτερα ακριβό τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διαμονή και το φαγητό. Μέσα από αυτό το άρθρο θα σου δώσουμε κάποια tip που θα σε βοηθήσουν αρκετά.

Πότε και πώς να πας

Η τουριστική σεζόν στη Σαντορίνη ξεκινά από τα μέσα Μαΐου και φτάνει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Αν σ’ ενδιαφέρει να το συνδυάσεις με καλοκαιρινές διακοπές και να απολαύσεις τη θάλασσά σου, προτίμησε τον Ιούνιο (αρχές) και τον Σεπτέμβριο. Ό,τι και να κάνεις, ΜΗΝ πας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο! Η κίνηση τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και στα στενά των οικισμών είναι αποπνικτική και σίγουρα δε θα το ευχαριστηθείς. Αν όμως δε σ’ ενδιαφέρει η θάλασσα και θέλεις μια αυθεντική εμπειρία της Σαντορίνης, διάβασε αυτό το αφιέρωμα που κάναμε όταν περάσαμε τις ημέρες του Πάσχα εκεί!

Για την μετάβασή σου στο νησί οι low cost αεροπορικές εταιρείες έχουν αρκετές προσφορές, οπότε μπορεί να βρεις και εισιτήρια και με 50 ευρώ πήγαινε έλα, αρκεί να τα κλείσεις νωρίς. Τα ακτοπλοϊκά είναι αρκετά ακριβά εκτός αν πάρεις κάποιο αργό καράβι που θα σε πάει σε κανένα… δεκάωρο.

Πού να μείνεις

Ευτυχώς εδώ υπάρχουν οικονομικές επιλογές. Αν κάνεις μια αναζήτηση, θα δεις ότι στους οικισμούς  του Καρτεράδου, της Μεσσαριάς, του Εμπορείου κ.α υπάρχουν ακόμα λογικές τιμές. Αν ψάξεις από νωρίς βέβαια, μπορείς να βρεις ακόμα και στην Οία ή τα Φηρά. Η πολυκοσμία όμως στα μέρη αυτά δεν είναι ό,τι καλύτερο για να χαλαρώσεις, όταν θα επιστρέφεις στο δωμάτιό σου. Για να μειώσεις ακόμη περισσότερο το κόστος των διακοπών σου, βρες ένα κατάλυμα με κουζινάκι έτσι ώστε να μπορείς αν θέλεις να μαγειρέψεις και κάτι εκεί. Αν πάλι θέλεις να ξυπνάς με θέα την καλντέρα και να βλέπεις απ’ το δωμάτιό σου το ηλιοβασίλεμα, τα πιο οικονομικά δωμάτια που ανακαλύψαμε κοστίζουν από 300 ευρώ τη βραδιά και πάνω.

Πώς να μετακινηθείς

Το ΚΤΕΛ έχει συχνά δρομολόγια κι αν μένεις σε κάποιο κεντρικό σημείο ενός οικισμού βολεύει να μετακινηθείς μ’ αυτό. Με μια μικρή αναζήτηση όμως μπορείς να βρεις να νοικιάσεις, σε συμφέρουσα τιμή, μηχανάκι, ATV (γουρούνες) ή αυτοκίνητο και να μπορείς να κάνεις το δικό σου πρόγραμμα. Έχε κατά νου ότι το παρκινγκ στους οικισμούς είναι ένα δύσκολο task.

Τι να δεις
Οία

Ο πιο διάσημος οικισμός στο νησί είναι ίσως και ο ομορφότερος! Ξεχωρίζει για τα καπετανόσπιτα αλλά και τις υπόσκαφες κατοικίες που έχουν μετατραπεί σε luxury ξενοδοχεία και Airbnb. Η Οία έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός και η  υπογειοποίηση των καλωδίων φωτισμού και τηλεφωνίας αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την ομορφιά του τοπίου.

Θα θαυμάσεις τον πασίγνωστο ναό της Αναστάσεως με τους μπλε τρούλους που έχεις δει σε άπειρες φωτογραφίες στα social media, θα σταθείς για άπειρες φωτογραφίες στις γραφικές γωνιές και στα σημεία θέασης και θα απολαύσεις βόλτες στον κεντρικό μαρμαροστρωμένο δρόμο του οικισμού.

Αναμφίβολα μια βόλτα στο Αμμούδι, το λιμάνι της Οίας  που κατά το παρελθόν εξήγαγε το Visanto μέχρι και τη Ρωσία, είναι must. Αν το να ανέβεις και να κατέβεις τα σκαλοπάτια σου φαίνεται δύσκολο κάτω απ’ τον καυτό ήλιο (ένα δίκιο το έχεις), μην ανησυχείς γιατί πηγαίνει και αυτοκίνητο.

Όταν έλθει το σούρουπο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ερειπωμένο καστέλι της Οίας! Εκεί πηγαίνουν όσοι επισκέπτονται το νησί για το ίσως πιο γνωστό ηλιοβασίλεμα στον κόσμο. Με τόση κοσμοπλημμύρα όμως είναι δύσκολο να το απολαύσεις. Γι’ αυτό ψάξε και βρες ένα καλό σημείο είτε σε κάποιο από τα στενάκια της περιοχής είτε προς τον ανεμόμυλο της Οίας είτε στα σκαλιά για το Αμμούδι. Τα ενεργειακά vibes που βγάζει το μέρος σε συνδυασμό με την απεραντοσύνη της θάλασσας είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια. Θα βιώσεις σκηνές μυσταγωγίας…

Φηρά

Η πρωτεύουσα της Σαντορίνης αναμφίβολα είναι το κέντρο της διασκέδασης του νησιού καθώς το βράδυ πολυάριθμα μπαρ και εστιατόρια δίνουν ζωντάνια και παλμό.  Πέρα από αυτά, όμως, δυο αξιόλογα μουσεία που αξίζει να επισκεφτείς. Το μουσείο της Προϊστορικής Θήρας (εκεί θα βρεις τις υπέροχες τοιχογραφίες από τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου) και το Αρχαιολογικό Μουσείο με σημαντικά εκθέματα από την αρχαιότητα. Στα Φηρά θα θαυμάσεις τις τρεις καμπάνες στην Καθολική Εκκλησία της Κοιμήσης της Θεοτόκου, θα απολαύσεις τη θέα από τα διάφορα σημεία και θα δεις το τελεφερίκ που ανεβάζει τους επισκέπτες απ’ το παλιό λιμάνι. Η άποψή μας είναι ότι τα Φηρά έχουν “τουριστικοποιηθεί” υπέρμετρα και κάπου χάνουν σε σχέση με τη γραφικότητα των άλλων οικισμών.

Ημεροβίγλι – Φηροστεφάνι

Αντίθετα στους δύο αυτούς οικισμούς θα νιώσεις τη γαλήνη και τον ρομαντισμό που προσφέρουν καθώς όλα εδώ κυλούν πιο ήρεμα, πιο αργά. Το μονοπάτι που τους συνδέει μαζί με τα γραφικά στενά δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο για βόλτες ενώ το ηλιοβασίλεμα από εκεί είναι εξίσου εντυπωσιακό! Ο βράχος του Σκάρου (υπήρξε οικισμός και κάστρο κατά τους Βυζαντινούς χρόνους) δεσπόζει απ’ όποιο σημείο κι αν σταθείς να δεις τη θέα.

Εμπορείο

Το Εμπορείο ή Εμπορειό ή αλλιώς “Νημπορειό” είναι το μεγαλύτερο χωριό της Σαντορίνης, με πληθυσμό 1.938 κατοίκους. Ο παραδοσιακός οικισμός του αποτελούσε ένα από τα “καστέλια” του νησιού, καθώς στους μεσαιωνικούς χρόνους τα σπίτια χτίζονταν το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε οι κάτοικοι να προφυλάσσονται από τους πειρατές. Η είσοδος στο καστέλι του Εμπορειού υπάρχει μέχρι και σήμερα και οι ντόπιοι την αποκαλούν η “Πόρτα”. Μόλις την περάσεις, ένας απόκοσμος μικρός λαβύρινθος με στενά σοκάκια, όπου χωράει ίσα ίσα ένας άνθρωπος, ξανοίγεται μπροστά σου!

Ακρωτήρι

Μην τυχόν βρεθείς στην Σαντορίνη και δεν επισκεφτείς τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου. Εκεί θα αποκαλυφθεί μπροστά σου η “Πομπηία του Αιγαίου” και ένας πολιτισμός που χάθηκε από τη μανία της φύσης. Η μινωική έκρηξη (είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που καταγράφηκε ποτέ) κάλυψε με ηφαιστειακή τέφρα την πόλη και ολόκληρο το νησί, προστατεύοντας τα κτίρια και το περιεχόμενό τους. Θα συναντήσεις τετραώροφα οικήματα, κρεβάτια, αμφορείς, μέχρι και μαγειρικά σκεύη. Ο χώρος θα σε συνεπάρει. Η δε βιοκλιματική οροφή που έχει τοποθετηθεί κρατά τη θερμοκρασία σε ευχάριστα επίπεδα ακόμα και το καλοκαίρι και προστατεύει τα ευρήματα από τα καιρικά φαινόμενα.

Παραλίες

Αν σου πουν ότι στη Σαντορίνη δεν αξίζει να πας για τις παραλίες της, κάνουν λάθος! Τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς και τα χρώματα που θα συναντήσεις εδώ δε θα τα βρεις πουθενά αλλού.  Γι’ αυτό αξίζει να τις συμπεριλάβεις στο πρόγραμμά σου! Η πιο εντυπωσιακή είναι αναμφίβολα η Κόκκινη παραλία, με τους κάθετους ηφαιστειογενείς κόκκινους βράχους, στην οποία μπορείς να πας με λίγο περπάτημα ή με καραβάκι από το Ακρωτήρι. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η Άσπρη παραλία, στην οποία θα πας πάλι με καραβάκι. Το Καμάρι είναι μια δημοφιλής παραλία, προσβάσιμη σε όλους με αρκετά beach bar και μαύρη άμμο. Αγαπημένο μας σημείο, δεξιά της παραλίας κοντά στον βράχο! Η Περίσσα και ο Περίβολος είναι επίσης δυο δημοφιλής παραλίες που μαζεύουν αρκετό κόσμο όμως πάντα θα βρεις κι έναν χώρο για την ομπρέλα και την πετσέτα σου. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον Μονόλιθο, τον Άγιο Νικόλαο, τον Κολούμπο και τα Μέσα Πηγάδια.

Εμείς όμως σου αφήσαμε για το τέλος την αγαπημένη μας! Δεν είναι άλλη από τη Βλυχάδα! Μην πας εκεί που πηγαίνουν όλοι όμως… βάλε στους χάρτες στο κινητό σου της τοποθεσία Theros wave bar. Θα ακολουθήσεις έναν βατό χωματόδρομο που θα σε κάνει να πιστέψεις ότι μεταφέρθηκες σε κάποιο σεληνιακό τοπίο και θα καταλήξεις στην εντυπωσιακή παραλία με τους λαξευμένους από τα καιρικά φαινόμενα λευκούς γεωλογικούς σχηματισμούς! Αν δεν θέλεις να καθίσεις στο beach bar, υπάρχει άπλετος χώρος για την ομπρέλα και την πετσέτα σου, καθώς πρόκειται για τις πιο ήρεμες παραλίες του νησιού.

Φαγητό – διασκέδαση

Ας μη γελιόμαστε. Η Σαντορίνη είναι γενικά ένας ακριβός προορισμός και δύσκολα θα βρεις τιμές σε λογικά πλαίσια. Όχι ότι δεν υπάρχουν, χρειάζεται όμως ψάξιμο. Εμείς με την συμβολή των ντόπιων θα σου προτείνουμε κάποια εστιατόρια που θα φας και καλά και σε λογικά πλαίσια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα. Στη Μεσσαριά θα βρεις τα Ποστάλια του Αιγαίου και το Πεντοζάλη. Στη Φοινικιά το Κρινάκι, στον Πύργο το Καντούνι  και το Brusco, στον Βούρβουλο τη Ρόζα, στον Περίβολο τα Δίχτυα, στο Ακρωτήρι τη Σπηλιά του Νικόλα, στην Οία το Oia Vineyard, στο Φηροσταφάνι το Ακταίον, στην Έξω Γωνιά το Μεταξύ μας και σε λίγο πιο ακριβό πλαίσιο άλλα με εκπληκτικές γεύσεις το Ψαράκι στη Βλυχάδα. Εξυπακούεται ότι πρέπει να δοκιμάσεις τα λίγα άλλα εκλεκτά προϊόντα που μπορούν να καλλιεργηθούν σ’ αυτή την άγρια γη όπως το κρασί, τη φάβα, το άνυδρο ντοματίνι, τη μελιτζάνα, το στρογγυλό κολοκυθάκι.

Για καφέ-ποτό δε θα σου γράψουμε πολλά. Οι επιλογές είναι γνωστές και αρκετές. Σου προτείνουμε όμως τα αγαπημένα μας! Καφέ το πρωί στο Volkan on the Rocks στο Φηροστεφάνι και κοκτέιλ την ώρα που δύει ο ήλιος στο μπαρ Παλιά Καμμένη στα Φηρά (θα χρειαστείς κράτηση). Επίσης αξίζει να πας σε ένα από τα πολλά οινοποιεία για οινογνωσία. Το πιο γνωστό είναι το Santo Wines (μας φάνηκε λίγο τουριστικό αν και έχει ωραία θέα), το αγαπημένο μας όμως είναι το Οινοποιείο Βενετσάνου, σε έναν εκπληκτικό χώρο με ένα μικρό μουσείο και θέα στην καλντέρα.

Τι να μην κάνεις στην Σαντορίνη

Υπάρχουν κάποια πράγματα που είδαμε, δε μας άρεσαν και θα θέλαμε να τα επισημάνουμε. Μην ανεβείς στα γαϊδουράκια για βόλτα. Πραγματικά δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί εν έτη 2023 και μέσα στο καυτό καλοκαίρι, πρέπει αυτά τα συμπαθέστατα τετράποδα να υποβάλλονται σ’ αυτό το μαρτύριο! Εφόσον το κράτος διαχρονικά επιτρέπει στους ντόπιους να τα εκμεταλλεύονται, εμείς οφείλουμε να μην τα χρησιμοποιούμε και να απαιτήσουμε αυτό να σταματήσει.

Μην ανεβείς σε σκεπές εκκλησιών, ταράτσες σπιτιών για την τέλεια φωτογραφία χωρίς να ζητήσεις την άδεια των ιδιοκτητών-ενοίκων. Είναι λυπηρό να εισβάλεις στην ιδιωτικότητα  και τον προσωπικό χώρο κάποιου με το έτσι θέλω. Και δυστυχώς στη Σαντορίνη λόγω και του περιορισμένου χώρου αυτό γίνεται κατά κόρον…

Μην κλείσεις πακέτο φωτογράφισης με τα φορέματα και τις τεράστιες ουρές τους (Flying dress photoshoot). Πραγματικά εκτός αν κάνεις next day γαμήλια φωτογράφιση, είναι ότι πιο ματαιόδοξο και κιτς είδαμε στο νησί. Άσε που είναι και πανάκριβο!

Closing

Η Σαντορίνη είναι μια δημιουργία από λάβα, τέφρα χρώμα και μαγεία και σε καλεί σαν μια σειρήνα να το επισκεφτείς. Το νησί που βγήκε από τα έγκατα της γης σαγηνεύει με τη μοναδικότητά του, το ασύγκριτο τοπίο του και την απαράμιλλη ομορφιά του. Δε γίνεται να μην πας. Όσα κι αν ακούσεις, ό,τι κι αν διαβάσεις, είναι ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείς έστω μια φορά στη ζωή σου. Χρειάζεται όμως να ξέρεις τι θα συναντήσεις και να είσαι προετοιμασμένος-η γι’ αυτό. Κι εμείς μ’ αυτό το άρθρο ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε αρκετά!