Το να οργανώσεις μόνη-ος ένα ταξίδι στο εξωτερικό μπορεί να σου φαίνεται βουνό! Αναμφίβολα είναι μια διαδικασία που πολλούς τους αγχώνει και τους απελπίζει. Η αλήθεια όμως είναι ότι από κάποιο σημείο και μετά γίνεται ιδιαίτερα συναρπαστική και ευχάριστη. Επειδή για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα από κάπου πρέπει ν’ αρχίσεις, σου έχουμε ετοιμάσει σ’ αυτό το άρθρο όλα τα βήματα που πρέπει ν’ ακολουθήσεις έτσι ώστε να οργανώσεις το ταξίδι σου όπως εσύ θέλεις.

Να ξέρεις ότι το ταξίδι ξεκινά από τη στιγμή που αποφασίσεις κάπου να πας, δηλαδή μόλις αρχίσεις την αναζήτησή σου για μια χώρα ή μια περιοχή!!

  1. Προορισμός

Υπάρχει κάποιο μέρος που θέλεις για χρόνια να πας ή έχεις μια ολόκληρη bucket list? Όπως και να ‘χει η επιλογή του προορισμού σου είναι το Α και το Ω. Ξεκινάς, λοιπόν, μια παράλληλη αναζήτηση για να δεις αν εκεί που θέλεις να πας υπάρχουν αεροπορικά εισιτήρια στις τιμές που επιθυμείς κι αν οι ημερομηνίες βολεύουν με την άδειά σου ή τη διαθεσιμότητα της παρέας. Εκτός αν πας solo, οπότε εκεί θα πρέπει να δεις αν είναι ασφαλής προορισμός ή αν απλά υπάρχουν κάποιες περιοχές που πρέπει ν’ αποφύγεις.

  1. Περίοδος

Όταν μπορείς εσύ να ταξιδέψεις επικρατούν οι ιδανικότερες καιρικές συνθήκες; Μήπως έχει υπερβολική ζέστη ή πολύ κρύο ή μήπως είναι περίοδος των βροχών και δε θα το ευχαριστηθείς; Επίσης κάτι που μπορεί να χρειαστεί να λάβεις υπόψη σου είναι το γεγονός ότι η ιδανική περίοδος για επίσκεψη στην κάθε χώρα συνοδεύεται από πλήθος τουριστών. Μήπως αυτό κάνει το ταξίδι σου εκεί δυσκολότερο κι όχι τόσο ελκυστικό; Υπάρχουν την περίοδο εκείνη γιορτές ή αργίες που μπορεί να επηρεάσουν την επίσκεψή σου σε μουσεία-αρχαιολογικούς χώρους κ.α; Όλα αυτά είναι πράγματα που σίγουρα θα χρειαστεί να τα ερευνήσεις.

  1. Αεροπορικά εισιτήρια

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή ν’ αγοράσεις; Θα πας απευθείας ή θα προτιμήσεις με ενδιάμεση-ες στάσεις; Κι εδώ θα χρειαστεί εκτεταμένη αναζήτηση. Skyscanner, Kiwi, Google flights και Momodo είναι μερικές από τις μηχανές αναζήτησης που προτιμάμε να τσεκάρουμε ώστε να έχουμε μέτρο σύγκρισης. Όταν όμως επιλέξουμε να κλείσουμε, τότε πάμε συνήθως απευθείας στο site της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας για να μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα για τις χρεώσεις αποσκευών, εξτρά εξοπλισμού κλπ.

  1. Διαμονή

Αυτό συνήθως πάει μαζί με το επόμενο βήμα. Αν θέλουμε να επισκεφτούμε μόνο μια πόλη-περιοχή, μένουμε σ’ αυτή. Αν θελήσουμε να δούμε κι άλλα μέρη, τότε θα χρειαστεί να κλείσουμε και σε άλλους προορισμούς.  Booking, Airbnb, Kayak, Hotels.com είναι οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε για την αναζήτηση καταλύματος. Πάντα ελέγχουμε τη βαθμολογία και τις κριτικές των επιβεβαιωμένων πελατών πριν αποφασίσουμε οριστικά.

  1. Έρευνα – προγραμματισμός

Αυτό ίσως είναι το πιο δύσκολο αλλά και ταυτόχρονα το πιο ευχάριστο κομμάτι. Τι θα κάνεις, πού θα πας, τι θα δεις, είναι ένας απολαυστικός πονοκέφαλος που απαιτεί ώρες διαβάσματος και αναζήτησης. Ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις είναι πάντα από το επίσημο site της πόλης/χώρας/περιοχής (π.χ. Visit Mexico, Visit Dubai κλπ) όπου θα βρεις και πληροφορίες για την είσοδο σου στη χώρα, που θα σου χρειαστούν αργότερα. Κατόπιν κάνουμε αναζήτηση σε διάφορα site με ταξιδιωτικούς οδηγούς όπως το Culture Trip, το Lonely Planet, ή το Condé Nast Traveller. Πολλές φορές  κάνουμε και αναζήτηση βάσει των hashtag στο Instagram αν κι αυτά δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτικά.

  1. Μεταφορικό μέσο

Βάσει, λοιπόν, του πλάνου που έκανες, σκέψου τώρα με τι μέσο θα μετακινηθείς. Αν χρησιμοποιήσεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάνε μια αναζήτηση να δεις αν συμφέρει  κάποια κάρτα τοπικών μετακινήσεων. Αν θέλεις να δεις περισσότερα μέρη, όμως, μήπως πρέπει να νοικιάσεις αυτοκίνητο; Βρες ένα στο Rentalcars και στο Auto Europe και δες αν το δίπλωμά σου ισχύει και εκεί.  Φυσικά θα πρέπει να αναζητήσεις τους κανονισμούς οδήγησης στη χώρα που πας για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων. Τα roadtrips είναι υπέροχα και για να τα οργανώσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δες και το άρθρο μας αυτό.

  1. Βίζα – διαβατήρια – εμβόλια

Στο επίσημο site της κάθε χώρας μπορείς να βρεις πληροφορίες για το αν χρειάζεσαι ή όχι βίζα για να ταξιδέψεις εκεί. Εξυπακούεται ότι το διαβατήριό σου πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον για άλλους έξι μήνες (από την ημερομηνία της επιστροφής σου) ενώ στο site του ΕΟΔΥ θα βρεις αν στον προορισμό που θα ταξιδέψεις χρειάζεται ή όχι να εμβολιαστείς. Αν ταξιδέψεις παρέα με το μικρούλι σου, διάβασε εδώ τις διαδικασίες έκδοσης του διαβατηρίου του.

  1. Πρόγραμμα ταξιδιού

Έχεις κάνει την έρευνά σου, έχεις καταστρώσει τα πλάνα σου, ήρθε η ώρα να καταρτίσεις και ένα υποτυπώδες πρόγραμμα για να ξέρεις πού θα πας και τι θα δεις ώστε να μην περιφέρεσαι άσκοπα. Μουσεία, αξιοθέατα, δραστηριότητες και όλα τα συναφή. Συμφέρει να βγάλεις μια City card ή θα δεις μεμονωμένα κάποια από τα παραπάνω; Μήπως πρέπει να βγάλεις τα εισιτήρια σου νωρίτερα για να αποφύγεις τις ουρές; Τι θα επιλέξεις για ποτό και φαγητό; Διάβασες τα forum να δεις τι προτείνουν και οι ντόπιοι; Βρες τα μέρη που θέλεις και βάλε pin στο Google maps για να τα θυμηθείς!

  1. Ταξιδιωτική ασφάλεια

Αν ταξιδεύεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, βγάζεις δωρεάν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας από το Gov.gr και ξενοιάζεις. Αν όμως ταξιδεύεις εκτός Ε.Ε., μια ταξιδιωτική ασφάλιση είναι απαραίτητη έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσεις τους αστάθμητους παράγοντες στο ταξίδι σου αυτό.

  1. Ταξιδιωτικό φαρμακείο

Ας το έχεις κι ας μην το χρειαστείς ποτέ! Έστω κάποια βασικά παυσίπονα / αναλγητικά για χρήση πρώτης ανάγκης. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τη χώρα που πηγαίνεις καθώς σε ορισμένες χρειάζονται ιδιαίτερες προφυλάξεις. Δες και το άρθρο μας αυτό.

  1. Κράτα αντίγραφα

Βγάλε φωτογραφίες με το κινητό σου ή φωτοτύπησε όλα όσα θα σου χρειαστούν έτσι ώστε σε περίπτωση ανάγκης να τα έχεις κάπου αποθηκευμένα. Διαβατήριο, αεροπορικά εισιτήρια, κρατήσεις σε ξενοδοχεία-μουσεία-δραστηριότητες καλό είναι να υπάρχουν δυο φορές.

  1. Εξοπλισμός – Βαλίτσα

Εκεί που θα πας έχουν τις ίδιες πρίζες με εμάς ή θα χρειαστείς αντάπτορα; Τσέκαρες την πρόγνωση; Θα πάρεις αδιάβροχο, ομπρέλα, αντηλιακό; Τα gadget σου τα θυμήθηκες (κάμερα, powerbank ή tablet για να βλέπεις ταινίες στο αεροπλάνο;). Όσο για τα ρούχα τις περισσότερες φορές πακετάρουμε περισσότερα απ’ όσα χρησιμοποιούμε οπότε κάνε και γι’ αυτά έναν προγραμματισμό και πάρε τα απολύτως απαραίτητα! Μην παραλείψεις να ενημερωθείς για το dress code των ντόπιων σε ορισμένες χώρες (κυρίως της Ανατολής).

  1. Email στην τράπεζα

Βρίσκεσαι σε υπερατλαντικό ταξίδι, πας να κάνεις ανάληψη ή να πληρώσεις με την κάρτα και δεν μπορείς; Για λόγους ασφαλείας η κάρτα σου έχει μπλοκαριστεί και λόγω της διαφοράς ώρας δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με το τμήμα διασφάλισης συναλλαγών. Γι’ αυτό πριν ξεκινήσεις, στείλε ένα email για να ενημερώσεις την τράπεζά σου για το επόμενο ταξίδι σου, προνόησε για μετρητά ή βγάλε μια κάρτα Revolut για να αποφύγεις τις εξτρά χρεώσεις.

  1. Check in

Εξυπακούεται ότι το check in σε όλες τις πτήσεις πλέον γίνεται ηλεκτρονικά και το boarding pass έρχεται στο email ή στο app του κινητού σου. Φρόντισε να το κάνεις εγκαίρως και τύπωσέ το καλού κακού σε περίπτωση που μείνεις από μπαταρία ή κρασάρει το app.

  1. Τελευταίες λεπτομέρειες

Πώς θα πας στο αεροδρόμιο; Έκλεισες πάρκινγκ ή θα πας με λεωφορείο-μετρό; Κατέβασες τα app που θα σου χρησιμεύσουν στο ταξίδι σου; Επικοινώνησες με το κατάλυμά σου για να ενημερώσεις για την ώρα της άφιξής σου; Ξαναδές τώρα τη λίστα. Τα πήρες όλα;

Closing

Όσο καλά προετοιμασμένος κι αν είσαι, θα υπάρξουν στιγμές που κάτι δε θα πάει όπως το προγραμμάτισες, κάποια αναποδιά θα συμβεί και κάτι θα σε απογοητεύσει. Μην απελπίζεσαι! Έχουν συμβεί σε όλους μας. Μαθαίνεις , αναπροσαρμόζεις, συνεχίζεις! Όλα είναι μέρος του ταξιδιού. Πάντα να έχεις μαζί σου καλή διάθεση και να σκέφτεσαι ότι πας να δεις έναν νέο προορισμό, να γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους, να “ρουφήξεις” νέες εμπειρίες!

Καλό ταξίδι!