Με χιλιάδες κρούσματα του κορονοϊού (SARS-CoV-2) να επιβεβαιώνονται καθημερινά, πολλοί είναι αυτοί που αναθεωρούν τα σχέδιά τους να ταξιδέψουν άμεσα ή στο απώτερο μέλλον. Η αγορά της κρουαζιέρας καταρρέει, χιλιάδες πτήσεις ακυρώνονται και η τουριστική βιομηχανία ετοιμάζεται για μια καταστροφική σεζόν. Οι επιπτώσεις σε αεροπορικές εταιρείες, tour operators και επαγγελματίες του τουρισμού αναμένεται να είναι τεράστιες. Σε πολλές χώρες η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και λαμβάνονται έκτακτα και ακραία μέτρα, απολύτως απαραίτητα όμως. Ακόμα και χώρες που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως το Ισραήλ, θέτουν σε 14ήμερη καραντίνα όσους επιστρέφουν στη χώρα.

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε από αξιόπιστες πηγές τα μέχρι τώρα δεδομένα και προσπαθούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για το πως θα πρέπει να ταξιδέψουμε το ερχόμενο καλοκαίρι και στην περίπτωση που τα έκτακτα μέτρα αρθούν. Προσοχή: Το άρθρο αυτό δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τις αρμόδιες υπηρεσίες στις οποίες θα πρέπει να απευθύνετε κανείς για οποιεσδήποτε απορίες.

Τα δεδομένα

Επιδημίες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Το ζήτημα είναι η αντιμετώπιση τους και η στάση μας ως προς αυτές. Ο πανικός αναμφίβολα είναι κακός σύμμαχος αλλά και η υποτίμηση του κινδύνου μπορεί να καταστήσει την κατάσταση επικίνδυνη. Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται ότι τα περισσότερα θύματα λόγω του SARS-CoV-2, που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, είναι άνω των 60 ετών και είχαν άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου. Από την άλλη τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 9 φαίνεται να παρουσιάζουν μηδενικό ποσοστό θνησιμότητας.

Ο νέος κοροναϊός έχει υψηλό ρυθμό μετάδοσης και σχετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας (εκτιμάται μεταξύ 2-3%) σε σχέση με την επιδημία SARS το 2003 και MERS το 2012 που είχαν ποσοστό θνησιμότητας 7-9%, αλλά χαμηλό ποσοστό εξάπλωσης. Η πανδημία της γρίπης H1N1 είχε χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας και υψηλή εξάπλωση. Από την άλλη ο SARS-CoV-2 έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας και μεταδοτικότητας από αυτό της εποχικής γρίπης. Αν θέλετε να βλέπετε τον ρυθμό μετάδοσης και τις χώρες που επηρεάστηκαν, το πιο αξιόπιστο site που βρήκαμε είναι αυτό και αυτό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως και η εποχική γρίπη, έτσι και ο Κορονοϊός πιστεύεται ότι θα εξασθενήσει το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δε θα επιστρέψει τον ερχόμενο χειμώνα ή δε θα εξαπλωθεί στο νότιο ημισφαίριο όπου οι εποχές πάνε αντίθετα. Επειδή, όμως, οι εργαστηριακές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, πολύ πιθανό μέχρι τότε να έχει βρεθεί το αντίστοιχο εμβόλιο και η εξάπλωση να περιοριστεί.

Τι συστήνουν οι ειδικοί

Το State Department των ΗΠΑ εκδίδει συχνά ταξιδιωτικές οδηγίες για διάφορες χώρες σύμφωνα με τις οποίες τις κατατάσσει σε κατηγορίες ανάλογα με την επικινδυνότητά που υπάρχει, συνιστώντας σε όλους τους ταξιδιώτες αν θα πρέπει να ταξιδέψουν προς αυτές ή όχι.

Πως θα αποφασίσουμε που θα ταξιδεύαμε το ερχόμενο καλοκαίρι;

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι η κατάσταση απαιτεί εγρήγορση και σοβαρότητα όχι όμως και πανικό. Mε βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω και την κοινή λογική εύκολα θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε τα εξής:

– Αν προγραμματίζετε τις διακοπές σας για το καλοκαίρι, καλό είναι να περιμένετε λίγο καιρό ακόμη ή προτιμήστε χώρες με θερμό κλίμα και με ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας.

– Κλείστε το επόμενο ταξίδι σας κάνοντας μια ταξιδιωτική ασφάλιση με πολιτική ακύρωσης (σας το αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο) έτσι ώστε να μη χάσετε τα χρήματά σας αν τελικά δεν ταξιδέψετε.

– Προτιμήστε τα roadtrips με το αυτοκίνητό σας και αποφύγετε μέρη με συγχρωτισμό.

– Αποφύγετε τις κρουαζιέρες και τα μεγάλα ξενοδοχεία, όπου η συνύπαρξη ατόμων στον ίδιο χώρο είναι μεγαλύτερη. Προτιμήστε μικρά ξενοδοχεία, βίλες ή διαμερίσματα και ρωτήστε τους ιδιοκτήτες για τις μεθόδους απολύμανσης.

– Προμηθευτείτε απολυμαντικά για όλες τις επιφάνειες και φροντίστε οι ίδιοι για την προσωπική σας υγιεινή. Σύμμαχος σας μπορούν να είναι τα αντιβακτιριδιακά μαντηλάκια και τα gel χεριών.

– Ταξιδέψτε στην Ελλάδα. Έτσι σε περίπτωση που χρειαστεί να επιστρέψετε στο σπίτι σας θα είστε κοντά.

– Προτιμήστε να επισκεφτείτε περιοχές και μέρη απομονωμένα και όχι μεγάλες πόλεις και κεντρικά σημεία. Σας δίνουμε ιδέες: Πρέσπες, λίμνη Κερκίνη, oρεινή Ναυπακτία, Τζουμέρκα, Ζαγοροχώρια, Μάνη κ.α.

– Αν ταξιδέψετε με πλοίο στα νησιά επιλέξτε όσα διαθέτουν και ανοικτούς χώρους για τους επιβάτες και παραμείνετε σ’ αυτούς αν ο καιρός το επιτρέπει.

– Εφαρμόστε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας και αποφύγετε τους κλειστούς χώρους.

Closing

Είναι ακόμα νωρίς για να γνωρίζει κανείς πότε τα επανέλθουμε στα φυσιολογικά δεδομένα. Ίσως τα πράγματα να καλυτερεύσουν σύντομα ίσως και όχι. Σε κάθε περίπτωση επιλέξτε για την ενημέρωσή σας αξιόπιστα site και υπευθύνους φορείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και πριν ταξιδέψετε επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας ιατρό. Το άρθρο αυτό θα ανανεώνεται όταν υπάρχουν νέα στοιχεία και δεδομένα. Υπομονή, θα το περάσουμε και αυτό!