Το ταξίδι στο εξωτερικό ή ακόμα και οι διακοπές με ένα παιδί αποτελεί task που πολλές φορές προκαλεί άγχος στους γονείς και προβληματισμό. Και παρά το γεγονός ότι μπορεί να είσαι σωστά προετοιμασμένος-η, μπορεί να υπάρξει μια ασθένεια ή ένας αστάθμητος παράγοντας που ενδέχεται να αλλάξει τα πλάνα του ταξιδιού.

Σε προηγούμενο άρθρο σου μιλήσαμε για το ταξιδιωτικό φαρμακείο των ενηλίκων. Σε αυτό θ’ αναφερθούμε στο ταξιδιωτικό φαρμακείο του παιδιού. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις μαζί σου κάποια φάρμακα πρώτης ανάγκης… κι ας μην τα χρειαστείς ποτέ! Έχοντάς τα, δε θα αναγκαστείς να ψάχνεις ανοιχτό φαρμακείο στον προορισμό που θα μεταβείς. Άσε που σε πολλές χώρες η συνταγογράφηση γίνεται μόνο μετά από επίσκεψη σε γιατρό.

Σε κάθε περίπτωση, και πριν από κάθε ταξίδι, θα πρέπει να μιλήσεις με τον παιδίατρο σου για να λάβεις τις κατάλληλες οδηγίες ανάλογα και με τον προορισμό που θα επισκεφτείς. Εκείνα που μας πρότεινε η δική μας παιδίατρος και φάνηκαν χρήσιμα στα δικά μας ταξίδια είναι τα εξής:

✅ Αντιπυρετικά (π.χ. σιρόπι Depon, Algofren)

✅ Αντιεμετικό (π.χ Emecalm, Primperan)

✅ Σύριγγα

✅ Θερμόμετρο

✅ Φυσιολογικός ορός – Otrivin spray

✅ Οινόπνευμα

✅ Αντηλιακό (αν πάτε σε ηλιόλουστους προορισμούς)

✅ Αντιφλεγμονώδης κρέμα (π.χ Elocon)

✅ Λευκοπλάστ, γάζες, επίδεσμο, βαμβάκι

✅ Αντικουνουπικό (σε κάποιες χώρες είναι απαραίτητα εκείνα με το συστατικό deet)

✅ Κρέμα για μετά το τσίμπημα (π.χ. After bite Repel, Crilen After Nip)

✅ Αντισηπτικό τραύματος (π.χ. Betadin, Hansaplast spray)

✅ Αντιβιοτική κρέμα (π.χ. Backtroban, Mupirocin, Fucidin)

✅ Κολλύριο – οφθαλμολογικές σταγόνες (π.χ. Tobrex, Optavid Baby S)

✅ Αντιισταμινικό (π.χ. Xozal, Soldesanil)

✅ Αντιδιαρροϊκά (π.χ. Tasectan, Enderozyn kids, Lacto Levure)

✅ Αντιβηχικό (π.χ. Mucosolvan, Bisolvon ή Trebon αν υπάρχει φλέμα)

Επιπλέον, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στον σωστό τρόπο μεταφοράς και διατήρησης των φαρμάκων σου (μπορεί να χρειαστείς ισοθερμική τσάντα), βεβαιώσου για την ημερομηνία λήξης τους και μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου το βιβλιάριο υγείας του παιδιού. Τέλος, να έχεις πάντα πρόχειρο το τηλέφωνο του παιδίατρου και να έχεις εξασφαλίσει ότι η σύνδεσή σου θα λειτουργεί στο εξωτερικό.

Closing

Αν λοιπόν ταξιδεύεις στο εξωτερικό με το παιδί, μην προβληματίζεσαι. Εφόσον έχεις λάβει όλα τα κατάλληλα προπαρασκευαστικά μέτρα, έχεις κάνει ήδη αρκετά. Πριν φύγεις όμως δες και το άρθρο μας αυτό, όπου εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει πάντα να έχεις κάνει μια ταξιδιωτική ασφάλιση, ακόμα κι αν ταξιδεύεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.