Κι αφού σου μιλήσαμε για τη Μάλτα στο άρθρο αυτό,  ήρθε η ώρα να σου περιγράψουμε την επίσκεψή μας στο Γκόζο, το δεύτερο σε μέγεθος και πληθυσμό νησί του αρχιπελάγους  της Μάλτας. Διαθέτει τη  δική του ιδιαίτερη γοητεία και χαρακτηρίζεται από τη «χαλαρή» ζωή των ντόπιων και το πολύ ενδιαφέρον (γεωλογικά) τοπίο. Πολλοί πιστεύουν ότι το Γκόζο ήταν η αρχαία Ωγυγία, το νησί όπου η νύμφη Καλυψώ κρατούσε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα πριν την επιστροφή του στην Ιθάκη.

Ιδανικά μια διανυκτέρευση εδώ θα ήταν η καλύτερη επιλογή έτσι ώστε να δεις το νησί χωρίς την πίεση του χρόνου. Αν αυτό όμως δεν είναι εφικτό, ακόμη και μια ολοήμερη εκδρομή επιβάλλεται για να γνωρίσεις από κοντά τα αξιοθέατα αυτού του λιλιπούτειου αλλά τόσο όμορφου νησιού!

Για να μεταβείς στο Γκόζο υπάρχουν 2 τρόποι. Αν μένεις στη Βαλέτα, μπορείς να πάρεις το ιπτάμενο δελφίνι από τη στάση Lascaris και μέσα σε 45 λεπτά θα είσαι στο Γκόζο. Αν πάλι έχεις αυτοκίνητο, θα οδηγήσεις μέχρι το βόρειο τμήμα και την περιοχή Cirkewwa απ’ όπου αναχωρούν τα ferry boat τα οποία μέσα σε 20 λεπτά φτάνουν στον προορισμό. Στην περίπτωση αυτή, μπαίνεις στην ουρά των αυτοκινήτων και δεν πληρώνεις εισιτήριο κατά την αναχώρηση αλλά στον γυρισμό στον σταθμό διοδίων που θα συναντήσεις.

Τι να δεις στο νησί

Mixta Cave

Πρόκειται για μια μεγάλη σπηλιά με θέα στην πανέμορφη Ramla bay, που έχει εξελιχθεί σε Instagraμικό hot spot! Στη σπηλιά έχουν βρεθεί αντικείμενα από την εποχή του Χαλκού, ενώ το όνομα mixta προέρχεται από το “mxett” που σημαίνει ξεχειμωνιάζω. Πολλοί τη μπερδεύουν με τη σπηλιά της Καλυψώς, η οποία όμως είναι κλειστή για το κοινό λόγω επικινδυνότητας.

Ramla bay

Είναι η καλύτερη παραλία στο Γκόζο και η πιο όμορφη (αν και δείτε κι αυτή). H φημισμένη κόκκινη άμμος την καθιστά δημοφιλή στους κατοίκους και τους τουρίστες, που την κατακλύζουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάποια σημεία της παραλίας έχουν μικρά βραχάκια μέσα στο νερό οπότε ρώτησε τους ναυαγοσώστες που βρίσκονται για να τα αποφύγεις.

Qbajjar Salt Pans

Αυτές οι αλυκές ηλικίας περίπου 350 ετών, που εκτείνονται σε μήκος 3 χιλιομέτρων στη βόρεια ακτή, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές. Αποτελούν μέρος της αιώνιας παράδοσης των Γκοζιτανών στην παραγωγή θαλασσινού αλατιού που έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θάλασσα είναι πιο ήρεμη, οι ντόπιοι συλλέγουν το αλάτι, το οποίο αποθηκεύεται και επεξεργάζεται στις σπηλιές που έχουν σκαλιστεί στα παράκτια βράχια.

Wied il-Għasri

Στο μικρό φαράγγι Wied il-Għasri θα νομίζεις ότι άνοιξε ο βράχος στη μέση και μπήκε μέσα η θάλασσα δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό τοπίο. Σ’ αυτό το μικρό φιόρδ, πολλοί είναι εκείνοι που θα κατέβουν για βουτιά στη βοτσαλωτή παραλία, ενώ ο βυθός είναι ιδιαίτερα αξιόλογος για snorkeling.

Wied il-Mielaħ

Ή αλλιώς «το παράθυρο στη θάλασσα». Είναι απίστευτο αν σκεφτεί κανείς πώς η θάλασσα, ο αέρας και τα καιρικά φαινόμενα γενικότερα δημιουργούν τέτοια εντυπωσιακά «γλυπτά», όπως αυτή η αψίδα από ασβεστόλιθο. Το μέρος δεν είναι τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό και η πρόσβαση γίνεται από έναν καλοστρωμένο χωματόδρομο. Όμως οι πιο ψαγμένοι ταξιδιώτες θα έρθουν σίγουρα να το θαυμάσουν.

Ta’ Pinu

Ο ναός αυτός, γνωστός και ως «Η Βασιλική της Ευλογημένης Παρθένου», είναι κτισμένος το 1922 σε νεορομαντικό στυλ και βρίσκεται σχεδόν στη κορυφή ενός μικρού λόφου. Στο σημείο εκείνο το 1883 μια Γκοζιτανή άκουσε τη φωνή της Παναγίας να την καλεί. Το νέο διαδόθηκε παντού και σύντομα το παλιό παρεκκλήσι, που προϋπήρχε, δεν έφτανε για τις ανάγκες των προσκυνητών. Γι’ αυτό χρειάστηκε η ανέγερση αυτού του πανέμορφου οικοδομήματος.

Rabat (Victoria)

Η Ραμπάτ ή Βικτώρια είναι η πρωτεύουσα του Γκόζο και κτίστηκε μεταξύ 1599 και 1603 από τους Ιωαννίτες Ιππότες. Το όνομα Victoria δόθηκε στην πόλη το 1887 προς τιμή του Χρυσού Ιωβηλαίου της διάσημης Βρετανίδας Βασίλισσας. Ραμπάτ σημαίνει «Προάστιο» στα αραβικά και αρχαϊκά μαλτέζικα και είναι το κύριο όνομα που θα ακούσετε να χρησιμοποιείται από τους ντόπιους.

Η Ακρόπολη, που κυριαρχεί στο ψηλότερο σημείο πάνω από τη Βικτώρια, διαθέτει εντυπωσιακές οχυρώσεις και αξίζει να περπατήσει κανείς στα γραφικά σοκάκια της. Εκεί βρίσκεται ένας εντυπωσιακός Καθεδρικός, οι παλιές φυλακές, ιστορικά σπίτια αλλά και παλάτια που έχουν αποκατασταθεί και λειτουργούν ως μουσεία ή καταστήματα.

Dwejra Bay

Μπορεί το «Μπλε παράθυρο» (Azure Window) να κατέρρευσε το 2017 μετά από σφοδρή θαλασσοταραχή, η περιοχή όμως τραβά ακόμα το ενδιαφέρον! Πολλά γυρίσματα από το Game of Thrones έγιναν σε αυτά τα βράχια ενώ μια όμορφη λιμνοθάλασσα σε προσκαλεί να την εξερευνήσεις. Με λίγη προσοχή μπορείτε ακόμη να περπατήσετε μέχρι τη λεγόμενη μπλε τρύπα (Blue Hole) και να θαυμάσετε το Funfus Rock. Λίγο πιο κάτω η μικρή φυσική σήραγγα, που σχηματίζεται ανάμεσα στον όρθιο βράχο, οδηγεί στην ανοικτή θάλασσα και ενδείκνυται για κολύμπι μόνο όταν είναι ήρεμη και γαλήνια.

Dwejra Bay
Κάποια tips για το Gozo

– Στο νησί βρίσκεται ο ναός Ggantija, ο οποίος θεωρείται ως ένα από τα 10 αρχαιότερα μνημεία του κόσμου. Άποψή μας όμως είναι ότι δεν είναι τόσο εντυπωσιακός όπως ο Ħaġar Qim και οι Mnajdra που είδαμε στο κυρίως νησί της Μάλτας.

– Το Γκόζο αλλά και η Μάλτα γενικότερα θεωρούνται από τα top σημεία για καταδύσεις στη Μεσόγειο. Πέρα από τους κοραλλιογενείς υφάλους και τις υποθαλάσσιες σπηλιές που υπάρχουν στην περιοχή, μια σειρά από ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων (μερικά είναι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) την καθιστούν ως δημοφιλή καταδυτικό προορισμό. Αν σ’ ενδιαφέρει να καταδυθείς σε ένα ναυάγιο, θα βρεις πολλές πιστοποιημένες σχολές που θα σε μυήσουν στη μαγεία του βυθού.

– Το δίκτυο των λεωφορείων στο Gozo δεν είναι ιδιαίτερα συχνό. Γι’ αυτό σου προτείνουμε να νοικιάσεις αυτοκίνητο ώστε να δεις όσο το δυνατόν περισσότερα.

Big Cave – Gozo
Comino – Blue Lagoon – Crystal Lagoon

Στο νησάκι Comino και τη διάσημη Blue Lagoon θέλαμε πολύ να πάμε αλλά ήταν ανέφικτο με τον μικρούλη μας και εξηγούμε το γιατί: Το Blue Lagoon έχει τα ωραιότερα νερά στη Μάλτα με ένα παραδεισένιο τιρκουάζ χρώμα (το είδαμε από μακριά), που δεν μπορείς να αντισταθείς και σίγουρα θα θελήσεις να βουτήξεις! Δυστυχώς όμως το μέρος λόγω της μορφολογίας του δε διαθέτει κάποια παραλία με αμμουδιά, αλλά μια βραχώδη έκταση πάνω στην οποία υπάρχουν λίγες ξαπλώστρες, που σπάνια είναι διαθέσιμες λόγω της πολυκοσμίας. Οι περισσότεροι κάθονται στα βράχια και για σκιά ούτε λόγος… Συμβουλή μας είναι να το επισκεφτείς μεν αλλά κλείνοντας ένα boat tour (κρουαζιέρα) το οποίο σε πηγαίνει στο Blue Lagoon, τις σπηλιές αλλά και στο Crystal Lagoon, που είναι εξίσου εντυπωσιακό.

Blue Lagoon
Γενικά tips για τη Μάλτα

– Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία κλείνουν σχετικά νωρίς το απόγευμα. Ενημερώσου αναλυτικά για τις ώρες λειτουργίας  και τις τιμές των εισιτηρίων από το Heritage Malta, το οποίο και ευχαριστούμε για τη βοήθειά του.

– Αν έχεις παιδιά, μπορείς να επισκεφτείς το Playmobile fun park. Θα το λατρέψουν!

– Κάνε έναν προγραμματισμό στο τι θέλεις να δεις και τσέκαρε την Malta Discount Card. Προσφέρει πολλές εκπτώσεις σε μουσεία, αξιοθέατα, εστιατόρια και bar και τη χρησιμοποιήσαμε αρκετά.

– Προσοχή! Για να φορτίσεις κινητό, κάμερες, κλπ θα χρειαστείς αντάπτορα για αγγλικές πρίζες. Προμηθεύσου τον στο αεροδρόμιο ή ζήτησέ τον απ’ το κατάλυμά σου.

– Στο νησί μιλούν όλοι πολύ καλά αγγλικά και δε θα αντιμετωπίσεις πουθενά πρόβλημα συνεννόησης.

– Το πάρκινγκ στους δρόμους επιτρέπεται μόνο εκεί που υπάρχει λευκή γραμμή.

– Στη Βαλέτα υπάρχουν δυο μεγάλα πάρκινγκ για τους επισκέπτες. Το MCP (υπόγειο-φυλασσόμενο) κι ένα λίγο πιο οικονομικό αν δε σε πειράζει να αφήσεις το αυτοκίνητό σου στον ήλιο.

Rabat – Gozo
Φαγητό

Η κουζίνα της Μάλτας είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς σχέσης μεταξύ των Νησιωτών και των πολλών πολιτισμών που κατέλαβαν τα νησιά της ανά τους αιώνες. Δοκίμασε την πίτα Lampuki (ψαρόπιτα), το κουνέλι (tal-fenek) είναι το εθνικό τους  πιάτο το οποίο θα βρεις σε πολλές παραλλαγές, το Bragioli (μοσχαρίσια ρολάκια), την Kapunata, (μαλτέζική εκδοχή του μπριάμ). Στους περισσότερους πάγκους καταστημάτων τροφίμων θα δεις το Bigilla, μια παχιά πατέ με κουκιά με σκόρδο. Τα σνακ που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις είναι «hobz biz-zejt» (ροδέλες ψωμιού βουτηγμένες σε ελαιόλαδο με ντομάτες, τόνο, κρεμμύδι, σκόρδο και κάπαρη) και pastizzi (σφολιατάκια με γέμιση ρικότας ή αρακά). Αγαπημένες γλυκές λιχουδιές των Μαλτέζων είναι το cannoli (αρτοσκευάσματα που αποτελούνται από τηγανητή ζύμη σε σχήμα σωλήνα, γεμιστά με γλυκιά κρεμώδη γέμιση που συνήθως περιέχει ρικότα) και Helwa tat-Tork (χαλβάς με αμύγδαλα). Από ποτά δοκίμασε τοπικά κρασιά, τη μαλτέζικη μπύρα Cisk και το αναψυκτικό Kinnie.

Σε ό,τι αφορά εστιατόρια και μπαρ σας προτείνουμε στη Βαλέτα το  Is-Suq Tal-Belt ( Valletta Food Market), την Trattoria Romana Zero Sei, το Legligin Wine Bar, το Alchemy Cocktail Bar, το Taste στα πανέμορφα σκαλιά της Santa Lucia st., το Cafe Society και το Bridge Bar. Στο Birgu να πας οπωσδήποτε στο Terrone και στο Marsaxlokk πάτε για ψάρι στο Tartarun. Αν επισκεφτείς το ενυδρείο, κάνε και μια στάση για ποτό στο  Café del Mar, ενώ αν θελήσεις αυθεντική μαλτέζικη κουζίνα, το United στην περιοχή Mgarr είναι αυτό που ψάχνεις. Στη Mdina θα βρεις τα καλύτερα pastizzi στο Iz-Serkin και μέσα στην παλιά πόλη υπάρχουν δυο διαμαντάκια που δεν πρέπει να προσπεράσεις. Το Coogi’s Restaurant & Tea Garden και το Fontanella Tea Garden στο οποίο σου προτείνουμε να δοκιμάσεις κέικ σοκολάτας.

Και το Gozo όμως δεν στερείται εξαιρετικών επιλογών με το Country Terrace στη Mgaar να ξεχωρίζει και τον φούρνο Mekren στη Nadur να είναι o αγαπημένος των ντόπιων. Στο Il-Kartell στο Marsalforn θα βρεις ωραία πιάτα με θέα στον μικρό κολπίσκο και μετά για γλυκό θα πας στο εξαιρετικό Jessica’s Delights. Τα καλύτερα ψαρικά στο νησί θα τα βρεις στο The Boathouse Restaurant στο Xlendi.

Rabat – Gozo

Τέλος, θα θέλαμε για άλλη μια φορά να ευχαριστήσουμε το Visit Malta για την πολύτιμη βοήθειά του και για την εξαιρετική επικοινωνία που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας!